CBR stelt duizenden praktijkexamens uit vanwege sneeuw

(Update) Het CBR heeft maandag in verband met de extreme weersomstandigheden 1.347 praktijkexamens uitgesteld. Er stonden voor deze dag 2.842 praktijkexamens gepland, waarvan 53 procent wél doorging. Het KNMI gaf op de meeste plekken code rood af vanwege gevaarlijk winterweer. Van maandag tot en met donderdag heeft het CBR in totaal 2.288 examens uitgesteld. Er stonden in totaal 11.556 examens ingepland. 

Bij een uitgesteld examen informeert het CBR de rijopleider van de kandidaat. Rijinstructeurs kunnen voor verdere informatie over de uitgestelde examens terecht op de site van het CBR. Driemaal daags geeft het CBR een update over praktijkexamens (inclusief toetsen) per dag, plaats en provincie. Theorie-examens gaan wel gewoon door, ongeacht de weersomstandigheden.

Lokale omstandigheden leidend

Bij het bepalen of een examen wel of niet doorgaat, zijn de lokale omstandigheden leidend. Aangezien het CBR pas vlak voor het examen bepaalt of het doorgaat of niet, kan het zijn dat leerling en instructeur voor niets naar het examencentrum rijden. Kandidaten worden wel geadviseerd gewoon naar de examenlocatie te komen, tenzij de rijopleider ingelicht is dat het examen is uitgesteld.

Overijssel, Noord-Holland en Gelderland zagen de meeste uitstel-examens. De eerste zag een uitstelpercentage van 60 procent. Het CBR laat weten dat zich geen bijzonderheden hebben voorgedaan rondom de examens die wel zijn afgenomen.

Winterbanden

Van 1 november tot en met 31 maart geldt de winterbandenregeling. Examenauto’s op zomerbanden kunnen dan ongeschikt worden verklaard bij winterse omstandigheden. Een afgelast examen kan dan niet gratis worden ingehaald vanwege het winterse weer. Het CBR laat weten dat de meeste rijscholen zich netjes hebben gehouden aan de regeling. “De meeste rijscholen rijden op winterbanden, we schatten het aantal rijscholen zonder winterbanden op enkele tientallen.”

Een uitstelregeling geldt nog wel als de weersomstandigheden zo extreem zijn dat er zelfs op winterbanden geen examen gedaan kan worden. Dit was gisteren het geval. Leerlingen van wie het examen is uitgesteld volgens de uitstelregeling krijgen voorrang bij een nieuwe aanvraag. “Wij streven er naar om binnen enkele weken de examens opnieuw aan te bieden”, laat een woordvoerder van het CBR weten. “Maar dat hangt ook af van de verdere (weers)vooruitzichten.”

Examens dinsdag

Het CBR heeft ook een tip voor rijinstructeurs die dinsdag examens hebben: “Blijf goed communiceren. Rijopleiders kunnen voor meer informatie terecht bij het examencentrum. Wij nemen natuurlijk contact op wanneer een examen is afgelast. Wij beslissen per uur of een examen doorgaat of niet. Weten wij twee uur van tevoren dat een examen niet doorgaat, dan stellen wij de rijopleider op de hoogte.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.