Jim Schouten, directeur IBKI

‘Slagingspercentages rijinstructeursopleidingen zeggen niet alles’

Jim Schouten, directeur IBKI

2018 wordt het jaar van de cijfers, is de voorspelling van IBKI-directeur Jim Schouten. In zijn nieuwjaarscolumn op RijschoolPro vertelt Schouten over het belang van een goede onderbouwing wanneer er maatregelen komen om de rijschoolbranche te professionaliseren.

COLUMN – Het nieuwe jaar is begonnen. Over een tijdje volgen ook de cijfers over het inmiddels oude jaar. Hoe belangrijk zijn al die cijfers eigenlijk? En voor wie?

Over een maand staan de actuele slagingspercentages van de WRM-opleiders op de IBKI-site. Op verzoek van de brancheverenigingen vermelden we dan alle opleiders met meer dan 25 WRM-examens per jaar (de afgelopen jaren vanaf 100 WRM-examens per jaar). 25 WRM-examens is een handjevol rijinstructeurs.

Wat betekenen die slagingspercentages per opleider eigenlijk? Heel eerlijk gezegd: we weten het niet. Om te beginnen wordt ongeveer de helft van de examens niet geboekt door een opleider, maar door de kandidaat. Dat kan en mag. Ons beeld is wel dat sommige opleiders liever niet in beeld komen met hun slagingspercentage. Als grotere opleiders niet in de lijst voorkomen, is dat opvallend.

Vraag brancheverenigingen naar hun ervaringen met WRM-opleiders

Daarnaast kan net als bij rijexamens meespelen dat kandidaten graag zo snel mogelijk op (her)examen gaan, terwijl ze daar eigenlijk nog niet aan toe zijn. Daar heeft een opleider maar beperkt invloed op.

Die slagingspercentages zeggen dus niet alles. Hoe kom je er dan achter wat een goede WRM-opleider is? Wij denken dat de brancheverenigingen via hun leden best een beeld hebben van de verschillende opleiders. Vraag hen of collega-rijinstructeurs naar hun ervaringen!

Binnenkort weten we weer hoe tevreden de examendeelnemers waren over IBKI. Voorspelling: gemiddeld een 7,69. Is dat goed? Nee, want het is geen 8. Jawel, want ook iedereen die zakte mocht zijn mening geven en hun oordeel is al snel een punt lager. Wij halen nog de meeste ‘winst’ uit het nabellen van kandidaten die een zeer uitgesproken toelichting gaven op hun rapportcijfer. Zij zijn verrast dat we bellen en tonen na afloop vaak meer begrip. Niet heel efficiënt, zegt u? Klopt, een online-enquête kost bijna niets. En zien we dat dan terug in de cijfers? Vast niet. Maar voor die mensen was het waardevol.

Het gaat om maatregelen die ruim 14.000 rijinstructeurs raken

2018 zal voor IBKI ook wel een jaar van cijfers worden. Eind 2017 zijn van verschillende kanten aanbevelingen opgesteld voor de verbetering van de WRM. IBKI zal daarover adviseren. Waar mogelijk zullen we die adviezen onderbouwen met cijfers. Dat zal nog niet meevallen, want veel cijfers zijn niet bekend.

Op zichzelf is er natuurlijk niets mis mee om op het gevoel keuzes te maken. Echter, het gaat steeds om maatregelen die ruim 14.000 rijinstructeurs raken. Zeker wanneer maatregelen extra kosten met zich meebrengen, is het goed om ook een concreet beeld te hebben van de omvang van het probleem. En van de mate waarin de maatregel het probleem oplost. Dan kunnen cijfers wel handig zijn.

Jim Schouten, directeur IBKI

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.