motorexamen, lesmotor, cbr, exameninator

‘Waarom ongebruikt A-examen niet omzetten in B?’

Volgens Wiebe van den Broek van Rijschool Noord zou het een simpele oplossing zijn voor de wachttijden bij het CBR: gereserveerde A-examens die rijschoolhouders niet verkocht krijgen, om laten zetten in een B-examen. “Ik blijf nu met dure motorexamens zitten waar ik niet vanaf kom, terwijl deze kostbare tijd goed besteed kan worden.”

Van den Broek voelt zich genoodzaakt om van tevoren examens in te kopen, nog voordat hij weet of dit examen daadwerkelijk wordt ingevuld door een leerling. “Bijna alle rijscholen doen dit. Je moet wel, want als je leerling lang moet laten wachten tot hij examen kan doen, stapt hij over naar een andere rijschool. Ik moet er wel voorzichtig mee omgaan. Momenteel zit ik met drie motorexamens waar ik geen kandidaten voor heb. Dat kost me zo’n 300 euro: een grote kostenpost voor een zzp’er.”

Dezelfde tijden

Zijn oplossing: maak het mogelijk het motorexamen om te zetten in een B-examen. “Je kunt niet bij alle categorieën wisselen, maar in dit geval zie ik geen bezwaar: alle examinatoren zijn opgeleid voor het B-examen. Het examen duurt even lang en ze worden ook nog op dezelfde tijden gehouden.” Met deze maatregel kunnen de wachttijden voor de examens flink worden teruggedrongen, vermoedt hij. Bovendien krijgt hij op deze manier makkelijker zijn geld terug.

Van den Broek is zeker niet de enige instructeur die met dit idee kwam. Volgens hem vragen veel rijinstructeurs zich af waarom deze optie niet bestaat. “Het klopt dat de AVD (motorexamen verkeersdeelname, red.) of BE-capaciteit die je etaleert, niet kunt omzetten in een B-examen”, zegt woordvoerder Nathalie Dingeldein. “We willen dat opleiders bewust inkopen en niet buitensporig. Daarbij voorkomen we hiermee dat mensen onnodig capaciteit vasthouden, want AVD- en BE-examens zijn lastiger te etaleren dan B-examens.”

‘Gezond reserveergedrag’

Het besluit om geëtaleerde AVD- en BE-capaciteit niet meer vrij te laten komen als B-capaciteit is genomen in overleg met de brancheverenigingen. “Om gezond reserveergedrag in stand te houden, willen we hierop geen uitzonderingen maken. Uiteindelijk hebben alle betrokkenen hier baat bij.”

Het CBR heeft afgelopen voorjaar de rijinstructeurs hierover geïnformeerd. Praktijkexamens en toetsen in de categorieën AVD en BE kunnen tot de dag voor de examendatum worden geëtaleerd. Capaciteit die een rijinstructeur zelf etaleert, komt niet direct vrij voor andere opleiders. Hierin zit een vertraging van maximaal 24 uur. “Hiermee willen we tussenhandel voorkomen.”

Lees ook: Rijschoolbranche verdeeld over oplossing wachttijden CBR

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “‘Waarom ongebruikt A-examen niet omzetten in B?’”

Martin plopsla|07.09.17|12:53

Het kopen van examens zou moeten stoppen en gewoon als je een leerling hebt deze direct op naam reserveren. dan ben je de wachttijden ook kwijt .nu kopen grote rijscholen deze in en ontstaan er wachttijden dan hebben alle rijscholen dezelfde kansen .of als je examens koopt direct betalen en niet meer etaleren .

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.