Examenkandidaat rent CBR-centrum uit na fraude

Het CBR heeft terecht de mededeling ‘geslaagd’ van een examenkandidaat weer ingetrokken nadat de man in Deventer werd betrapt op fraude tijdens het theorie-examen. Dat stelt de rechtbank Noord-Holland.  De examenkandidaat had vermoedelijk een telefoon of camera onder zijn shirt verstopt. Toen medewerkers van het CBR hem daarop wilden aanspreken, rende de man het gebouw uit. 

Het theoriecertificaat van de man is ingetrokken. Ook is hem voor de duur van drie maanden de toegang tot CBR-gebouwen en de mogelijkheid tot het afleggen van een theorie-examen ontzegd. Het CBR deed tevens aangifte van fraude. Inmiddels is duidelijk dat het politieonderzoek niet tot verdere vervolgstappen heeft geleid.

Lampjes in poloshirt

Hoewel de rechtbank onlangs uitspraak heeft gedaan, vond het voorval al plaats op 1 september 2015. Een medewerker van het CBR, die via de individuele camera’s in de theoriezaal toezicht hield, zag dat door het poloshirt van de man drie lampjes schenen, waarvan eentje rood. Vermoedelijk had hij een camera of telefoon verstopt. Ook was het de medewerker opgevallen dat de man tijdens het hele examen recht voor het scherm zat. De medewerker waarschuwde een collega, die desgevraagd meekeek.

Later werden beelden bekeken van de wachtruimte. Daarop is te zien hoe de man veelvuldig aan de kraag van zijn poloshirt friemelt. Als hij eenmaal achter de computer plaatsneemt is te zien dat hij zijn kraag wat wijder openzet. Na afloop van het examen, als hij door een medewerkster wordt aangesproken, staat de eiser op, keert haar de rug toe en maakt de kraag van zijn poloshirt dicht.

Vluchten

Na afloop van het examen werd de man verzocht mee te komen. De man liep rustig de examenruimte uit, maar is daarna weggerend naar buiten. De verdachte zelf verklaart dat zijn vluchtgedrag te maken heeft met zijn achtergrond als Syrische vluchteling en zijn ervaring met de Syrische overheid. De rechtbank houdt echter vast aan fraude: ‘Hij heeft de mogelijkheid om een en ander op te helderen voorbij laten gaan.’

De rechtbank vindt het vermoeden terecht dat de man, tegen de examenregels in, gebruik maakte van gsm-apparatuur of iets dergelijks. ‘Daarbij mag ook in aanmerking worden genomen dat eiser, die zich had aangemeld voor een examen in de Nederlandse taal, klaarblijkelijk de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheerste.’

Bezwaar

De man diende een bezwaar in bij het CBR. Het CBR liet vervolgens weten dat binnen zes weken een besluit zou worden genomen op het bezwaar. Dat besluit kwam echter te laat. De rechtbank verklaart het beroep van de man in dit geval gegrond; het CBR is daarom een dwangsom van 460 euro verschuldigd, ook moet de organisatie de proceskosten (247,50) van de man betalen.

Lees ook: Rijbewijs terecht afgepakt voor betrokkenheid in grote fraudezaak

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.