Verkeersborden in Marokko. Foto Andrew Nash

‘Zestig procent Marokkaanse rijbewijzen onterecht afgegeven’

Zeker zestig procent van de afgegeven rijbewijzen in Marokko voldoet niet aan wettelijke eisen. Dat stelt de Marokkaanse staatssecretaris van Transport, Najib Boulif. Volgens hem hebben tal van bestuurders het rijbewijs gekregen terwijl ze niet over de juiste vaardigheden beschikken.

Boulif trekt trekt deze conclusie na het bezoeken van een aantal Marokkaanse examencentra, meldt de website nieuws.marokko.nl. Eerder deze maand kondigde Boulif aan dat er strengere regels voor het examen ingevoerd worden. In Marokko is het nog steeds mogelijk een rijbewijs te kopen, bleek uit onderzoek van het ministerie. Examinatoren en rijscholen zijn al voor 200 dirham (18 euro) om te kopen.

Geen geloofwaardigheid

De staatssecretaris kwam een concreet voorval tegen tijdens zijn bezoek aan de examencentra. Zo waren er twee rijscholen die 700 leerlingen aan een rijbewijs hadden geholpen, terwijl deze kandidaten nooit zijn opgegaan voor het praktijkexamen. “Het rijbewijs dat aan hen is afgegeven heeft totaal geen geloofwaardigheid”, Aldus Boulif.

De manager van het examencentrum is inmiddels ontslagen van zijn functie. Wat het ministerie gaat doen tegen deze fraudezaken is nog niet bekend. Het Marokkaanse ministerie van Transport is inmiddels een onderzoek gestart naar andere fraudezaken in de sector.

Maatregelen

Tijdens een persconferentie op 8 november maakte de staatssecretaris van Transport bekend dat de regels omtrent het halen van het rijbewijs worden aangescherpt. Dit initiatief moet zorgen voor minder verkeersongevallen.

Ten eerste gaat de slagingsnorm van het theorie-examen gaat omhoog. Daarnaast wordt het tijdsbestek om het rijbewijs te halen langer. Ook gaan de prijzen die gelden voor het theorie- en praktijkexamen omhoog.

Het Marokkaanse rijbewijs is in Nederland niet geschikt voor inwisseling. Mensen met een Marokkaans rijbewijs moeten in Nederland (opnieuw) examen doen bij het CBR. Nederland heeft geen overeenkomst afgesloten met de Marokko voor het inwisselen van rijbewijzen.

Lees ook: Ook Engels examen tot rijinstructeur aangepakt

Onderwerpen: , ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

2 reacties op “‘Zestig procent Marokkaanse rijbewijzen onterecht afgegeven’”

Marion Renes|07.12.17|16:21

Mogen mensen met een Marokkaans rijbewijs wel rijden op de Nederlandse weg? Of geldt dit rijbewijs hier sowieso niet als geldig rijbewijs?

Khadija Souidi|19.12.17|22:12

Marion, met een Marokkaanse rijbewijs mag je op de Nederlandse wegen gewoon rijden. Het niet mogen inwisselen van de Marokkaanse rijbewijs geldt alleen voor diegene die (de Marokkaanse) ingezetene van Nederland of die hier komen om zich in Nederland te vestigen met een Marokkaanse rijbewijs.

Als je als (Marokkaanse) toerist naar Nederland komt mag je gewoon met de Marokkaanse rijbewijs op de Nederlandse wegen rijden.

Mvg Khadija Souidi

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Zestig procent Marokkaanse rijbewijzen onterecht afgegeven’ | RijschoolPro
Verkeersborden in Marokko. Foto Andrew Nash

‘Zestig procent Marokkaanse rijbewijzen onterecht afgegeven’

Zeker zestig procent van de afgegeven rijbewijzen in Marokko voldoet niet aan wettelijke eisen. Dat stelt de Marokkaanse staatssecretaris van Transport, Najib Boulif. Volgens hem hebben tal van bestuurders het rijbewijs gekregen terwijl ze niet over de juiste vaardigheden beschikken.

Boulif trekt trekt deze conclusie na het bezoeken van een aantal Marokkaanse examencentra, meldt de website nieuws.marokko.nl. Eerder deze maand kondigde Boulif aan dat er strengere regels voor het examen ingevoerd worden. In Marokko is het nog steeds mogelijk een rijbewijs te kopen, bleek uit onderzoek van het ministerie. Examinatoren en rijscholen zijn al voor 200 dirham (18 euro) om te kopen.

Geen geloofwaardigheid

De staatssecretaris kwam een concreet voorval tegen tijdens zijn bezoek aan de examencentra. Zo waren er twee rijscholen die 700 leerlingen aan een rijbewijs hadden geholpen, terwijl deze kandidaten nooit zijn opgegaan voor het praktijkexamen. “Het rijbewijs dat aan hen is afgegeven heeft totaal geen geloofwaardigheid”, Aldus Boulif.

De manager van het examencentrum is inmiddels ontslagen van zijn functie. Wat het ministerie gaat doen tegen deze fraudezaken is nog niet bekend. Het Marokkaanse ministerie van Transport is inmiddels een onderzoek gestart naar andere fraudezaken in de sector.

Maatregelen

Tijdens een persconferentie op 8 november maakte de staatssecretaris van Transport bekend dat de regels omtrent het halen van het rijbewijs worden aangescherpt. Dit initiatief moet zorgen voor minder verkeersongevallen.

Ten eerste gaat de slagingsnorm van het theorie-examen gaat omhoog. Daarnaast wordt het tijdsbestek om het rijbewijs te halen langer. Ook gaan de prijzen die gelden voor het theorie- en praktijkexamen omhoog.

Het Marokkaanse rijbewijs is in Nederland niet geschikt voor inwisseling. Mensen met een Marokkaans rijbewijs moeten in Nederland (opnieuw) examen doen bij het CBR. Nederland heeft geen overeenkomst afgesloten met de Marokko voor het inwisselen van rijbewijzen.

Lees ook: Ook Engels examen tot rijinstructeur aangepakt

Onderwerpen: , ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

2 reacties op “‘Zestig procent Marokkaanse rijbewijzen onterecht afgegeven’”

Marion Renes|07.12.17|16:21

Mogen mensen met een Marokkaans rijbewijs wel rijden op de Nederlandse weg? Of geldt dit rijbewijs hier sowieso niet als geldig rijbewijs?

Khadija Souidi|19.12.17|22:12

Marion, met een Marokkaanse rijbewijs mag je op de Nederlandse wegen gewoon rijden. Het niet mogen inwisselen van de Marokkaanse rijbewijs geldt alleen voor diegene die (de Marokkaanse) ingezetene van Nederland of die hier komen om zich in Nederland te vestigen met een Marokkaanse rijbewijs.

Als je als (Marokkaanse) toerist naar Nederland komt mag je gewoon met de Marokkaanse rijbewijs op de Nederlandse wegen rijden.

Mvg Khadija Souidi

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.