‘Extra kosten gestolen rijbewijs onterecht’

Het opnieuw aanvragen van een gestolen rijbewijs kan de burger tot 60 euro extra kosten. Naast het standaard bedrag voor de aanvraag van het rijbewijs, dat gemiddeld 38 euro bedraagt, vraagt een op de drie gemeenten extra vermissingskosten. ‘Onterecht’ en ‘geldklopperij’ noemt Utrechtse VVD-raadslid Queeny Raijkowski het afgelopen maandag in tv-programma Radar. Gemeenten zijn vrij om de kosten die gemaakt worden voor het verificatieonderzoek al dan niet door te berekenen op de burger.

Sinds 2014 hoeft iemand waarvan het reisdocument gestolen is geen extra kosten te betalen. De reisdocumenten vallen onder een wet van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het rijbewijs valt echter onder de Wegenverkeerswet uit 1994, hiervoor geldt dus een andere regeling. Gemeenten kunnen een bedrag in rekening brengen dat hoger is dan het wettelijk toegestane bedrag dat voor een rijbewijs gevraagd mag worden (38,99 euro). Jaarlijks raken ongeveer 400.000 rijbewijzen kwijt.

‘Lastig uit te leggen’

Raymond van Mourik, directeur Nederlandse Vereniging van Burgerzaken, licht in de AVROTROS-uitzending toe: “Een ambtenaar moet een verificatieonderzoek doen. Dit duurt soms kort, of heel lang. Omdat het rijbewijs eigendom van de overheid is, moet de gemeente zien te achterhalen waar deze documenten gebleven zijn.” Mourik benadrukt dan ook dat het geen boete is, maar een doorberekening van kosten.

Verschillende gemeenten, bijvoorbeeld Utecht, hebben deze regeling afgeschaft. VVD-raadslid Queeny Rajkowski uit Utrecht stelt: “Het bedrag dat iemand betaalt voor het rijbewijs is al kostendekkend. Een gemeente probeert door de bijkomende kosten gewoon extra inkomsten te genereren.” Gemeente Utrecht loopt door de afschaffing van de extra kosten op jaarbasis ruim 100.000 euro mis.

Gemeenten

Gemeente Arnhem staat stipt op nummer een, daar betaalt de burger bijna het dubbele van wat wettelijk is toegestaan voor een rijbewijs: 60 euro. In Pekela, Veendam en Amsterdam wordt ongeveer 45 euro aan extra kosten gevraagd. Welke vermissingstoeslag gerekend wordt, is te vinden op de gemeentelijke websites.

Lees ook: Start experiment met online aanvragen rijbewijs

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Extra kosten gestolen rijbewijs onterecht’ | RijschoolPro

‘Extra kosten gestolen rijbewijs onterecht’

Het opnieuw aanvragen van een gestolen rijbewijs kan de burger tot 60 euro extra kosten. Naast het standaard bedrag voor de aanvraag van het rijbewijs, dat gemiddeld 38 euro bedraagt, vraagt een op de drie gemeenten extra vermissingskosten. ‘Onterecht’ en ‘geldklopperij’ noemt Utrechtse VVD-raadslid Queeny Raijkowski het afgelopen maandag in tv-programma Radar. Gemeenten zijn vrij om de kosten die gemaakt worden voor het verificatieonderzoek al dan niet door te berekenen op de burger.

Sinds 2014 hoeft iemand waarvan het reisdocument gestolen is geen extra kosten te betalen. De reisdocumenten vallen onder een wet van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het rijbewijs valt echter onder de Wegenverkeerswet uit 1994, hiervoor geldt dus een andere regeling. Gemeenten kunnen een bedrag in rekening brengen dat hoger is dan het wettelijk toegestane bedrag dat voor een rijbewijs gevraagd mag worden (38,99 euro). Jaarlijks raken ongeveer 400.000 rijbewijzen kwijt.

‘Lastig uit te leggen’

Raymond van Mourik, directeur Nederlandse Vereniging van Burgerzaken, licht in de AVROTROS-uitzending toe: “Een ambtenaar moet een verificatieonderzoek doen. Dit duurt soms kort, of heel lang. Omdat het rijbewijs eigendom van de overheid is, moet de gemeente zien te achterhalen waar deze documenten gebleven zijn.” Mourik benadrukt dan ook dat het geen boete is, maar een doorberekening van kosten.

Verschillende gemeenten, bijvoorbeeld Utecht, hebben deze regeling afgeschaft. VVD-raadslid Queeny Rajkowski uit Utrecht stelt: “Het bedrag dat iemand betaalt voor het rijbewijs is al kostendekkend. Een gemeente probeert door de bijkomende kosten gewoon extra inkomsten te genereren.” Gemeente Utrecht loopt door de afschaffing van de extra kosten op jaarbasis ruim 100.000 euro mis.

Gemeenten

Gemeente Arnhem staat stipt op nummer een, daar betaalt de burger bijna het dubbele van wat wettelijk is toegestaan voor een rijbewijs: 60 euro. In Pekela, Veendam en Amsterdam wordt ongeveer 45 euro aan extra kosten gevraagd. Welke vermissingstoeslag gerekend wordt, is te vinden op de gemeentelijke websites.

Lees ook: Start experiment met online aanvragen rijbewijs

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.