Spiegel, lesauto

VRB: rijschoolhouder moet zich profileren met slagingspercentage

Spiegel, lesauto

Branchevereniging VRB is verbaasd over het negatieve commentaar van rijinstructeurs nadat afgelopen weekend de rijschoolbranche breed werd uitgemeten in landelijke media. Aanleiding voor de berichtgeving was een uitspraak van CBR-directeur René Verstraeten tijdens de paneldiscussie op de Lesauto Testdag, waarin hij aangaf het onbegrijpelijk te vinden dat er 900 rijscholen zijn met een slagingspercentage onder de 20 procent.

‘’Onze mensen werken momenteel over voor de leerling. 900 rijscholen hadden in 2016 een slagingspercentage van nog geen 20 procent, en dat gaat ten koste van de capaciteit. Dit is maatschappelijke verspilling”, aldus Verstraeten tijdens de Lesauto Testdag.

Het commentaar van het CBR op het slagingspercentage leverde op sociale media veel negatieve reacties op van rijschoolhouders. “Aannames die kant noch wal raakten. Juist het tegendeel was in alle artikelen te lezen en te horen. De boodschap was eigenlijk: profileer je met je percentages, steek je nek uit door openlijk te communiceren over je behaalde resultaten”, schrijft branchevereniging VRB in een reactie.

‘Niet mee bemoeien’

Daarnaast begint het CBR in oktober met een voorlichtingscampagne met praktische tips voor leerlingen. Daarin wordt onder meer verteld waar een goede rijschool aan voldoet, hoeveel het halen van het rijbewijs kost (ruim 2300 euro), wat de gemiddelde lesprijs is (41,41 euro) en hoeveel rijlessen leerlingen gemiddeld nodig hebben voor het rijbewijs (38). Voor deze informatie baseert het CBR zich op een eigen onderzoek waar zevenduizend geslaagden aan hebben meegewerkt.

Sommige rijschoolhouders menen dat het CBR zich op de vlakte moet houden en zich niet mag bemoeien met zaken als slagingspercentages en lesprijzen. “Waarom krijgt het CBR de Zwarte Piet toegespeeld? Alsof die organisatie onder een steen heeft gelegen. Zij worden toch dag in dag uit geconfronteerd met kandidaten die amper het voertuig op de weg kunnen houden.”

Pakketjes van 5 lessen

Iedere instructeur moet het streven hebben om de kandidaat op het juiste moment op examen te sturen, meent de branchevereniging. “Ongeacht de doorlooptijden, de vakanties, de capaciteiten of het gebrek aan capaciteit van de leerling. Dat is een onderdeel van je vak als instructeur.  En het zijn toch onze kandidaten die desgevraagd antwoorden over het aantal rijlessen dat ze gehad hebben? Pakketjes van 5 lessen inclusief examen voor  299 euro: het is niet iedereen gegeven om nuchter na te denken dat het een schier onmogelijke opgave is om hiermee goed voorbereid op het examen te komen. Ze vertrouwen er op dat een professional die dit aanbiedt hierover heeft nagedacht. Maar daar zit nou de crux en daar hebben we als branche constant last van.”

Warm bad

Nu de hoos aan berichtgeving in de media inmiddels weer is afgenomen, zien de brancheverenigingen juist weer extra redenen om de ingezetten koers om de branche te professionaliseren door te zetten. “Want er waren gelukkig ook berichten en commentaren te lezen die volledig strookten met de ingezette lijn. En juist daar doen we het voor. Een instructeur die een bijdrage wil leveren aan de opleiding van een leerling van leek naar een rijbewijsbezitter die onder alle omstandigheden op een verkeersveilige manier de weg op gaat, moet in een warm bad worden onthaald door de branchevereniging om hem of haar de helpende hand te bieden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.