Bromfiets, snorfiets

Recordaantal snorfietsers in Nederland: ‘We moeten ze omarmen’

Het aantal snorfietsers in Nederland heeft de grens van 700.000 bereikt. De verkoop van snorfietsen is dit jaar flink gestegen. Er zijn bijna 27.000 stuks verkocht, dat is 15,5 procent meer dan de eerste helft van vorig jaar. Er is momenteel veel discussie over hoe om te gaan met het toenemende aantal snorfietsers, met name in steden. 

BOVAG en RAI Vereniging maakte de cijfers maandag bekend. BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt verklaart de populariteit: “Grote steden en toegangswegen slibben dicht, terwijl parkeerruimte in stadscentra steeds schaarser wordt. Logisch dus dat veel weggebruikers op zoek gaan naar een alternatief waarmee ze deze problematiek kunnen omzeilen. De snorfiets voorziet overduidelijk in een behoefte en kan steden verlossen van grote bereikbaarheidsproblemen.”

Utrecht onder gemiddelde

In de Randstad-provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland werden tot en met juni 14.427 nieuwe snorfietsen verkocht en dat is 53,5 procent van het totale aantal in Nederland. In Utrecht nam de verkoop ten opzichte van de eerste 6 maanden van 2016 toe met 8,8 procent, in Noord-Holland conform het landelijke beeld met 15,6 procent en in Zuid-Holland zelfs met 17,8 procent.

Nederland telt inmiddels 41 snorfietsen per 1.000 inwoners, met Limburg als koploper (46) en Friesland als hekkensluiter (29). Noord- en Zuid-Holland zitten met 43 per 1.000 net boven het gemiddelde, terwijl Utrecht er ruim onder zit (33), dat is nog minder dan Drenthe (35) en Zeeland (34).

Snorfiets naar rijbaan

“Er lopen vele discussies over hoe om te gaan met het toenemende gebruik van snorfietsen in grote steden”, zegt Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging. “Deze cijfers tonen eens te meer aan dat de snorfiets voor veel mensen onmisbaar is en uitermate geschikt voor vervoer in de stad en voor woon-werkverkeer. Dat moeten we omarmen door ervoor te zorgen dat deze groep verkeersdeelnemers –evenals andere tweewielers– goed wordt ondersteund.”

Vorige week maakte minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu bekend dat het mogelijk wordt voor gemeenten om snorfietsers op bepaalde wegen te verplaatsen naar de rijbaan. Dat is alleen de bedoeling wanneer het te druk wordt op de fietspaden, zoals in Amsterdam nu het geval is. De maatregel zat er al enkele jaren aan te komen, en leverde veel discussie op. Ook in de rijschoolbranche. ‘Levensgevaarlijk’, noemt een rijschoolhouder dit plan. ‘Dit wordt een chaos’, reageert een andere lezer op de Facebookpagina van VerkeersPro. De ANWB, BOVAG en RAI Vereniging zijn altijd tegenstander geweest van dit voorstel.

Lees ook: Gemeente mag snorfietser verplaatsen naar rijbaan

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Recordaantal snorfietsers in Nederland: ‘We moeten ze omarmen’”

Bernd Gaykema|20.07.17|12:54

Alleen omarmen als ze elektrisch rijden. Met een benzinemotor zijn het stinkmachines die we zo snel mogelijk moeten uitbannen.

Jan Polder|20.07.17|12:59

Ben ik het helemaal mee eens!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Recordaantal snorfietsers in Nederland: ‘We moeten ze omarmen’ | RijschoolPro
Bromfiets, snorfiets

Recordaantal snorfietsers in Nederland: ‘We moeten ze omarmen’

Het aantal snorfietsers in Nederland heeft de grens van 700.000 bereikt. De verkoop van snorfietsen is dit jaar flink gestegen. Er zijn bijna 27.000 stuks verkocht, dat is 15,5 procent meer dan de eerste helft van vorig jaar. Er is momenteel veel discussie over hoe om te gaan met het toenemende aantal snorfietsers, met name in steden. 

BOVAG en RAI Vereniging maakte de cijfers maandag bekend. BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt verklaart de populariteit: “Grote steden en toegangswegen slibben dicht, terwijl parkeerruimte in stadscentra steeds schaarser wordt. Logisch dus dat veel weggebruikers op zoek gaan naar een alternatief waarmee ze deze problematiek kunnen omzeilen. De snorfiets voorziet overduidelijk in een behoefte en kan steden verlossen van grote bereikbaarheidsproblemen.”

Utrecht onder gemiddelde

In de Randstad-provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland werden tot en met juni 14.427 nieuwe snorfietsen verkocht en dat is 53,5 procent van het totale aantal in Nederland. In Utrecht nam de verkoop ten opzichte van de eerste 6 maanden van 2016 toe met 8,8 procent, in Noord-Holland conform het landelijke beeld met 15,6 procent en in Zuid-Holland zelfs met 17,8 procent.

Nederland telt inmiddels 41 snorfietsen per 1.000 inwoners, met Limburg als koploper (46) en Friesland als hekkensluiter (29). Noord- en Zuid-Holland zitten met 43 per 1.000 net boven het gemiddelde, terwijl Utrecht er ruim onder zit (33), dat is nog minder dan Drenthe (35) en Zeeland (34).

Snorfiets naar rijbaan

“Er lopen vele discussies over hoe om te gaan met het toenemende gebruik van snorfietsen in grote steden”, zegt Steven van Eijck, voorzitter van RAI Vereniging. “Deze cijfers tonen eens te meer aan dat de snorfiets voor veel mensen onmisbaar is en uitermate geschikt voor vervoer in de stad en voor woon-werkverkeer. Dat moeten we omarmen door ervoor te zorgen dat deze groep verkeersdeelnemers –evenals andere tweewielers– goed wordt ondersteund.”

Vorige week maakte minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu bekend dat het mogelijk wordt voor gemeenten om snorfietsers op bepaalde wegen te verplaatsen naar de rijbaan. Dat is alleen de bedoeling wanneer het te druk wordt op de fietspaden, zoals in Amsterdam nu het geval is. De maatregel zat er al enkele jaren aan te komen, en leverde veel discussie op. Ook in de rijschoolbranche. ‘Levensgevaarlijk’, noemt een rijschoolhouder dit plan. ‘Dit wordt een chaos’, reageert een andere lezer op de Facebookpagina van VerkeersPro. De ANWB, BOVAG en RAI Vereniging zijn altijd tegenstander geweest van dit voorstel.

Lees ook: Gemeente mag snorfietser verplaatsen naar rijbaan

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Recordaantal snorfietsers in Nederland: ‘We moeten ze omarmen’”

Bernd Gaykema|20.07.17|12:54

Alleen omarmen als ze elektrisch rijden. Met een benzinemotor zijn het stinkmachines die we zo snel mogelijk moeten uitbannen.

Jan Polder|20.07.17|12:59

Ben ik het helemaal mee eens!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.