‘Staatsexamen’ vanuit CBR-locaties ‘zorgvuldig’ afgestemd met branche

Het CBR maakte onlangs bekend dat het nader onderzoek rijvaardigheid (NO), voorheen het BNOR- of staatsexamen, voortaan vanaf eigen examencentra wordt afgenomen. Vanaf 1 januari 2018 leggen kandidaten het examen niet meer af vanaf externe locaties, zoals hotels. De rijschoolbranche reageerde verdeeld op dit besluit. Welke afwegingen hebben het CBR en de branchevereniging hebben gemaakt om te komen tot deze beslissing?

Het nader onderzoek rijvaardigheid is een speciaal examen voor wie vier keer binnen vijf jaar zakt voor het praktijkexamen in een bepaalde rijbewijscategorie. Bij dit ‘staatsexamen’ krijgt een leerling meer persoonlijke begeleiding en meer tijd. In 2016 gingen 21.964 kandidaten op voor het nader onderzoek rijvaardigheid. Volgend jaar verhuizen al deze examens naar de 53 CBR-examencentra.

‘Zorgvuldig afgestemd’

Het CBR pleit al sinds 2010 voor eigen huisvesting van het nader onderzoek rijvaardigheid. In 2015 startte het CBR een traject tot dit besluit. “De voorbereiding voor dit besluit is uiterst zorgvuldig gedaan”, vertelt een woordvoerder van het CBR. Er is onder andere gesproken met de brancheorganisaties. Daarnaast is er een cijferanalyse gedaan door het CBR. Zo zag het toetsingsorgaan het aantal NO’s met een derde teruglopen en het aantal faalangstexamens stijgen. Ook is er een expertmeeting gehouden en hield het CBR een enquête onder honderd NO-examenkandidaten. Hieruit bleek dat kandidaten het vooral belangrijk vinden dat er rust is tijdens hun examen.

De verhuizing moet leiden tot een betere bediening van de klanten in een professionele omgeving. Kandidaten kunnen op die manier terecht in het gebied waar zij ook hun rijexamens hebben afgelegd. Gespecialiseerde rijvaardigheidsadviseurs blijven het examen afnemen. In totaal heeft het CBR nu 35 examinatoren die een nader onderzoek rijvaardigheid afnemen en daar komen er volgend jaar 15 bij. De NO-examens zullen vanuit de praktijkexamenzaal worden afgenomen en dus niet op een aparte plek binnen het CBR. De aanpak is vergelijkbaar met het faalangstexamen.

Bekenden

De brancheverenigingen hebben met het CBR rond de tafel gezeten en laten aan RijschoolPro weten dit besluit te steunen. “Het CBR heeft dit probleem aangekaart en we zijn hierover in gesprek gegaan”, laat VRB-voorzitter Peter van Neck weten. “Het verhaal is tweeledig. Aan de ene kant zie je dat zo’n locatie soms gunstiger kan zijn, het stelt de leerling op zijn gemak. Maar ik heb ook vaak genoeg situaties meegemaakt waarin het een nadeel was. In een hotel in de eigen omgeving komt zo’n leerling vaak bekenden tegen. Dit is niet bevorderend voor het examen.”

Ook Ruud Rutten van de brancheorganisatie FAM laat weten dat hij zich al ‘jaren stoorde’ aan de ‘onprettige situatie’. Je moet je voorstellen dat je in een Van der Valk Hotel zit, en dan komt er een bekende van de leerling langs. De leerling gaat vervolgens heel nerveus het examen in.” Rutten laat weten volledig achter het besluit te staan.

‘Extra betalen’

Er zijn ook rijinstructeurs die het niet eens zijn met de beslissing. Zo laat een rijinstructeur aan RijschoolPro weten: “Er wordt extra betaald voor het BNOR-examen en de leerlingen hebben daardoor recht op de rust die aan het examen vooraf gaat.“ Volgens een woordvoerder van het CBR heeft de organisatie hier rekening mee gehouden. “Omdat de tijdstippen van de onderzoeken voor het grootste deel afwijken van de overige examens, is er voldoende rust in de zaal.”

Lees ook: Nader onderzoeken rijvaardigheid voortaan vanuit CBR-examencentra

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

5 reacties op “‘Staatsexamen’ vanuit CBR-locaties ‘zorgvuldig’ afgestemd met branche”

Rijschool van Ark|21.12.17|15:52

weet je wat ik zo wonderlijk vind? Ik heb er in 9 jaar tijd nooit eentje afgenomen. Hoe kan dat dan?

Elles Hemme-Schepers|21.12.17|16:10

CBR Voorloopscherm 21-12 Tegenstrijdig?
Vanaf 1 januari 2018 vinden alle nader onderzoeken rijvaardigheid voor auto,motor,bromfiets en auto met aanhangwagen plaats vanaf de CBR-examencentra.Net als bij de overige praktijkexamens start een dag met nader onderzoeken rijvaardigheid dan om 08.00 uur,een half uur vroeger dan nu.Soms bevat een dagrooster met nader onderzoeken rijvaardigheid ook praktijkexamens voor de auto.In dat geval hebben deze praktijkexamens een andere begintijd dan gebruikelijk.

Michael Sonderman|22.12.17|08:15

Ik vind het een onzinnig instituut, pak weg 90% van diegene die er komen zijn gewoon 4 X te vroeg geweest. Door het te verplaatsen naar CBR locaties krijg je nog een negatief effect, rijscholen zullen minder geneigd zijn om leerlingen aan te nemen die het al 4 x elders hebben geprobeerd, omdat ze bij het CBR in de spotlight komen.
Heel vroeger was er geen faalangst en kon je naar BNOR al na de 1e keer, een ideaal middel voor rijscholen die de weg van de minste weerstand prefereren.

Natasha Gijzen|02.02.18|21:48

Ik heb er nog niet mee te maken gehad. Persoonlijk vind ik voor nerveuze kandidaten het fa examen een oplossing.
Wat ik wel een probleem vind is dat de rijtesten op bepaalde locaties worden afgenomen. Voor mijn kandidaten wil dat zeggen dat ik naar een andere examenplaats dien te gaan dan daar waar ze examen zullen doen. Voor mensen die al een rijbewijs hebben dient dit geen probleem te zijn maar voor mensen die het rijbewijs nog moeten behalen is dit echt bezwaarlijk.

Natasha Gijzen|02.02.18|21:51

Persoonlijk heb ik er nooit mee te maken gehad. Ik vind het fa examen een uitkomst voor cursisten die ernstig nerveus zijn. Wat ik wel bezwaarlijk vind is dat ik voor rijtesten naar een andere examenplaats dien te rijden. Voor mensen die hun rijbewijs al in hun bezit hebben is dit niet bezwaarlijk echter wel voor de kandidaten die voor een andere reden een rijtest moeten doen…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.