smartphone, appen, mobiele telefoon

VVN: appen tijdens rijden net zo hard bestraffen als rijden onder invloed

Veilig Verkeer Nederland (VVN) vraagt minister Blok van Veiligheid en Justitie haast te maken met wetgeving die roekeloos rijden zwaarder bestraft. ln de wet moet duidelijk worden gemaakt wanneer er sprake is van roekeloosheid. Wat Veilig Verkeer Nederland betreft zijn rijden onder invloed, rijden met een absurd hoge snelheid en zeker ook het gebruik van smartphones tijdens verkeersdeelname nadrukkelijk vormen van roekeloos rijgedrag.

VVN heeft in een brief aan minister Blok van Veiligheid en Justitie aangedrongen op het invoeren van de wetgeving die roekeloze weggebruikers zwaarder en sneller zal bestraffen. “Smartphonegebruik en beeldschermgebruik tijdens verkeersdeelname is sterk in opmars en zou dan ook net zo zwaar bestraft moeten worden als rijden onder invloed en het rijden met een te hoge snelheid.” Bestuurders krijgen nu 230 euro boete wanneer ze met hun telefoon achter het stuur worden betrapt.

App Samsung

Diverse organisaties en instanties wordt gewerkt aan preventiebeleid, zoals bij het ministerie van lnfrastructuur en Milieu, de ANWB, lnterpolis, KPN, en Safedrivepod. Samsung maakte vrijdag bekend de app In-Traffic Reply standaard mee te leveren op smartphones van Samsung. De app moet verkeersdeelnemers ervan weerhouden hun smartphone te gebruiken achter het stuur. In-Traffic Reply reageert automatisch op inkomende berichten en oproepen wanneer aan het verkeer wordt deelgenomen.

“Wij hebben echter een deugdelijke en effectieve handhaving en wetgeving nodig die helpt om een veilig verkeersgedrag te waarborgen”, laat VVN weten. “Weggebruikers hebben niet meer het gevoel dat de politie meekijkt. De pakkans zit bijna op nul.”

Roekeloos rijden

Veilig Verkeer Nederland is verheugd dat het ministerie van Veiligheid en Justitie een wet in voorbereiding heeft die roekeloos rijden zwaarder en sneller zal bestraffen. “We vinden dat deze wet moet helpen bij preventie; oftewel een ommekeer bewerkstelligen in de jaarlijkse stijging van het aantal verkeersslachtoffers.”

 Lees ook: Appen achter het stuur, kwart van jongeren doet het

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “VVN: appen tijdens rijden net zo hard bestraffen als rijden onder invloed”

andre lugt van der|29.07.17|07:42

een camera op een viaduct en je kan zo mensen met een telefoon in de hand er uit vissen en bekeuren

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.