Motorinstructeur in ‘trainingsbroek en gympies’ niet strafbaar

Een motorinstructeur en zijn leerling zijn maandagochtend staande gehouden door de politie. De instructeur droeg volgens de motoragent ‘een trainingsbroek en gympies, en de leerling achterop een spijkerbroek en suède instappers.’ Er is geen proces-verbaal opgemaakt omdat er, behalve een helm, geen wettelijke richtlijnen omtrent kleding zijn voor motorrijders.

Ondanks dat het niet strafbaar is, geeft motoragent Peter Stoffels op Twitter aan dat hij de persoon in kwestie wel altijd even aanspreekt. De instructeur had volgens de agent haast, maar dit hoeft volgens hem geen reden te zijn om niet het goede voorbeeld te geven.

Geen overtreding

Alhoewel automobilisten wel bekeurd kunnen worden voor het niet dragen van een gordel, zijn motorrijders zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. De politieagent kan de motorinstructeur alleen aanspreken op zijn gedrag en hem bewustmaken van de kwetsbaarheid van motorrijden.

Het ministerie van Infrastructeur en Milieu bevestigt dat er geen wettelijke richtlijnen zijn voor het dragen van motorkleding. Alhoewel het geen verplichting is, benadrukt het ministerie wel dat het belangrijk is dat motorrijders geschikte motorkleding dragen. Het ministerie stimuleert samen met Bovag en RAI Vereniging het dragen van motorkleding door de motorrijders zo goed mogelijk te informeren.

‘Motorkleding bestaat niet’

Arjan Everink van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is blij met de actie van de politieagent, maar legt ook uit dat er wettelijk niets geregeld is. Everink legt uit dat ‘motorkleding’ niet bestaat: ‘’Je kunt het niet omschrijven omdat er verschillende soorten kleding zijn. Het CBR omschrijft in de exameneisen wel dat bijvoorbeeld armen, polsen en benen bedekt moeten zijn maar kan niets zeggen over ‘motorkleding’.’’ Daarnaast vertelt Everink dat instructeurs bij de KNMV een samenwerkingsovereenkomst tekenen waarin richtlijnen staan voor het dragen van bepaalde kleding, ”je hebt toch een voorbeeldfunctie”.

Motorkledingfabrikanten moeten wel kleding fabriceren die goedgekeurd is volgens bepaalde Europese richtlijnen. Deze motorkleding is te herkennen aan een bepaald keurmerk, de CE-markering. Deze markering zou ervoor moeten zorgen dat de consument weet wat hij koopt. Maar omdat er nog veel onduidelijkheid is over deze CE-markering, die dateert uit 1989, werkt de EU aan een nieuwe verordening. Op welk termijn dit zal zijn is nog onduidelijk.

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

10 reacties op “Motorinstructeur in ‘trainingsbroek en gympies’ niet strafbaar”

Dolf Willigers|30.08.17|19:05

Die nieuwe regeling is er al: Verordening (EU) 2016/145. Deze treedt in werking per 21 april 2018. Echter: deze verordening behelst alleen de verkoop van gecertificeerde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), waaronder nu ook motorkleding valt, exclusief helmen en brillen aangezien die vallen onder UN ECE R. 22. Verordening 2016/145 gaat dus niet over het dragen van beschermende motorkledij. Dat is een nationale bevoegdheid.

Dolf Willigers
General Secretary FEMA

Peter Dijkstra|30.08.17|21:34

Tja wat is beschermende motorkleding? Is dat bv een broek met een veel te kleine (gecertificeerde) c30 kniebescherming, die compleet naast je knie schuift, zoals de dienstmotorkleding van de politie? Dan zou ik knap voorzichtig worden met de goed bedoelde aktie van de politieman.
Peter Dijkstra, Moto Active motortrainingen en motoragent.

Rijschool Voorrang|31.08.17|12:22

Die instructeur weet echt wel wat ie doet,hij weet dat ie niks fout aan het doen is,die agent kan zich beter nuttig maken met belangrijkere zaken dan hem erop aanspreken.dan heb je nog wat aan hem.

Youran van Ark|31.08.17|12:33

Ik vind t erg dom, maar tegelijk ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Laat die agent eens wat nuttigs gaan doen.

