Een medewerker van de DVSA met een bodycam. Foto: DVSA

Engelse examinatoren uitgerust met bodycams tegen geweld

Examinatoren van de DVSA, het Engelse CBR, worden uitgerust met een bodycam. Het personeel krijgt steeds meer te maken met fysiek en verbaal geweld van examenkandidaten. Meer dan 300 medewerkers waren slachtoffer van geweld in 2016, een toename van 50 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Het merendeel van het geweld bij de DVSA is gericht tegen examinatoren. Ze krijgen onder meer te maken met doodsbedreigingen, ze worden fysiek aangevallen en auto’s of kantoren worden vernield. Het geweld komt overigens niet alleen van examenkandidaten; ook rijinstructeurs proberen soms de uitslag te beïnvloeden door examinatoren te bedreigen.

Maatregelen

Momenteel worden agressieve examenkandidaten bij hun volgende test bij een andere examencentrum ingedeeld. Ook wordt dan een extra supervisor ingezet. Verder worden alle voorvallen gemeld bij de politie. Rijinstructeurs die over de schreef gaan, kunnen worden geweigerd bij het examencentrum. Ook worden zij van de lijst met erkende rijinstructeurs verwijderd.

De DVSA is een campagne gestart waarin ze mensen wijzen op de sancties van dreigementen en geweld tegenover de medewerkers. Ook laten ze zien wat voor effect het geweld heeft op het personeel. Een deel van de werknemers gaat nu dus ook bodycams dragen om bewijsmateriaal te verzamelen.

CBR

Het CBR meldt dat de medewerkers zelden te maken krijgen met geweld. “Hoewel elk incident er een teveel is, komt echt agressief gedrag slechts incidenteel voor: een handvol per jaar op zo’n 1,3 miljoen examenmomenten”, vertelt woordvoerster Nathalie Dingeldein.

Nederlandse examinatoren krijgen een uitgebreide training in het omgaan met grensoverschrijdend gedrag en hoe ze dat moeten voorkomen. “In de selectieprocedure voor nieuwe examinatoren letten we er daarnaast op of ze communicatief sterk zijn, daar worden ze ook op getraind.” Wel gaat het CBR de ontwikkelingen in het buitenland volgen. “We zijn benieuwd of er ook een preventieve werking vanuit gaat.

Lees ook: Rijinstructeur vernielt autoruit examinator CBR

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.