CBR

CBR maakt tarieven 2018 bekend

CBR

Het CBR heeft de nieuwe tarieven voor de producten en diensten bekendgemaakt. De tarieven stijgen gemiddeld met anderhalf procent. Het praktijkexamen voor de auto kost de rijschoolhouder volgend jaar twee euro meer, en komt daarmee op 102 euro. Vanaf 1 januari 2018 gelden de nieuwe tarieven.

Het CBR baseert de stijging op de inflatie die ook met anderhalf procent steeg. De tarieven in de divisie CCV stijgen in 2018 met gemiddeld één procent. Dit geldt voor zowel de theorie- als praktijkexamens.

Praktijkexamen stijgt hardst

Het tarief voor het praktijkexamen stijgt procentueel gezien het hardst. Rijscholen betalen 2 procent meer voor het praktijkexamen in de categoriën AM2, B, BE en het motorexamen voertuigbeheersing. Daarentegen stijgen de tarieven voor het faalangst- en nader onderzoek examen volgend jaar met nog geen procent.

Het tarief voor de theorie-examens en de daarbij horende toeslagen blijven nagenoeg hetzelfde. Het reguliere theorie-examen stijgt met één procent, en het tarief voor het individuele examen blijft hetzelfde.

‘Gezondheidsverklaring moet kostendekkend worden’

Een opvallende stijging is de Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring). De consument betaalt volgend jaar 34,80 euro voor een Gezondheidsverklaring, drie procent meer dan 2017. Het tarief voor de verklaring steeg in 2016 met 18 procent. In 2014 betaalde de consument nog 25,80 euro.

Het CBR laat weten dat het tarief voor de Gezondheidsverklaring dient als kostendekking voor de dienstverlening van het CBR. Voorbeelden hiervan zijn de kosten voor de rijtest en administratiekosten. Een woordvoerder laat weten: “Door onder andere de stijging van het aantal gezondheidsverklaringen en het aandeel 75 plussers daarin, neemt verhoudingsgewijs het aantal nader te beoordelen dossiers sterk toe. Hierdoor stijgen de kosten. Op basis hiervan is een tariefstijging doorgevoerd. Tegelijkertijd zijn wij bezig met een digitaliseringsslag bij de divisie Rijgeschiktheid waardoor wij uiteindelijk in de toekomst kostendekkend kunnen werken.”

Bekijk de tarievenlijst 2018 van het CBR.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.