Autorijden, stuur

Leerling scheurt achter dieven aan tijdens rijles

De 17-jarige Natasja de Jong heeft dinsdagmiddag tijdens haar rijles ervoor gezorgd dat twee dieven konden worden opgepakt. In het centrum van Emmeloord stuitte de leerling en haar rijinstructrice op een diefstal met een busje en zette ze de achtervolging in. De politie was ‘heel blij’ met de hulp van de rijschool.

Het was de vijftiende rijles van Natasja bij rijschool OsCar. Samen met haar instructrice Beau Linting reed ze dinsdagmiddag door het centrum van Emmeloord, toen de instructrice ineens hard op de rem trapte. Een wit busje schoot de weg op met de achterdeuren nog open. De bijrijder sprong er snel uit om ze dicht te doen, waarna het busje ervandoor scheurde, vertelt Natasja tegen het AD. De dieven bleken kratten te hebben gestolen van de plaatselijke Coop-supermarkt. Een medewerker van Coop sprong achterin de lesauto en vroeg de hen om de achtervolging in te zetten.

Beau gaf Natasja de opdracht achter het busje aan te rijden; de instructrice nam het schakelen over. Ondertussen belde de Coop-medewerker de politie. “Toen we op achterstand dreigden te raken zijn we zelfs door rood gereden”, vertelt Natasja tegen de krant. De dieven leken ondertussen niet in de gaten te hebben dat ze werden achtervolgd.

Heldhaftig

Op de A6 nam de politie het werk over. De agenten haalden het busje in en gaven een stopteken. In Ens werd de bestuurder vervolgens aangehouden. De bijrijder zette het nog op een lopen, waarop een agent een fiets leende van een omstander en de verdachte alsnog wist aan te houden.

Toen bleek wat de buit van de dieven was -een paar lege kratten- was Natasja enigszins teleurgesteld: “Hadden we daar zo hard voor gereden?” Toch spreekt ze van een ‘leuke les’. Oscar Linting is eigenaar van rijschool OsCar en vader van Beau. Hij noemt het optreden van zijn dochter en leerling ‘heldhaftig’: “Ik denk dat ik hetzelfde had gedaan. Je moet natuurlijk altijd de overweging maken of het veilig is. Bij een beginnende leerling kan je beter zelf achter het stuur gaan zitten, maar deze leerling was al wat verder gevorderd. En je hebt aan de rechterkant ook alle controle.”

‘Mooie samenwerking’

“Wij waren heel blij met deze leerling en instructrice”, vertelt woordvoerster Daniëlle Friedeman van politie Midden-Nederland aan RijschoolPro. “Ze hebben ons goede informatie gegeven waardoor wij de verdachten op heterdaad konden aanhouden. Uiteraard is het raadzaam om altijd eigen veiligheid in acht te nemen. Al met al was het een hele mooie samenwerking met de burger.”

Op de vraag wat de politie ervan vindt dat de lesauto ook door rood reed, antwoordt ze: “Dat zou ik niet willen adviseren. De politie mag door rood rijden omdat we daar vrijstellingen voor hebben, maar burgers moeten zich wel aan de verkeersregels houden.” Desondanks kunnen Natasja de Jong en Beau Linting een bedankje van de politie verwachten.

Politie achterin

Overigens was er eerder dit jaar ook al een achtervolging met een lesauto. In Nieuwegein stapte een agent in de auto tijdens een rijles en gaf de leerling de opdracht om achter jongeren aan te rijden die op de vlucht waren geslagen. Een van de jongeren werd dankzij de hulp van de rijschool aangehouden.