Lambert van Gelder|31.08.17|19:04

Ik vind het geen domme actie van de agent, hij wijst de instructeur wel op de gevolgen die kunnen ontstaan bij een eventuele val en het slechte voorbeeld naar zijn leerling. Ik stap al sinds 1992 op de motor met beschermende kleding, ook in de zomer, maarrrr, ieder zijn ding hè.

Edwin Cardol|31.08.17|20:34

Dress for the slide, not for the ride……

Blom Dondje|01.09.17|02:18

Omdat er geen goede regels zijn, kan je als instructeur nog wel het goede voorbeeld geven…

Herman Tusveld|01.09.17|11:57

Goed motorkleding is m.i. een must. Dat weet iedereen.
Uit ervaring weet ik dat de verzekeringsmaatschappij moeilijk kan gaan doen als er geen beschermende kleding is gedragen. Hun verklaring was namelijk dat het letsel aanzienlijk groter was nu er geen beschermende kleding gedragen werd tijdens het ongeval!

Pieter Coenen|04.09.17|16:18

Beschermende kleding is een must voor de motorrijder, en een instructeur zonder is een doodzonde.
Ik heb twintig jaar motorrijles gegeven, en als zodanig plm anderhalf miljoen kilometer op de motor doorgebracht. Nooit zonder beschermende kleding, ook de leerlingen niet. Het is wel eens voorgekomen dat een leerling niet mocht lessen omdat hij op klompen kwam. de rijschool zorgde voor beschermende kleding, jassen en broeken, de leerlingen zorgde zelf voor laarzen,handschoenen en helm.
P. Coenen

Claudia Verhoeven|10.09.17|04:39

Misschien wel verstandig zo n dikke leren broek met daaronder een wollen onderbroek,maar men kan niet alles voorkomen, als je met je knar op een paaltje valt ,dan is echt over en sluiten al heb je de allerbeste helm op
Kortom een verstandig mens rijd geen motor,(of auto of fiets)ben blij dat ik nooit zo heb nagedacht over mijn veiligheid
Anders had ikaltijd in benauwdheid moeten leven(pas op ,voorzichtig, denk erom, kijk uit )gewoon de gympen aan en gaan met die banaan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Motorinstructeur in ‘trainingsbroek en gympies’ niet strafbaar | RijschoolPro

Motorinstructeur in ‘trainingsbroek en gympies’ niet strafbaar

Een motorinstructeur en zijn leerling zijn maandagochtend staande gehouden door de politie. De instructeur droeg volgens de motoragent ‘een trainingsbroek en gympies, en de leerling achterop een spijkerbroek en suède instappers.’ Er is geen proces-verbaal opgemaakt omdat er, behalve een helm, geen wettelijke richtlijnen omtrent kleding zijn voor motorrijders.

Ondanks dat het niet strafbaar is, geeft motoragent Peter Stoffels op Twitter aan dat hij de persoon in kwestie wel altijd even aanspreekt. De instructeur had volgens de agent haast, maar dit hoeft volgens hem geen reden te zijn om niet het goede voorbeeld te geven.

Geen overtreding

Alhoewel automobilisten wel bekeurd kunnen worden voor het niet dragen van een gordel, zijn motorrijders zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. De politieagent kan de motorinstructeur alleen aanspreken op zijn gedrag en hem bewustmaken van de kwetsbaarheid van motorrijden.

Het ministerie van Infrastructeur en Milieu bevestigt dat er geen wettelijke richtlijnen zijn voor het dragen van motorkleding. Alhoewel het geen verplichting is, benadrukt het ministerie wel dat het belangrijk is dat motorrijders geschikte motorkleding dragen. Het ministerie stimuleert samen met Bovag en RAI Vereniging het dragen van motorkleding door de motorrijders zo goed mogelijk te informeren.

‘Motorkleding bestaat niet’

Arjan Everink van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is blij met de actie van de politieagent, maar legt ook uit dat er wettelijk niets geregeld is. Everink legt uit dat ‘motorkleding’ niet bestaat: ‘’Je kunt het niet omschrijven omdat er verschillende soorten kleding zijn. Het CBR omschrijft in de exameneisen wel dat bijvoorbeeld armen, polsen en benen bedekt moeten zijn maar kan niets zeggen over ‘motorkleding’.’’ Daarnaast vertelt Everink dat instructeurs bij de KNMV een samenwerkingsovereenkomst tekenen waarin richtlijnen staan voor het dragen van bepaalde kleding, ”je hebt toch een voorbeeldfunctie”.

