zero, motor

Engelse motorleerling voorlopig nog niet de snelweg op

zero, motor

Rijscholen in Engeland mogen voorlopig nog geen motorrijles geven op de snelweg. Dat heeft het Engelse Ministerie van Transport besloten. Het is vanaf 2018 wel toegestaan in de auto rijonderricht te geven op de snelweg. Momenteel mag de leerling pas lessen volgen op de snelweg nadat het rijbewijs is behaald.

Eind vorig jaar startte het Engelse Ministerie van Transport een onderzoek dat het nut van rijonderricht op de snelweg onderzocht. In het onderzoek werd de expertise van de rijinstructeurs gebruikt ter bevordering van de verkeersveiligheid. Van de ruim drieduizend instructeurs die reageerden was 80 procent ervan overtuigd dat dit voorstel de verkeersveiligheid zou bevorderen. Het ministerie heeft hier dan ook gehoor aan gegeven en zal de wetsverandering in 2018 doorvoeren.

Geen motorrijles op de snelweg

Voorlopig zal de wetgeving geen motorrijlessen toelaten op de snelweg. Uit het onderzoek blijkt dat de meningen hierover verdeeld zijn. Ongeveer de helft van de rijinstructeurs geeft aan dat dit niet alleen voor auto-rijinstructie zou moeten gelden, maar ook voor andere categorieën. Het ministerie erkent dat er ook vraag is naar motorrijles op de snelweg. Dit zal nog niet geïmplementeerd worden omdat zij eerst de impact van autorijles op de snelweg wil afwachten. Het is tot die tijd alleen toegestaan les te geven op de snelweg aan een leerling die zijn motorrijbewijs al heeft.

Rijinstructeurs hoeven geen extra examen af te leggen om deze bevoegdheid te verkrijgen. Instructeurs krijgen automatisch de bevoegdheid les te geven op de snelweg. Dit komt omdat zij net als in Nederland tijdens de opleiding al getest worden op theoretische- en praktische kennis. Wel zullen de rijinstructeurs begeleid worden tijdens de transitie. Daarnaast moeten ze volledig gecertificeerd zijn. Een rijinstructeur in opleiding heeft dus geen bevoegdheid rijles te geven op de snelweg. Daarnaast moet de lesauto dubbele bediening hebben.

Niet verplicht op het examen

Alhoewel meer dan de helft van de Engelse rijinstructeurs aangeeft dat rijden op de snelweg verplicht moet worden, zal het voorlopig nog geen praktijkexamenonderdeel worden. Dit komt omdat niet alle examencentra toegang hebben tot de snelweg. Sommige examencentra liggen namelijk te ver weg van de snelweg. Wel geeft het ministerie aan de ontwikkelingen te monitoren, om te kijken of het rijden op de snelweg op sommige locatieplekken geïntegreerd kan worden.

Lees ook: Engelse rijbewijsleerling mag straks ook de op de snelweg rijden

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Engelse motorleerling voorlopig nog niet de snelweg op | RijschoolPro
zero, motor

Engelse motorleerling voorlopig nog niet de snelweg op

Rijscholen in Engeland mogen voorlopig nog geen motorrijles geven op de snelweg. Dat heeft het Engelse Ministerie van Transport besloten. Het is vanaf 2018 wel toegestaan in de auto rijonderricht te geven op de snelweg. Momenteel mag de leerling pas lessen volgen op de snelweg nadat het rijbewijs is behaald.

Eind vorig jaar startte het Engelse Ministerie van Transport een onderzoek dat het nut van rijonderricht op de snelweg onderzocht. In het onderzoek werd de expertise van de rijinstructeurs gebruikt ter bevordering van de verkeersveiligheid. Van de ruim drieduizend instructeurs die reageerden was 80 procent ervan overtuigd dat dit voorstel de verkeersveiligheid zou bevorderen. Het ministerie heeft hier dan ook gehoor aan gegeven en zal de wetsverandering in 2018 doorvoeren.

Geen motorrijles op de snelweg

Voorlopig zal de wetgeving geen motorrijlessen toelaten op de snelweg. Uit het onderzoek blijkt dat de meningen hierover verdeeld zijn. Ongeveer de helft van de rijinstructeurs geeft aan dat dit niet alleen voor auto-rijinstructie zou moeten gelden, maar ook voor andere categorieën. Het ministerie erkent dat er ook vraag is naar motorrijles op de snelweg. Dit zal nog niet geïmplementeerd worden omdat zij eerst de impact van autorijles op de snelweg wil afwachten. Het is tot die tijd alleen toegestaan les te geven op de snelweg aan een leerling die zijn motorrijbewijs al heeft.

Rijinstructeurs hoeven geen extra examen af te leggen om deze bevoegdheid te verkrijgen. Instructeurs krijgen automatisch de bevoegdheid les te geven op de snelweg. Dit komt omdat zij net als in Nederland tijdens de opleiding al getest worden op theoretische- en praktische kennis. Wel zullen de rijinstructeurs begeleid worden tijdens de transitie. Daarnaast moeten ze volledig gecertificeerd zijn. Een rijinstructeur in opleiding heeft dus geen bevoegdheid rijles te geven op de snelweg. Daarnaast moet de lesauto dubbele bediening hebben.

Niet verplicht op het examen

Alhoewel meer dan de helft van de Engelse rijinstructeurs aangeeft dat rijden op de snelweg verplicht moet worden, zal het voorlopig nog geen praktijkexamenonderdeel worden. Dit komt omdat niet alle examencentra toegang hebben tot de snelweg. Sommige examencentra liggen namelijk te ver weg van de snelweg. Wel geeft het ministerie aan de ontwikkelingen te monitoren, om te kijken of het rijden op de snelweg op sommige locatieplekken geïntegreerd kan worden.

Lees ook: Engelse rijbewijsleerling mag straks ook de op de snelweg rijden

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.