Vraag naar praktijkexamens CBR blijft maar stijgen

Het CBR heeft opnieuw flink meer praktijkexamens afgenomen. In het eerste halfjaar van 2017 piekte het aantal examens tot ruim 340.000. Dat zijn er ruim 27.000 meer dan twee jaar geleden. De stijgende vraag is niet alleen te zien bij auto, motor en bromfiets maar ook bij de beroepsexamens.

Dat laat het CBR vrijdag weten. Om aan de grote vraag te voldoen, nam het CBR vorig jaar zestig nieuwe examinatoren aan uit zesduizend sollicitanten. Dit jaar komen daar nog eens zestig bij. De organisatie stelt hoge eisen aan de examinatoren. “Na een intensieve selectieprocedure kan een nieuwe examinator pas na een opleiding van drie maanden (voor examinator auto-examen) of negen maanden (voor examinator beroepsexamens) aan de slag. Daarnaast werken onze examinatoren nog steeds over”, aldus het CBR.

Reserveringstermijnen

“Dankzij de genomen maatregelen wordt de reserveringstermijn voor herexamen (5 weken) auto in het merendeel van de locaties gehaald”, meldt het CBR. “Maar de vraag naar rijexamens blijft zo hoog, dat de termijnen (7 weken) voor de overige praktijkexamens in de meeste plaatsen worden overschreden.”

Momenteel wordt op 44 van de 53 examenlocaties de reserveringstermijn van zeven weken overschreden voor het eerste examen B. Op acht locaties moeten leerlingen zelfs 13 weken wachten voor hun eerste examen. Bij de herexamens gaat het om 19 locaties waar de afgesproken wachttijd van vijf weken niet wordt gehaald.

Andere factoren

Naast de aantrekkende economie spelen ook andere factoren een rol. Zo steeg de vraag naar examens voor taxichauffeur sterk door het vervallen van de vakbekwaamheidseisen voor taxiondernemers. Daarnaast valt het aantal kandidaten voor het T-rijbewijs veel hoger uit dan het CBR had verwacht. Daarnaast maken steeds meer kandidaten voor het auto-examen gebruik van de mogelijkheid om al op 17-jarige leeftijd examen te doen.

Lees ook: Vraag naar rijbewijs neemt toe in alle categorieën

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.