Engelse rijlessen. Foto: DVSA

Examinatoren in Engeland kondigen staking aan

Tweeduizend Engelse examinatoren staken op 4 december tegen de nieuwe wijzigingen in het praktijkexamen B. De vakbond die zich inzet voor examinatoren (PSC) en de Driving and Vehicle Standards Agency (DVSA), die verantwoordelijk is voor het houden van examens, zijn het niet eens over de arbeidsvoorwaarden.

Examenkandidaten moeten vanaf volgende maand rijden op aanwijzingen van een navigatieapparaat. Ook wordt het zelfstandig routerijden verlengd van 10 naar 20 minuten en moeten kandidaten tijdens het examen vragen over verkeersveiligheid beantwoorden.

‘Schrap de wijziging’

Volgens de PSC komt de veiligheid van de examinatoren in gevaar. Daarbij zouden examinatoren langer moeten werken, zonder dat daar extra loon tegenover staat. De staking, die volgens de vakbond twee dagen zal duren, zal effect hebben op duizenden examens. De PSC eist dat er voorafgaand aan de wijziging een uitgebreid testtraject komt om de veiligheid van de examinatoren te garanderen.

De vakbond laat weten dat DVSA de staking kan voorkomen door opnieuw in gesprek te gaan en te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. Tot die tijd wil de vakbond dat de veranderingen geschrapt worden.

Grotere verkeersveiligheid

In april van dit jaar werden de wijzigingen omtrent het B-examen definitief vastgelegd. De veranderingen moeten zorgen voor een grotere verkeersveiligheid. “Uiteindelijk moeten de wijzigingen het aantal verkeersongelukken reduceren.” aldus DVSA.

Momenteel duurt het onderdeel zelfstandig routerijden nog tien minuten, dit wordt verlengd naar 20 minuten, ongeveer de helft van de examentijd. Er komen ook nieuwe bijzondere manoeuvres, zoals het parallel parkeren langs de weg, parkeren in een parkeervak, of het wegrijden uit een parkeervak. Daarnaast moeten kandidaten tijdens het rijden vragen over verkeersveiligheid beantwoorden. Zo moet een leerling bijvoorbeeld laten zien hoe hij de ruiten moet schoonmaken, of hoe de verwarming op de voorruit kan worden gezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.