Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

‘Media-aandacht rond slagingspercentage opent de ogen van politici’

Veel rijinstructeurs zijn niet blij met de berichtgeving over de lage slagingspercentages van examenkandidaten. De ‘negatieve’ publiciteit kwam op gang naar aanleiding van uitspraken van CBR-directeur René Verstraeten op de Lesauto Testdag. Toch helpt deze media-aandacht om de politiek in beweging te krijgen, concludeert Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen, in zijn maandelijkse column.

Afgelopen maand was het weer raak in de pers toen De Telegraaf met de welbekende chocoladeletters kopte dat het rijexamen in Nederland een ‘drama’ is. De slagingspercentages van het eerste praktijkexamen, welteverstaan. Nu weten wij dat dat percentage al sinds jaar en dag rond de 50 procent schommelt, maar nieuw was dat volgens de krant ook de examinatoren aan de bel trekken daarover. En dus dook de rest van de media ook bovenop het verhaal. Sterker nog: het was die avond de opening van het NOS Journaal om acht uur.

Kennelijk, maar helaas, is dit de enige manier om de ogen van politiek en publiek geopend te houden

Zoals gezegd, voor ons allemaal niks nieuws. Het opent echter wel wederom de ogen van vele politici, waarvan een groot deel kakelvers in de Tweede Kamer zit en tot de aankondiging van het nieuwe regeerakkoord tamelijk werkloos heeft toe moeten kijken. De grote media-aandacht vormt voldoende aanleiding om weer eens in het document met aanbevelingen te duiken dat BOVAG, FAM en VRB naar het Binnenhof hebben gestuurd.

Ik hoor veel collega’s ook weer zuchten onder de zoveelste stroom van negatieve publiciteit over onze branche. Kennelijk, maar helaas, is dit de enige manier om de ogen van politiek en publiek geopend te houden. De verwachting is dat ook de nieuwe campagne van het CBR daarbij gaat helpen. Die draagt in elk geval bij verwachtingsmanagement en maakt helder dat alleen een tweede Max Verstappen in staat zal zijn om met hooguit tien rijlessen te slagen voor het eerste examen.

U weet zelf ook dat de negatieve publiciteit niet over u gaat

Wat mij betreft dus een initiatief dat we met z’n allen moeten omarmen; ik ben in elk geval zeer blij dat het CBR deze stap heeft gezet en op deze manier aangeeft ook een verantwoordelijkheid te voelen richting de markt. Doe er dus uw voordeel mee en straal uit dat kwaliteit bij uw rijschool hoog in het vaandel staat. U weet zelf ook dat de negatieve publiciteit niet over u gaat, maar over uw zogenaamde collega’s die met andere bedoelingen in een lesauto zitten dan u.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg is voorzitter van Bovag Rijscholen en schrijft maandelijks een column voor RijschoolPro.

4 reacties op “‘Media-aandacht rond slagingspercentage opent de ogen van politici’”

gerrit|13.10.17|16:03

Gaat Mijnheer Hoornenborg ook tegen onze Minister van I&M vertellen dat het toch wel eigenaardig is
dat ze niets wenste te ondernemen tegen rijscholen die speciaal voor het slagingspercentage
2 CBR registratienummers hebben ?
( en dat is dan een politica die helemaal niet “kakelvers” te noemen is )

gerrit|13.10.17|16:09

Gaat meneer Hoornenborg ook aan onze Minister van I&M Schultz vertellen dat het dan wel bijzonder is
dat ze als Minister geen bezwaar heeft, wanneer je 2 CBR registratienummers gebruikt om je slagingspercentage te verhogen ?
en dan hebben we het over een politica die toch zeker niet “kakelvers” te noemen is

't Hoefijzer|13.10.17|20:16

Wanneer gaan we eens inzien dat het behalen van een rijbewijs onder volksgezondheid en onderwijs valt en dat dat niet aan de markt moet worden overgelaten die elkaar met aanbiedingen bestrijden. Maak een opleidings instituut waarbij instructeurs in loondienst zijn dat valt onder het min.van onderwijs. Vaste prijzen en kwaliteitscontroles zodat de consument een eerlijke opleiding krijgt en wellicht gaat de verkeersveiligheid erop vooruit. Cees de Vos rijschooleigenaar

Wim Buit|19.10.17|12:18

Wel vreemd dat vanuit het cbr altijd de zwarte piet naar de rijscholen word geschoven. Slagingspercentages worden openbaar gemaakt, terwijl het functioneren van examinatoren ook niet altijd even best is. Misschien ook eens slagingspercentages van examinatoren openbaar maken? Kan wel eens verrassende cijfers opleveren…
En natuurlijk, leerlingen met 10 lessen naar het examen laten gaan slaat (meestal) nergens op. Maar de hand in eigen boezem steken zou het cbr zeker niet misstaan!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.