Aantal 18-jarigen daalt komende twintig jaar

Het aantal 18-jarigen in Nederland daalt de komende twintig jaar met zo’n 14 procent. Momenteel zijn er circa 208.000 jongeren van deze leeftijd, in 2038 is dit aantal gedaald naar 187.000. Dat blijkt een prognose van het CBS die onlangs is geactualiseerd. Hoewel de totale bevolking stijgt, blijft het aandeel jongeren afnemen. Limburg is de meest vergrijsde provincie.

Tot 2021 is het aantal 18-jarigen stabiel, met zelfs een lichte stijging tot 211.000. Daarna zal dit aantal gedurende twintig jaar dalen. Hoewel het nog ver weg is, verwacht het CBS vanaf 2038 wel weer een lichte stijging van deze leeftijdsgroep.

Migratie en geboorte

Voor de komende jaren verwacht het CBS dat de bevolking van Nederland nog doorgroeit. In 2060 telt Nederland 18,4 miljoen inwoners. Internationale migratie speelt een belangrijke rol: alleen al het afgelopen jaar was ruim vier vijfde van de bevolkingsgroei afkomstig van buitenlandse migratie.

Een veel kleiner deel van de bevolkingsgroei, bijna een vijfde, is afkomstig van natuurlijke aanwas (geboorte minus sterfte). Deze is al een aantal jaren laag. De lage natuurlijke aanwas heeft niet alleen te maken met een hogere sterfte, ook het aantal geboorten is naar verhouding laag. De verwachting is dat er in 2017 zelfs minder kinderen geboren zijn dan ten tijde van het vorige dieptepunt midden jaren tachtig.

Verschillen per provincie

Het Nederlands Jeugdinstituut berekende het percentage jeugd per provincie. De meeste kinderen en jongeren wonen in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland. Deze provincies hebben in totaal ook het hoogste bevolkingscijfer. Relatief gezien is Flevoland de ‘jongste’ provincie: 32 procent van de inwoners is jonger dan 25 jaar.

Groningen, Overijssel en Utrecht hebben met circa 30 procent iets meer kinderen en jongeren dan het landelijk gemiddelde van bijna 29 procent. De meest vergrijsde provincie is Limburg, waar ruim 25 procent van de bevolking onder de 25 jaar is.

Lees ook: Steeds minder jongeren in bezit van een auto

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.