Motor. foto: Triumph

Vier tips voor veilig motorrijden in de herfst

Motor. foto: Triumph

Nu de herfst is begonnen, begint ook de temperatuur te dalen en liggen er steeds meer bladeren op de weg. Hoewel motorrijders voorlopig nog volop kunnen rijden, liggen er wel gevaren op de loer, waarschuwt KNMV. De motorrijdersvereniging heeft daarom enkele tips opgesteld waar motorrijders rekening mee moeten houden.

Laagstaande zon

“Met een beetje pech rijd je in de ochtend naar het oosten en in de middag naar het westen. Dan heb je twee keer te maken met een verblindende zon”, meldt KNMV. “Zorg ervoor dat je een zonnebril bij je hebt, zodat je die op kunt zetten. Probeer thuis even of de bril past, menigeen komt er op dat moment pas achter dat juist die zonnebril niet lekker in de helm zit.”

“Rijd je nou de andere kant op en heb jij zelf geen last van de laagstaande zon? Dan bevind je je echt in de gevarenzone. Als jij de zon in de rug hebt, hebben automobilisten de zon in de ogen. Daarmee is de kans nog veel groter dat ze je niet zien. Houd er dus rekening mee dat je bij laagstaande zon slecht zichtbaar bent.”

Goed en helder vizier

“Zorg ervoor dat je vizier schoon en krasvrij is in de herfst. Doordat het licht door de krassen wordt omgebogen komen de stralen op een vreemde manier je vizier binnen. Hierdoor kun je even kort uit je concentratie worden gehaald en dat is tijdens een drukke spits niet handig.”

“Een donker vizier is in de herfst niet handig. Tegen een laagstaande zon kan het wel helpen, maar de dagen zijn vaak korter dan we gewend waren van de zomer. En een donker vizier in het duister is ten zeerste af te raden. Je ziet dan echt een stuk minder.”

Bladeren en andere rommel op de weg

“Een ander bekend fenomeen in de herfst zijn de vallende bladeren. Een prachtig gezicht, maar veel van dat blad komt op de weg terecht. Als het dan ook nog eens regent verandert het blad in een spekgladde pulp. Let daarom extra op in de bochten, pas je rijgedrag aan en anticipeer op blad. Ook wanneer je door laagstaande zon even niks ziet.

“Behalve blad kun je, zeker in landelijk gebied, ook modder en oogstresten verwachten. De mais en suikerbieten gaan vanaf september bijvoorbeeld uit de grond. Hoewel boeren vaak waarschuwingsborden langs de weg zetten is het goed om alert te blijven. Jaarlijks gebeuren er helaas nog te veel ongelukken door viezigheid op het wegdek.”

Pas op de kou

“Het wordt koeler en dat is even oppassen. Je banden worden minder snel warm en je kunt zelf ook aardig afkoelen. Zorg ervoor dat je warm gekleed bent en er ook op bent voorbereid dat het aan het eind van je rit plots flink kouder kan zijn. Neem een colletje en je winterhandschoenen mee. Als je koud wordt heb je meer kans op concentratieproblemen en daarmee ongevallen.”

“De kou kan er ook voor zorgen dat de wegen ’s ochtends of ’s nachts glad worden. Ook al is je oprit droog en stroef, blijf opletten in de bochten die in de schaduw liggen. Hier ligt gladheid echt op de loer.”

Lees ook: Motorrijden in de mist: 4 tips voor rijschoolleerlingen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vier tips voor veilig motorrijden in de herfst | RijschoolPro
Motor. foto: Triumph

Vier tips voor veilig motorrijden in de herfst

Nu de herfst is begonnen, begint ook de temperatuur te dalen en liggen er steeds meer bladeren op de weg. Hoewel motorrijders voorlopig nog volop kunnen rijden, liggen er wel gevaren op de loer, waarschuwt KNMV. De motorrijdersvereniging heeft daarom enkele tips opgesteld waar motorrijders rekening mee moeten houden.

Laagstaande zon

“Met een beetje pech rijd je in de ochtend naar het oosten en in de middag naar het westen. Dan heb je twee keer te maken met een verblindende zon”, meldt KNMV. “Zorg ervoor dat je een zonnebril bij je hebt, zodat je die op kunt zetten. Probeer thuis even of de bril past, menigeen komt er op dat moment pas achter dat juist die zonnebril niet lekker in de helm zit.”

“Rijd je nou de andere kant op en heb jij zelf geen last van de laagstaande zon? Dan bevind je je echt in de gevarenzone. Als jij de zon in de rug hebt, hebben automobilisten de zon in de ogen. Daarmee is de kans nog veel groter dat ze je niet zien. Houd er dus rekening mee dat je bij laagstaande zon slecht zichtbaar bent.”

Goed en helder vizier

“Zorg ervoor dat je vizier schoon en krasvrij is in de herfst. Doordat het licht door de krassen wordt omgebogen komen de stralen op een vreemde manier je vizier binnen. Hierdoor kun je even kort uit je concentratie worden gehaald en dat is tijdens een drukke spits niet handig.”

“Een donker vizier is in de herfst niet handig. Tegen een laagstaande zon kan het wel helpen, maar de dagen zijn vaak korter dan we gewend waren van de zomer. En een donker vizier in het duister is ten zeerste af te raden. Je ziet dan echt een stuk minder.”

Bladeren en andere rommel op de weg

“Een ander bekend fenomeen in de herfst zijn de vallende bladeren. Een prachtig gezicht, maar veel van dat blad komt op de weg terecht. Als het dan ook nog eens regent verandert het blad in een spekgladde pulp. Let daarom extra op in de bochten, pas je rijgedrag aan en anticipeer op blad. Ook wanneer je door laagstaande zon even niks ziet.

“Behalve blad kun je, zeker in landelijk gebied, ook modder en oogstresten verwachten. De mais en suikerbieten gaan vanaf september bijvoorbeeld uit de grond. Hoewel boeren vaak waarschuwingsborden langs de weg zetten is het goed om alert te blijven. Jaarlijks gebeuren er helaas nog te veel ongelukken door viezigheid op het wegdek.”

Pas op de kou

“Het wordt koeler en dat is even oppassen. Je banden worden minder snel warm en je kunt zelf ook aardig afkoelen. Zorg ervoor dat je warm gekleed bent en er ook op bent voorbereid dat het aan het eind van je rit plots flink kouder kan zijn. Neem een colletje en je winterhandschoenen mee. Als je koud wordt heb je meer kans op concentratieproblemen en daarmee ongevallen.”

“De kou kan er ook voor zorgen dat de wegen ’s ochtends of ’s nachts glad worden. Ook al is je oprit droog en stroef, blijf opletten in de bochten die in de schaduw liggen. Hier ligt gladheid echt op de loer.”

Lees ook: Motorrijden in de mist: 4 tips voor rijschoolleerlingen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.