Lees ook: Agent stapt in lesauto, leerling zet achtervolging in

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Leerling scheurt achter dieven aan tijdens rijles”

Kees Manteau|05.10.17|16:23

Ik vind het niet zo slim om met naam en toenaam zo in het nieuws te komen….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Leerling scheurt achter dieven aan tijdens rijles | RijschoolPro
Autorijden, stuur

Leerling scheurt achter dieven aan tijdens rijles

De 17-jarige Natasja de Jong heeft dinsdagmiddag tijdens haar rijles ervoor gezorgd dat twee dieven konden worden opgepakt. In het centrum van Emmeloord stuitte de leerling en haar rijinstructrice op een diefstal met een busje en zette ze de achtervolging in. De politie was ‘heel blij’ met de hulp van de rijschool.

Het was de vijftiende rijles van Natasja bij rijschool OsCar. Samen met haar instructrice Beau Linting reed ze dinsdagmiddag door het centrum van Emmeloord, toen de instructrice ineens hard op de rem trapte. Een wit busje schoot de weg op met de achterdeuren nog open. De bijrijder sprong er snel uit om ze dicht te doen, waarna het busje ervandoor scheurde, vertelt Natasja tegen het AD. De dieven bleken kratten te hebben gestolen van de plaatselijke Coop-supermarkt. Een medewerker van Coop sprong achterin de lesauto en vroeg de hen om de achtervolging in te zetten.

Beau gaf Natasja de opdracht achter het busje aan te rijden; de instructrice nam het schakelen over. Ondertussen belde de Coop-medewerker de politie. “Toen we op achterstand dreigden te raken zijn we zelfs door rood gereden”, vertelt Natasja tegen de krant. De dieven leken ondertussen niet in de gaten te hebben dat ze werden achtervolgd.

Heldhaftig

Op de A6 nam de politie het werk over. De agenten haalden het busje in en gaven een stopteken. In Ens werd de bestuurder vervolgens aangehouden. De bijrijder zette het nog op een lopen, waarop een agent een fiets leende van een omstander en de verdachte alsnog wist aan te houden.

Toen bleek wat de buit van de dieven was -een paar lege kratten- was Natasja enigszins teleurgesteld: “Hadden we daar zo hard voor gereden?” Toch spreekt ze van een ‘leuke les’. Oscar Linting is eigenaar van rijschool OsCar en vader van Beau. Hij noemt het optreden van zijn dochter en leerling ‘heldhaftig’: “Ik denk dat ik hetzelfde had gedaan. Je moet natuurlijk altijd de overweging maken of het veilig is. Bij een beginnende leerling kan je beter zelf achter het stuur gaan zitten, maar deze leerling was al wat verder gevorderd. En je hebt aan de rechterkant ook alle controle.”

‘Mooie samenwerking’

“Wij waren heel blij met deze leerling en instructrice”, vertelt woordvoerster Daniëlle Friedeman van politie Midden-Nederland aan RijschoolPro. “Ze hebben ons goede informatie gegeven waardoor wij de verdachten op heterdaad konden aanhouden. Uiteraard is het raadzaam om altijd eigen veiligheid in acht te nemen. Al met al was het een hele mooie samenwerking met de burger.”

Op de vraag wat de politie ervan vindt dat de lesauto ook door rood reed, antwoordt ze: “Dat zou ik niet willen adviseren. De politie mag door rood rijden omdat we daar vrijstellingen voor hebben, maar burgers moeten zich wel aan de verkeersregels houden.” Desondanks kunnen Natasja de Jong en Beau Linting een bedankje van de politie verwachten.

Politie achterin

Overigens was er eerder dit jaar ook al een achtervolging met een lesauto. In Nieuwegein stapte een agent in de auto tijdens een rijles en gaf de leerling de opdracht om achter jongeren aan te rijden die op de vlucht waren geslagen. Een van de jongeren werd dankzij de hulp van de rijschool aangehouden.

Lees ook: Agent stapt in lesauto, leerling zet achtervolging in

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Leerling scheurt achter dieven aan tijdens rijles”

Kees Manteau|05.10.17|16:23

Ik vind het niet zo slim om met naam en toenaam zo in het nieuws te komen….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.