faillissement, rechtbank, rechter, uitspraak

Milieudefensie wint kort geding gezonde lucht

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

De Nederlandse Staat moet zich meer inzetten voor een betere luchtkwaliteit. Dat is de uitspraak van de rechtbank Den Haag in een kort geding dat Milieudefensie heeft aangespannen. Nederland voldoet al jaren niet aan de Europese richtlijnen die worden gesteld voor gezonde lucht. Tijdens het kort geding werd het wegverkeer als grootste oorzaak gegeven voor dit probleem. Hoe de Staat wil voldoen aan de Europese richtlijnen wordt binnen twee weken duidelijk.

De Nederlandse Staat moet van de rechtbank een plan opstellen dat maatregelen bevat die ervoor zorgen dat alle overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen verdwijnen. Het grensniveau van fijnstof en stikstofdioxide wordt al jaren overschreden in Nederland. De Staat moet zowel economische als andere maatregelen treffen om te voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsnormen.

130 kilometer per uur

Op steeds meer plekken wordt een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur ingevoerd. Volgens Milieudefensie hebben auto’s een grote bijdrage als het gaat om hoge concentratie van fijnstof en stikstofdioxide in de lucht. Volgens de meest recente RIVM-rapportage zal zelfs in 2020 nog niet het niveau worden gehaald wat al in 2010 gerespecteerd had moeten worden.

Het is nu aan de Staat om te beslissen welke maatregelen genomen worden. De regering kan bijvoorbeeld nog meer alternatieve brandstoffen stimuleren, het aantal gereden kilometers verminderen, en het openbaar vervoer verbeteren om de luchtverontreiniging terug te dringen.

Vonnis

Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit Milieudefensie, is blij met het vonnis: “Dit is een regelrechte doorbraak voor gezonde lucht. We zijn blij dat de rechter de Staat dwingt om de gezondheid van de burgers beter te beschermen. De luchtvervuiling in Nederland moet nu echt aangepakt worden, zodat minder mensen door luchtvervuiling ziek worden of doodgaan. Ook voor de miljoen longpatiënten in Nederland is dit zeer hoopvol nieuws.”

Over twee weken moet de Nederlandse Staat met een plan komen dat ‘voorspelbaar en aantoonbaar’ overal aan de grenswaarden moet voldoen. Daarnaast verbiedt de rechter dat er nog maatregelen genomen worden die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de wet.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Milieudefensie wint kort geding gezonde lucht | RijschoolPro
faillissement, rechtbank, rechter, uitspraak

Milieudefensie wint kort geding gezonde lucht

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

De Nederlandse Staat moet zich meer inzetten voor een betere luchtkwaliteit. Dat is de uitspraak van de rechtbank Den Haag in een kort geding dat Milieudefensie heeft aangespannen. Nederland voldoet al jaren niet aan de Europese richtlijnen die worden gesteld voor gezonde lucht. Tijdens het kort geding werd het wegverkeer als grootste oorzaak gegeven voor dit probleem. Hoe de Staat wil voldoen aan de Europese richtlijnen wordt binnen twee weken duidelijk.

De Nederlandse Staat moet van de rechtbank een plan opstellen dat maatregelen bevat die ervoor zorgen dat alle overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen verdwijnen. Het grensniveau van fijnstof en stikstofdioxide wordt al jaren overschreden in Nederland. De Staat moet zowel economische als andere maatregelen treffen om te voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsnormen.

130 kilometer per uur

Op steeds meer plekken wordt een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur ingevoerd. Volgens Milieudefensie hebben auto’s een grote bijdrage als het gaat om hoge concentratie van fijnstof en stikstofdioxide in de lucht. Volgens de meest recente RIVM-rapportage zal zelfs in 2020 nog niet het niveau worden gehaald wat al in 2010 gerespecteerd had moeten worden.

Het is nu aan de Staat om te beslissen welke maatregelen genomen worden. De regering kan bijvoorbeeld nog meer alternatieve brandstoffen stimuleren, het aantal gereden kilometers verminderen, en het openbaar vervoer verbeteren om de luchtverontreiniging terug te dringen.

Vonnis

Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit Milieudefensie, is blij met het vonnis: “Dit is een regelrechte doorbraak voor gezonde lucht. We zijn blij dat de rechter de Staat dwingt om de gezondheid van de burgers beter te beschermen. De luchtvervuiling in Nederland moet nu echt aangepakt worden, zodat minder mensen door luchtvervuiling ziek worden of doodgaan. Ook voor de miljoen longpatiënten in Nederland is dit zeer hoopvol nieuws.”

Over twee weken moet de Nederlandse Staat met een plan komen dat ‘voorspelbaar en aantoonbaar’ overal aan de grenswaarden moet voldoen. Daarnaast verbiedt de rechter dat er nog maatregelen genomen worden die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de wet.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.