Motorkledingfabrikanten moeten wel kleding fabriceren die goedgekeurd is volgens bepaalde Europese richtlijnen. Deze motorkleding is te herkennen aan een bepaald keurmerk, de CE-markering. Deze markering zou ervoor moeten zorgen dat de consument weet wat hij koopt. Maar omdat er nog veel onduidelijkheid is over deze CE-markering, die dateert uit 1989, werkt de EU aan een nieuwe verordening. Op welk termijn dit zal zijn is nog onduidelijk.

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

10 reacties op “Motorinstructeur in ‘trainingsbroek en gympies’ niet strafbaar”

Dolf Willigers|30.08.17|19:05

Die nieuwe regeling is er al: Verordening (EU) 2016/145. Deze treedt in werking per 21 april 2018. Echter: deze verordening behelst alleen de verkoop van gecertificeerde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), waaronder nu ook motorkleding valt, exclusief helmen en brillen aangezien die vallen onder UN ECE R. 22. Verordening 2016/145 gaat dus niet over het dragen van beschermende motorkledij. Dat is een nationale bevoegdheid.

Dolf Willigers
General Secretary FEMA

Peter Dijkstra|30.08.17|21:34

Tja wat is beschermende motorkleding? Is dat bv een broek met een veel te kleine (gecertificeerde) c30 kniebescherming, die compleet naast je knie schuift, zoals de dienstmotorkleding van de politie? Dan zou ik knap voorzichtig worden met de goed bedoelde aktie van de politieman.
Peter Dijkstra, Moto Active motortrainingen en motoragent.

Rijschool Voorrang|31.08.17|12:22

Die instructeur weet echt wel wat ie doet,hij weet dat ie niks fout aan het doen is,die agent kan zich beter nuttig maken met belangrijkere zaken dan hem erop aanspreken.dan heb je nog wat aan hem.

Youran van Ark|31.08.17|12:33

Ik vind t erg dom, maar tegelijk ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Laat die agent eens wat nuttigs gaan doen.

Lambert van Gelder|31.08.17|19:04

Ik vind het geen domme actie van de agent, hij wijst de instructeur wel op de gevolgen die kunnen ontstaan bij een eventuele val en het slechte voorbeeld naar zijn leerling. Ik stap al sinds 1992 op de motor met beschermende kleding, ook in de zomer, maarrrr, ieder zijn ding hè.

Edwin Cardol|31.08.17|20:34

Dress for the slide, not for the ride……

Blom Dondje|01.09.17|02:18

Omdat er geen goede regels zijn, kan je als instructeur nog wel het goede voorbeeld geven…

Herman Tusveld|01.09.17|11:57

Goed motorkleding is m.i. een must. Dat weet iedereen.
Uit ervaring weet ik dat de verzekeringsmaatschappij moeilijk kan gaan doen als er geen beschermende kleding is gedragen. Hun verklaring was namelijk dat het letsel aanzienlijk groter was nu er geen beschermende kleding gedragen werd tijdens het ongeval!

Pieter Coenen|04.09.17|16:18

Beschermende kleding is een must voor de motorrijder, en een instructeur zonder is een doodzonde.
Ik heb twintig jaar motorrijles gegeven, en als zodanig plm anderhalf miljoen kilometer op de motor doorgebracht. Nooit zonder beschermende kleding, ook de leerlingen niet. Het is wel eens voorgekomen dat een leerling niet mocht lessen omdat hij op klompen kwam. de rijschool zorgde voor beschermende kleding, jassen en broeken, de leerlingen zorgde zelf voor laarzen,handschoenen en helm.
P. Coenen

Claudia Verhoeven|10.09.17|04:39

Misschien wel verstandig zo n dikke leren broek met daaronder een wollen onderbroek,maar men kan niet alles voorkomen, als je met je knar op een paaltje valt ,dan is echt over en sluiten al heb je de allerbeste helm op
Kortom een verstandig mens rijd geen motor,(of auto of fiets)ben blij dat ik nooit zo heb nagedacht over mijn veiligheid
Anders had ikaltijd in benauwdheid moeten leven(pas op ,voorzichtig, denk erom, kijk uit )gewoon de gympen aan en gaan met die banaan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.