‘Chaos rijopleiding Vlaanderen nog nooit zo groot geweest’

De Vlaamse en federale ministers van Mobiliteit in België spreken elkaar compleet tegen over de manier waarop leerlingen het autorijbewijs moeten halen. Sinds 1 oktober zijn de nieuwe Vlaamse regels voor het halen van het rijbewijs van toepassing, en dit zorgt voor veel onduidelijkheid bij rijscholen, gemeenten, en leerlingen.

In Vlaanderen moet een kandidaat-bestuurder tegenwoordig negen maanden rijden met een voorlopig rijbewijs in plaats van drie voordat het praktisch examen afgelegd kan worden. Ook moeten ouders die via de nieuwe Vlaamse regels hun kind leren autorijden drie uur opleiding volgen om eigen kennis over de verkeersregels bij te schaven. De nieuwe regelgeving is alleen effectief in Vlaanderen, en niet in Wallonië en Brussel. Bellot, de Belgische minister van Mobiliteit, trok naar de Raad van State om de Vlaamse regelgeving tegen te houden. Het is nog wachten op een uitspraak.

Onduidelijkheid

Intussen weet niemand meer hoe het precies zit. Jeroen Smeesters van de federatie van erkende rijscholen in België, zegt in Nieuwsblad dat de chaos in de rijopleidingen nog nooit zo groot is geweest: “Sommige gemeenten passen de nieuwe regels toe, andere geven rijbewijzen uit volgens de oude regels.”

Het is ook niet duidelijk wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn. “Wie een voorlopig rijbewijs op de oude manier haalt, kijkt later misschien tegen sancties aan”, zegt Smeesters. “In het slechtste geval zal een chauffeur helemaal opnieuw moeten beginnen aan zijn rijopleiding. Tienduizenden Vlamingen verkeren in rechtsonzekerheid. Het is zeer spijtig dat er politieke spelletjes worden gespeeld over zoiets belangrijks als een rijbewijs.”

Politiek spelletje

Volgens de woordvoerder van minister Bellot van Mobiliteit mogen rijopleidingen hervormd worden: “Maar rijbewijzen zijn een federale bevoegdheid, en die moeten in het hele land hetzelfde waard zijn. Daarnaast gelden de nieuwe regels in Wallonië en Brussel niet. Wat moeten mensen die hun rijopleiding en – examen doen in Brussel, maar hun rijbewijs moeten halen op de Vlaamse rand?”

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts valt dit binnen zijn bevoegdheden: ‘Wij plooien ons dubbel om het aantal verkeersdoden naar beneden te halen, terwijl de federale regering bikkelt over bevoegdheden’, zegt hij. ‘De nieuwe regeling leidt tot een hogere verkeersveiligheid.’

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Chaos rijopleiding Vlaanderen nog nooit zo groot geweest’ | RijschoolPro

‘Chaos rijopleiding Vlaanderen nog nooit zo groot geweest’

De Vlaamse en federale ministers van Mobiliteit in België spreken elkaar compleet tegen over de manier waarop leerlingen het autorijbewijs moeten halen. Sinds 1 oktober zijn de nieuwe Vlaamse regels voor het halen van het rijbewijs van toepassing, en dit zorgt voor veel onduidelijkheid bij rijscholen, gemeenten, en leerlingen.

In Vlaanderen moet een kandidaat-bestuurder tegenwoordig negen maanden rijden met een voorlopig rijbewijs in plaats van drie voordat het praktisch examen afgelegd kan worden. Ook moeten ouders die via de nieuwe Vlaamse regels hun kind leren autorijden drie uur opleiding volgen om eigen kennis over de verkeersregels bij te schaven. De nieuwe regelgeving is alleen effectief in Vlaanderen, en niet in Wallonië en Brussel. Bellot, de Belgische minister van Mobiliteit, trok naar de Raad van State om de Vlaamse regelgeving tegen te houden. Het is nog wachten op een uitspraak.

Onduidelijkheid

Intussen weet niemand meer hoe het precies zit. Jeroen Smeesters van de federatie van erkende rijscholen in België, zegt in Nieuwsblad dat de chaos in de rijopleidingen nog nooit zo groot is geweest: “Sommige gemeenten passen de nieuwe regels toe, andere geven rijbewijzen uit volgens de oude regels.”

Het is ook niet duidelijk wat de gevolgen op langere termijn zullen zijn. “Wie een voorlopig rijbewijs op de oude manier haalt, kijkt later misschien tegen sancties aan”, zegt Smeesters. “In het slechtste geval zal een chauffeur helemaal opnieuw moeten beginnen aan zijn rijopleiding. Tienduizenden Vlamingen verkeren in rechtsonzekerheid. Het is zeer spijtig dat er politieke spelletjes worden gespeeld over zoiets belangrijks als een rijbewijs.”

Politiek spelletje

Volgens de woordvoerder van minister Bellot van Mobiliteit mogen rijopleidingen hervormd worden: “Maar rijbewijzen zijn een federale bevoegdheid, en die moeten in het hele land hetzelfde waard zijn. Daarnaast gelden de nieuwe regels in Wallonië en Brussel niet. Wat moeten mensen die hun rijopleiding en – examen doen in Brussel, maar hun rijbewijs moeten halen op de Vlaamse rand?”

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts valt dit binnen zijn bevoegdheden: ‘Wij plooien ons dubbel om het aantal verkeersdoden naar beneden te halen, terwijl de federale regering bikkelt over bevoegdheden’, zegt hij. ‘De nieuwe regeling leidt tot een hogere verkeersveiligheid.’

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.