CBR, theorie, examenzaal, examen

Twee nieuwe vraagvormen theorie-examen vanaf 1 januari 2018

CBR, theorie, examenzaal, examen

Het CBR voert vanaf 1 januari 2018 twee nieuwe vraagvormen in. De hotspotvraag en de single-sleepvraag komen volgend jaar voor in het theorie-examen auto, motor en bromfiets. Dit bevestigt het CBR. In september werden de nieuwe vraagvormen al getest in Venlo, Leusden, Rijswijk, Zwolle, Amsterdam en Breda.

Hoewel de manier waarop de vragen gesteld worden er anders uit komt te zien, blijft de inhoud van het examen onveranderd. In juli dit jaar werden nog twee nieuwigheden geïntroduceerd: het bladeren door de vragen in het examen en het markeren van vragen, om er later nog eens op terug te komen.

Hotspotvraag

Bij de hotspotvraag geeft de kandidaat antwoord op een examenvraag door het aantikken van een afbeelding, bijvoorbeeld een verkeersbord of dashboardsymbool.

Hotspotvraag bron: CBR

Single-sleepvraag

Bij de single-sleepvraag sleept de kandidaat het juiste antwoord naar een plaats in een afbeelding. Deze vraag lijkt op de sleepvraag die al sinds januari 2017 in het examen zit. In het theorie-examen krijgen de kandidaten maximaal vier vragen in een nieuwe vorm, dit kunnen er dus bij het nieuwe examen minder zijn.

Single-sleepvraag. Bron: CBR

Pilot

In september hield het CBR een pilotdag. In totaal legden 1.300 kandidaten het theorie-examen af met daarin de nieuwe vragen. Kandidaten reageerden volgens het CBR enthousiast op de nieuwe vraagvorm. De succesvolle pilot is dan ook de reden dat de hotspotvraag en de single-sleepvraag nu standaard terugkomen in het theorie-examen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

1 reactie op “Twee nieuwe vraagvormen theorie-examen vanaf 1 januari 2018”

snikker kikker|08.05.19|00:02

dat is gewoon dom en egoistisch van fietsers. waarom gaan de elektrische fietsen ook niet naar de rijbaan want die kunnen zeker ook 25+ km/u of waarom gaat de politie niet meer checken naar scooters die zijn opgevoerd. Nu is het gevaarlijker geworden in het verkeer door deze regel. ik zeg afschraffen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.