Ergernis om no-show bij theorie-examen CBR

In het afgelopen halfjaar zijn er bij de theorie-examens AM, A en B zo’n 25.000 kandidaten niet verschenen. ‘Frustrerend’, noemt branchevereniging VRB dit probleem, ‘ook voor het CBR’. Het niet komen opdagen heeft namelijk gevolgen voor de doorlooptijden, met name bij de individuele examens. Het CBR beraadt zich op maatregelen.

In de eerste zes maanden van 2017 zijn ongeveer 329.000 theorie-examens afgelegd. Hiervan zou in bijna 7 procent van de gevallen geen kandidaat zijn verschenen. Dat geldt zowel voor de groepsexamens als de individuele, vertelt Irma Brauers, secretaris van VRB. “En dan te bedenken dat een individueel examen 87,45 euro kost.”

Wachttijd

Er is een mogelijkheid het examen te laten vervallen en het geld terug te vragen van het CBR, al moet de kandidaat hiervoor wel legitieme redenen hebben. “Wanneer een kandidaat gebruikmaakt van deze mogelijkheid, krijgt hij niet alleen zijn geld terug maar kan zijn plek bovendien tijdig worden ingevuld door een andere kandidaat.”

Hoewel het examengeld betaald is – het eerste halfjaar van 2017 ging het om zeker 850.000 euro omzet – en het CBR dus geen financiële gevolgen ondervindt van het niet op komen dagen, heeft het niet op komen dagen wél effect op de wachttijden voor het theorie-examen. “Voor de reguliere theorie-examens blijft het CBR meestal wel binnen de veertien dagen. Maar bij de individuele examens, die één op één worden afgelegd, ontstaat er schaarste. Daar is de wachttijd soms meer dan zeven weken”, vertelt de VRB-secretaris.

Dummy-gebruik

Het CBR is nu op zoek naar een passende maatregel om het probleem tegen te gaan of misschien wel te voorkomen, meldt Brauers. “Tot nu toe is er geen aantoonbaar verschil gevonden in theorie-examenreserveringen die door de kandidaat, de rijschool of een theorie-opleider zijn gemaakt.”

Brauers sluit niet uit dat het CBR maatregelen gaat nemen tegen het gebruik van dummy’s: een identiteit van een leerling gebruiken voor het reserveren van een examen, zonder dat die leerling hiervan op de hoogte is. “Dit zie je met name bij de A-categorie”, zegt Brauers. “Een opleider gebruikt dan de gegevens van een B-leerling om een plaats te reserveren voor het motorexamen. Vervolgens worden de gegevens van de leerling aangepast en wordt de naam veranderd in een leerling die wél dit examen wil afleggen. Sommige rijscholen geven de gereserveerde plaatsen aan elkaar door. Door te sjoemelen met deze gegevens kunnen de rijscholen reclame maken: ‘bij ons kun je binnen veertien dagen je motorrijbewijs halen’.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.