Cursus. Foto: iStock/hoozone

Rijinstructeursopleiding Knetemann neemt na 42 jaar afscheid

Generaties rijinstructeurs hebben er les gevolgd. Maar na 42 jaar houdt Knetemann Opleidingen op te bestaan. De eigenaren van de rijinstructeursopleiding uit Rotterdam gaan over een paar maanden met pensioen en er is geen opvolging. Leerlingen gaan nu hun laatste fase in en in december wordt de laatste bijscholing gegeven. Met pijn in het hart, vertelt Shirley Knetemann. 

Shirley Knetemann zoekt niet graag de publiciteit op, maar in dit geval maakt ze een uitzondering. Niet alleen om hun afscheid aan te kondigen, maar vooral om een dankwoord te richten aan onder andere hun (oud-)leerlingen. “We zijn vooral ontzettend dankbaar dat we zulke trouwe leerlingen hadden. De meesten komen al jaren bij ons over de vloer: zelfs hun kinderen en kleinkinderen hebben we opgeleid. We kijken met trots terug op een fantastische periode.”

Begin van WRM

Knetemann Opleidingen is in 1975 opgericht door Jan en Suus Knetemann. “Mijn schoonvader had een grote rijschool in Delft. In de jaren ’70 is de WRM tot stand gekomen. Dat betekende dat zijn personeel moest worden opgeleid om hun instructeursbewijs te kunnen halen. Hij besloot zijn eigen instructeursopleiding te starten. Dat nieuws ging snel rond en al gauw meldden ook broers en zussen, kinderen en vrienden zich aan voor de opleiding.”

De opleiding begon in Den Bommel, waar nog steeds de hoofdvestiging zit. “Hoewel Den Bommel niet eens zo ver van Rotterdam vandaan ligt, zochten we toch naar een centralere locatie.” Dat werd dus Rotterdam. Van een verdere uitbreiding is nooit sprake geweest. “Dat hebben we nooit overwogen. We zijn een familiebedrijf en wilden het kleinschalig houden”, zegt Shirley Knetemann, die zelf ook al zo’n veertig jaar geleden bij het bedrijf kwam werken.

Persoonlijk

Die kleinschaligheid en het persoonlijke element werden kenmerkend voor de opleiding. “We gingen mee naar de examens en we bleven altijd vasthouden aan het contactonderwijs. Misschien ouderwets, maar onze leerlingen stelden dat zeer op prijs. Prima dat andere opleidingsinstituten wel online cursussen aanbieden, zodat leerlingen kunnen kiezen wat het beste bij hen past.”

Shirley Knetemann spreekt met veel respect over haar collega’s. “We zijn vanaf het eerste uur betrokken geweest bij de LBVI (Landelijke Belangenvereniging voor Verkeersopleidingsinstituten, red.). We hebben altijd heel fijn contact met hen gehad, De LBVI was voor ons heel waardevol. Maar ook het contact met IBKI en CBR was altijd goed. Voor deze samenwerking zijn we hen dan ook zeer erkentelijk.”

Afscheid

Vorig jaar overleed oprichter Jan Knetemann op 90-jarige leeftijd. “Hij is nog heel lang actief gebleven, zowel binnen als buiten het bedrijf. Lesgeven was zijn lust en zijn leven.” Het bedrijf wordt gerund door Shirley en haar man Rob Knetemann, dochter Manouk en zwager Sjaak. Voor Shirley en Rob is het nu tijd om hun werkzaamheden af te ronden. “Rob is 64, ik ben 60. We kunnen nog wel een paar jaar doorgaan, maar we willen niet wachten tot een van ons ziek wordt.” Opvolging is er niet: dochter Manouk heeft twee kleine kinderen. Het meer dan fulltime bedrijf is niet te combineren met haar gezin.

Op dit moment zijn de huidige leerlingen van Knetemann bezig met hun derde en laatste fase van de opleiding en in december wordt de laatste bijscholingscursus gegeven. Het opheffen van het bedrijf gaat de familie duidelijk aan het hart. “Vooral een tijdje terug, toen we net de beslissing hadden genomen. Maar ik denk dat ik straks, als we daadwerkelijk stoppen, toch moeite zal hebben om het droog te houden.” Een afscheidsreceptie komt er niet. Knetemann, lachend: “Zo in de belangstelling staan, is niet echt iets voor ons.”

Lees ook: Knetemann: ‘Wij-gevoel binnen opleidingsinstituut motiveert leerlingen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Rijinstructeursopleiding Knetemann neemt na 42 jaar afscheid”

Joan Blaas|05.10.17|12:00

Shirley en Rob geniet er van! Bedankt voor jullie inzet en prettige samenwerking!

Richard van den Berg|05.10.17|12:52

Rib en Shirley zijn twee fantastische mensen,
15 jaar geleden heb ik mij A en B instructie bij hen gehaald.
Tjjdens mijn eigen lessen pas ik de tips en trucs toe die ik van Shirley heb geleerd.
Met veel plezier denk ik terug aan de cursus maar vooral het wij gevoel en het feit dat ze veel moeite voor de leerling deden is mij bijgebleven.
Rob en Shirley, velen zijn jullie zeer dankbaar.
Groet Richard van den Berg

Dick van laar|05.10.17|19:57

He Shirley en Rob. Wat een beslissing om te stoppen. Toen ik dit las moest ik direct terugdenken aan de tijd dat we hebben samengewerkt in de EOC. Dit heb ik steeds als heel waardevol ervaren.
Ga genieten van de nieuwe tijd die je krijgt na het heel harde werken dat jullie gedaan hebben.
Groet, Dick van Laar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.