Wind

CBR stelt honderden examens uit vanwege extreme weersomstandigheden

Het CBR heeft in verband met de extreme weersomstandigheden donderdag 621 van de 2749 examens uitgesteld. Het zou volgens een woordvoerder van het CBR vooral gaan om motor- en bromfietsexamens. Ook zijn er auto-examens uitgesteld vanwege het extreme weer. De meeste examens vielen uit in Gelderland, 33 procent van de examens werd hier uitgesteld.

Het KNMI gaf donderdag code rood af. Het meteorologisch instituut raadt mensen af naar buiten te gaan. De windkracht neemt in de loop van donderdag af.

Lokale omstandigheden leidend

Alleen in de provincie Friesland viel slechts één examen uit. Het uitstelpercentage lag over heel Nederland gemiddeld rond de twintig procent. Noord-Holland zag een hoger uitstelpercentage, namelijk 32 procent. Ook in Zuid-Holland werden meer examens afgelast, 175 van de in totaal 575 examens gingen niet door. In de provincie Gelderland werden 102 examens afgelast. 222 examens gingen in deze provincie gewoon door.

Bij het bepalen of een examen wel of niet doorgaat, zijn de lokale omstandigheden leidend. Aangezien het CBR pas vlak voor het examen bepaalt of het doorgaat of niet, kan het zijn dat leerling en instructeur voor niets naar het examencentrum rijden. Bij een uitgesteld examen informeert het CBR de rijopleider van de kandidaat. Rijinstructeurs kunnen voor verdere informatie over de uitgestelde examens terecht op de site van het CBR. Kandidaten worden wel geadviseerd gewoon naar de examenlocatie te komen, tenzij de rijopleider ingelicht is dat het examen is uitgesteld.

Botsing lesauto

Een lesauto botste donderdagochtend frontaal op een vrachtwagen in Hazerswoude-Dorp. Volgens het lokale internetplatform Alphens bleven de vrachtwagenchauffeur en de instructrice van de lesauto ongedeerd. De instructrice was op weg naar haar leerling.

De vrachtwagenchauffeur kon zijn voertuig door de harde windstoten niet onder controle krijgen. Als gevolg werd hij op de 80 kilometerweg naar de andere weghelft geblazen. Beide bestuurders konden het ongeval niet voorkomen en botste tegen elkaar op. Allebei de voertuigen hadden flinke schade. De vrachtwagen eindigde in het naastgelegen weiland.

Lees ook: CBR stelt duizenden praktijkexamens uit vanwege sneeuw

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

2 reacties op “CBR stelt honderden examens uit vanwege extreme weersomstandigheden”

Kees van Staveren|18.01.18|23:38

Code rood. Iedereen wordt afgeraden de weg op te gaan. Een lesauto met leerling wordt in Kampen geplet door een vrachtwagen met aanhanger.Gelukkig zonder letsel. En dan laat het CBR gewoon examens doorgaan! Natuurlijk weer onder het excuus, dat een automobilist onder alle weersomstandigheden moet kunnen rijden.(Nèt als duur aan-te-schaffen winterbanden bij winterse omstandigheden) Betaald het CBR dan de geleden materiële en mentale schade? Natuurlijk niet. De rijschoolhouder wordt weer de dupe.

Mart Kuiper|19.01.18|13:59

CBR dient in dit soort gevallen een voorbeeldfunctie te hebben. Bij een weeralarm van deze aard niet de weg opgaan. Een examen is geen noodzakelijk iets, dat kan op een later tijdstip ingehaald worden. Zou men ook gaan rijden als de kandidaten examen zouden moeten doen in voertuigen van het CBR????

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.