rechtspraak, rechter, civiel recht

Taakstraf geëist voor rijinstructeur die leerlinge (17) betastte

Een 46-jarige rijinstructeur hangt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 120 uur boven het hoofd. Hij zou in juni 2017 een minderjarige leerlinge hebben betast en gekust. Die straf eiste de Officier van Justitie (OvJ) afgelopen dinsdag in de rechtszaak tegen de verdachte. Het voorval vond plaats op de parkeerplaats van het CBR in Leeuwarden toen het meisje het inparkeren oefende. De rechter doet op 23 januari uitspraak.

De situatie escaleerde toen het meisje op aanraden van de rijinstructeur extra lessen nam om ‘bijzondere verrichtingen te oefenen’, zo stelt de Leeuwarder Courant. “We kwamen ineens dicht met de hoofden bij elkaar en begonnen te zoenen”. De rijleraar greep de leerlinge vervolgens bij de borst en schaamstreek.

Toespelingen

De rijinstructeur had in de weken voorafgaand aan het voorval intensief contact met de leerlinge. De rijinstructeur reageert koel en noemt de interactie ‘slechts grappen en grollen’. “Ik pak je gewoon vol op de mond” is een van de toespelingen, en dit is volgens de OvJ nog een van de onschuldigste berichten.

De verdachte heeft spijt, laat hij weten tijdens de behandeling van de zaak. “Ik weet oprecht niet hoe het heeft kunnen gebeuren. Het zal nooit weer gebeuren”. De rijinstructeur wil camera’s in zijn lesauto hangen om het professionele contact te waarborgen. “Alleen liggen die camera’s nog moeilijk vanwege privacy en zo, heb ik me laten vertellen”, aldus de rijinstructeur.

Uitspraak

De rechtbank in Leeuwarden doet op 23 januari uitspraak in de zaak. De OvJ eist een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, en een meldplicht bij de reclassering en ambulante begeleiding.

De advocaat van de verdachte heeft de rechtbank gevraagd rekening te houden met de Verklaring omtrent Gedrag, die de verdachte nodig heeft om zijn beroep uit te blijven oefenen. Of de rechter daarin meegaat is de vraag. Het slachtoffer gaf aan: “Ik heb aangifte gedaan zodat de man niet meer slachtoffers maakt.” De OvJ noemt het ‘misbruik van gezag’, en stelt dat de verdachte de leraar-leerling-verhouding niet had mogen misbruiken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

3 reacties op “Taakstraf geëist voor rijinstructeur die leerlinge (17) betastte”

Lydia Aziria|09.01.18|23:55

Als één van de weinige vrouwelijke instructeurs in de jaren ’80 kreeg ik veel dames in de auto die met dit soort intimiteiten te maken hadden gehad. Dat durfden ze vaak niet thuis te vertellen want dan zou vader of vriend er op af stappen en kon dat escaleren. IN DE DOOFPOT DUS !!!!

Pieter van der Vinne|11.01.18|23:09

niet zo overdrijven Lydia!!

Frank Verhees|15.01.18|12:15

Beste rijschoolhouders, is het voor de branche ook niet beter als zijn veroordeling wel in zijn VOG wordt opgenomen? Nu kan hij gewoon doorgaan als zijn advocaat zijn zin krijgt. Lijkt me geen reclame voor de rijschoolbranche. Het moet niet te makkelijk zijn om met dit gedrag weg te komen. De VOG is er juist om de samenleving te waarschuwen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Taakstraf geëist voor rijinstructeur die leerlinge (17) betastte | RijschoolPro
rechtspraak, rechter, civiel recht

Taakstraf geëist voor rijinstructeur die leerlinge (17) betastte

Een 46-jarige rijinstructeur hangt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 120 uur boven het hoofd. Hij zou in juni 2017 een minderjarige leerlinge hebben betast en gekust. Die straf eiste de Officier van Justitie (OvJ) afgelopen dinsdag in de rechtszaak tegen de verdachte. Het voorval vond plaats op de parkeerplaats van het CBR in Leeuwarden toen het meisje het inparkeren oefende. De rechter doet op 23 januari uitspraak.

De situatie escaleerde toen het meisje op aanraden van de rijinstructeur extra lessen nam om ‘bijzondere verrichtingen te oefenen’, zo stelt de Leeuwarder Courant. “We kwamen ineens dicht met de hoofden bij elkaar en begonnen te zoenen”. De rijleraar greep de leerlinge vervolgens bij de borst en schaamstreek.

Toespelingen

De rijinstructeur had in de weken voorafgaand aan het voorval intensief contact met de leerlinge. De rijinstructeur reageert koel en noemt de interactie ‘slechts grappen en grollen’. “Ik pak je gewoon vol op de mond” is een van de toespelingen, en dit is volgens de OvJ nog een van de onschuldigste berichten.

De verdachte heeft spijt, laat hij weten tijdens de behandeling van de zaak. “Ik weet oprecht niet hoe het heeft kunnen gebeuren. Het zal nooit weer gebeuren”. De rijinstructeur wil camera’s in zijn lesauto hangen om het professionele contact te waarborgen. “Alleen liggen die camera’s nog moeilijk vanwege privacy en zo, heb ik me laten vertellen”, aldus de rijinstructeur.

Uitspraak

De rechtbank in Leeuwarden doet op 23 januari uitspraak in de zaak. De OvJ eist een taakstraf van 120 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, en een meldplicht bij de reclassering en ambulante begeleiding.

De advocaat van de verdachte heeft de rechtbank gevraagd rekening te houden met de Verklaring omtrent Gedrag, die de verdachte nodig heeft om zijn beroep uit te blijven oefenen. Of de rechter daarin meegaat is de vraag. Het slachtoffer gaf aan: “Ik heb aangifte gedaan zodat de man niet meer slachtoffers maakt.” De OvJ noemt het ‘misbruik van gezag’, en stelt dat de verdachte de leraar-leerling-verhouding niet had mogen misbruiken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

3 reacties op “Taakstraf geëist voor rijinstructeur die leerlinge (17) betastte”

Lydia Aziria|09.01.18|23:55

Als één van de weinige vrouwelijke instructeurs in de jaren ’80 kreeg ik veel dames in de auto die met dit soort intimiteiten te maken hadden gehad. Dat durfden ze vaak niet thuis te vertellen want dan zou vader of vriend er op af stappen en kon dat escaleren. IN DE DOOFPOT DUS !!!!

Pieter van der Vinne|11.01.18|23:09

niet zo overdrijven Lydia!!

Frank Verhees|15.01.18|12:15

Beste rijschoolhouders, is het voor de branche ook niet beter als zijn veroordeling wel in zijn VOG wordt opgenomen? Nu kan hij gewoon doorgaan als zijn advocaat zijn zin krijgt. Lijkt me geen reclame voor de rijschoolbranche. Het moet niet te makkelijk zijn om met dit gedrag weg te komen. De VOG is er juist om de samenleving te waarschuwen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.