faillissement, rechtbank, rechter, uitspraak

WhatsApp frauderende examinator: ‘Bedankt voor de samenwerking’

LELYSTAD – De rechtbank in Lelystad. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

Een vrouw die wordt verdacht van frauduleuze praktijken bij het behalen van haar rijbewijs, wordt ook in hoger beroep niet in het gelijk gesteld. De vrouw was betrokken bij een grote fraudezaak waarin een CBR-examinator werd omgekocht door zes rijschoolhouders om de kandidaten te laten slagen. Haar rijbewijs is vervolgens ongeldig verklaard. Een van de bewijzen voor de fraude was een WhatsApp-bericht tussen de examinator en haar rijinstructeur.

De vrouw haalde op 9 juli 2014 haar rijbewijs via een rijschool in Zaandam. Ze deed examen bij een examinator van wie achteraf bleek dat hij een nauwe samenwerking had met zes rijscholen, waaronder de rijschool in Zaandam. De examinator liet in de periode 2011 tot 2014 kandidaten onterecht slagen voor het praktijkexamen. De kandidaten betaalden tot enkele duizenden euro’s aan de rijschoolhouders, die op hun beurt 500 euro per kandidaat betaalden aan de examinator.

WhatsApp-gesprek

Volgens de Raad van State was er voldoende bewijs dat de kandidaat onderdeel uitmaakte van de fraudezaak. Niet alleen omdat ze bij zowel de frauderende rijschool als de examinator betrokken was, maar ook vanwege een WhatsApp-gesprek tussen de rijschoolhouder en de examinator op de dag van het examen: “Bedankt voor de prettige samenwerking vandaag!”, was het bericht van de examinator, waarop de rijschoolhouder reageerde: “He jij ook bedankt voor de samenwerking.”

Volgens de vrouw kan op basis van de WhatsApp-berichten niet vast komen te staan hoe de ‘samenwerking’ moet worden geïnterpreteerd. De rechtbank twijfelde echter niet aan wat er met deze samenwerking bedoeld wordt. De Raad van State gaat hierin mee. Bovendien stelt de rechtbank volgens de Raad van State terecht dat ‘in beginsel elke vorm van communicatie tussen rijschoolhouders en examinatoren verboden is.’

Veroordelingen

In april vorig jaar zijn drie van de zes betrokken rijschoolhouders veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Ook mogen zij vijf jaar geen rijschool op hun naam hebben, maar wel rijinstructeur blijven. De rijschoolhouder uit Zaandam ging akkoord met een boete van 8.000 euro en 80 uur werkstraf. De examinator kreeg een gevangenisstraf van negen maanden. Ook moest hij een schadevergoeding van 23.000 euro betalen.

Lees ook: Negen maanden cel en geldboete voor CBR-examinator

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.