Zij! Rijopleidingen

Rijopleiding exclusief voor haar: ‘Wij spelen in op behoefte van vrouwen’

Zij! Rijopleidingen

Rijscholen die uitsluitend lesgeven aan vrouwen: ze lijken steeds vaker op te duiken in de rijschoolbranche. In een drukke arbeidsmarkt proberen rijschoolhouders zich geregeld te onderscheiden door een specifieke doelgroep te kiezen. Zoals Samira Mahyouti, die 8 jaar geleden Zij! Rijopleidingen oprichtte. 

Sommige rijscholen passen technische onderdelen van het voertuig aan om mindervaliden van een rijopleiding te voorzien. Andere rijscholen specialiseren zich in een rijopleiding voor leerlingen met leerproblemen. Zij! Rijopleidingen, gevestigd in Naarden, is een rijschool die zich richt op lesgeven aan vrouwen. Samira Mahyouti legt uit waarom.

Goede band met leerling

Het idee is ontstaan tijdens Mahyouti’s eigen leservaring. “Toen ik mijn rijbewijs haalde kreeg ik les van een man. Ondanks dat mijn rijinstructeur aardig was en goed les gaf, voelde ik mij toch niet helemaal op mijn gemak.” Zodoende richtte Mahyouti Zij! Rijopleidingen op. “De rijschool speelt in op de behoefte van de vrouw, met het uiteindelijke doel dat de leerling met plezier naar de rijles gaat.”

Het is volgens de rijinstructrice belangrijk om tijdens de rijopleiding een goede band met de leerling te hebben. “Uiteindelijk breng je tijdens de rijopleiding best veel tijd met elkaar door, en het is belangrijk dat dit onder een relaxte sfeer gebeurt. Ik zeg niet dat dit met een mannelijke instructeur niet mogelijk is, maar er zijn genoeg meiden die zich tijdens de rijles geïntimideerd voelen. Die vrouwen kloppen dan bij ons aan.”

Geloofsovertuiging

Sommige vrouwen volgen vanuit hun geloofsovertuiging geen les bij een man. In de praktijk ziet Mahyouti dit niet vaak. “Dit gebeurt inderdaad, maar ik kan zeggen dat dit bij ons slechts 5 procent van de leerlingen betreft.” Op het moment dat een man zich aanmeldt voor een rijopleiding stuurt Mahyouti hem door naar een collega. “Het is een wisselwerking, soms krijg ik van collega’s een leerling die op zoek is naar een instructrice. Als een man zich aanmeldt bij ons, schroom ik niet om hem door te sturen naar een geschikte collega. Tenslotte help je elkaar op deze manier.”

De keuze van Mahyouti zorgt soms voor discussie, er wordt tenslotte onderscheid gemaakt op basis van geslacht. De rijschoolhoudster heeft wel eens een negatieve reactie gehad op Facebook. “Iemand noemde het discriminatie, maar zo zie ik het niet. Mijn rijschool richt zich op een specifieke doelgroep. Dit zie je niet alleen in de rijschoolbranche, er zijn ook voorbeelden van sportscholen en zwemverenigingen die zich uitsluitend richten op vrouwen.”

Andere manier van lesgeven

Mahyouti geeft aan geen moeite te hebben met lesgeven aan mannen. “Ik heb mijn buurjongen een tijd terug lesgegeven. Je merkt wel dat jongens wat meer aanleg hebben voor het technische aspect van autorijden.” Vrouwen behoeven volgens de rijinstructrice een andere manier van lesgeven, die zich meer richt op herhaling. Daarnaast voegt Mahyouti er lachend aan toe: “Het is toch algemeen bekend dat vrouwen het toch wat vaker over hun gevoelens hebben. Dit draagt bij aan het leerproces, ze nemen uiteindelijk meer van je aan als je een goede band hebt.”

Lees ook: Rijschool Rijweg 5 jaar verder: ‘Altijd zin om weer naar een leerling toe te rijden’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.