Ruzie in de auto

Kijktip: documentaire ‘De Nederlander en zijn auto’

De VPRO zendt vrijdagavond de documentaire ‘Dit zijn wij: de Nederlander en zijn auto’ uit. ‘Dit zijn wij’ is een reeks afleveringen van documentairemaker Michiel van Erp over wat Nederlanders allemaal met elkaar delen. De aflevering van deze avond gaat over de liefde voor auto’s waarbij ook wordt meegekeken bij een rijschool.

In de aflevering van 30 juni komt het kopen, onderhouden, rijden en showen van auto’s aan bod. Ook wordt het verhaal van de Iraanse Hamid verteld. Hij heeft twee keer zijn rijbewijs moeten halen: een keer in Iran en daarna in Nederland. Hij vertelt over de grote verschillen.

Examinator in politie-uniform

Zo vindt het rijexamen in Iran plaats op een speciaal terrein waar alle verkeersborden staan die ze moeten kennen, met verschillende verkeerssituaties. De examinator heeft een politie-uniform aan, vertelt Hamid tegen de VPRO. “De examinator is dus veel enger dan in Nederland omdat het op echte politie lijkt en de politie in Iran is veel strenger dan in Nederland. Ook kan je in Iran je theorie en praktijk beide op dezelfde dag halen, omdat het op dezelfde locatie wordt getoetst. Een rijbewijs halen in Iran is ook veel goedkoper, je betaalt daar ongeveer tweehonderd euro in totaal voor het lessen en de examens, terwijl dat in Nederland meestal wel tweeduizend euro is.”

‘Dit zijn wij’ over Nederlanders en hun auto wordt uitgezonden om 21.05 uur op NPO 2. Bekijk hier de uitzending terug.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.