Storm tijdens de rijles, een omgevallen boom. Foto: Peter Pompert

Rijles door de storm: ‘Je rijdt met andermans kinderen in de auto’

Dat de storm donderdag zo heftig werd, had niet iedereen voorzien. Veel rijinstructeurs besloten op het laatste moment niet de weg op te gaan. “Mijn lessen heb ik gecanceld. Mij te gevaarlijk. Je rijdt met andermans kinderen, oftewel goud, in je auto”, zegt rijschoolhouder Arie van Doesburg uit Assendelft. Instructeurs die de les wél door lieten gaan, pasten al dan niet hun route aan. 

RijschoolPro vroeg rijschoolhouders en rijinstructeurs op Facebook wat zij deden tijdens de storm: de les gewoon door laten gaan? Of is het onverantwoord de weg op te gaan met een leerling? Veel instructeurs lieten weten dat ze de lessen hebben afgezegd tot de storm over zijn hoogtepunt heen was. Anderen maakten juist gebruik van de harde wind zodat hun leerling, net als bij sneeuw, leert om te gaan met de weersomstandigheden.

‘Was heftig’

Storm tijdens de rijles. Gekantelde vrachtauto. Foto: RijBwijs

Rijschoolhouder Yvonne Dekkers uit Dodewaard heeft haar lessen afgezegd: “Ook ik heb de lessen gecanceld. Veiligheid voor alles.” Monica van der Meer uit Haarlem liet het wel of niet doorgaan van de lessen afhangen van het niveau van de leerling: “Vanmorgen rondje Zandvoort gedaan, was heftig langs het strand. Uur daarna afgezegd omdat het een derde les was.”

Voor rijschool RijBwijs (foto rechts) was lesgeven praktisch niet haalbaar: “Examen gehad rond 9.00 uur en daarna richting huis. Helaas was de Zeelandbrug gestremd wegens een ongeluk en de Oosterscheldekering was afgesloten voor verkeer (2,5 uur stilgestaan). Vervolgens naar een hotel om koffie te drinken met de leerling. De lessen erna heb ik af moeten zeggen omdat ik er zelf niet kon komen.”

‘Mooie leermomenten’

Rijschoolhouder Jaap Huisman uit Deventer liet de lessen doorgaan: “Een juiste routing kiezen en leerling laten ervaren hoe te reageren op winderige omstandigheden”, schrijft Huisman. “En risico lopen we altijd natuurlijk. Maar in ons vak lopen we dat iedere dag, met al die gehaaste stuntpiloten op de weg. Dan mogen ze voor ons wel iedere dag code rood geven. Nee hoor: mooie leermomenten voor de leerlingen. Als je ze maar wijst op de gevaren.”

“Gewoon binnendoor gereden”, vertelt Ellen Maas-Bosvelt. “Snelwegen vermeden in verband met de grote open vlaktes rond Schiphol. Het was goed te doen door Amstelveen en Amsterdam. Wel wat takken op de weg maar niet noemenswaardige omstandigheden. Vanmiddag gewoon weer door.”

Storm tijdens de rijles. Foto Ineke Noordhoek

In Tilburg was het rijden goed te doen, vertelt Dennis Adriaanse. “Mooie oefening voor ver vooruit kijken. Wel alleen de L op het dak en straten met grote bomen vermijden.”

Examens cancellen

Miranda van Hoof heeft zelf avb-examens afgezegd. “Ik moet met leerlingen op de motor van Heemskerk naar Amsterdam. Dat vind ik niet verantwoord!” Ook Bram van der Sanden uit Terheijden sprak zijn verbazing uit over het doorgaan van examens: “Kliko’s, halve bomen en omgevallen vrachtwagens ontweken. Wij hebben alles afgezegd. Onverantwoord dat het CBR de examens wel door liet gaan.” Het CBR heeft donderdag uiteindelijk toch nog 621 van de 2.749 examens uitgesteld vanwege de storm. Hierbij ging het voor het grootste deel om motor- en bromfietsexamens. De meeste examens vielen uit in Gelderland.

Ongelukken met lesauto’s

Voor sommige rijinstructeurs pakte het lesgeven tijdens de storm minder goed uit. Op de Frieseweg tussen Kampen en Ens is de aanhanger van een vrachtwagen door de wind gekanteld en raakte daarbij een lesauto waar op dat moment twee personen in zaten. De auto raakte zwaar beschadigd bij het ongeval, maar beide inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Ook op de Gemeneweg bij Hazerswoude-Rijndijk (Alphen aan den Rijn) kwam een lesauto in aanraking met een vrachtwagen. De vrachtwagen werd door de harde windstoten van de westerstorm op de andere weghelft geblazen waardoor de lesauto frontaal op een vrachtwagen is gebotst. De instructrice was op weg naar een leerling en zat alleen in de auto. Zowel de instructrice van de lesauto als de chauffeur van de vrachtwagen bleven ongedeerd.

Lees ook: 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Rijles door de storm: ‘Je rijdt met andermans kinderen in de auto’”

Harry is.online|20.01.18|11:47

Ik heb tijdens de storm lesautos zien rijden terwijl ik meerdere bomen krakend hoorde en zag omvallen. Wat voor signaal geef je dan als instructeur af wanneer je een code rood en dringend advies niet de weg op te gaan negeert? “Mooi leermoment”? Wat een gelul. “Als je maar wijst op de gevaren”. Wat zeg je dan? “Ontwijk de omvallende bomen”? Echt, werkelijk, waar zit je verstand als instructeur? Zeg dan gewoon dat het je geld kost als je geen les geeft. Jammer genoeg zijn mijn 500 tekens op.

Guno Ghazi|20.01.18|16:28

Beste Harry,
Ik ben het volledig met je eens,het enige wat hieruit te leren is,is dat je niet moet spotten met moeder natuur.
Achterlijke zijn het,die wel les hebben gegeven. ( ook gewoon een beetje stoer doen )
Het zal je kind maar zijn die een ongeluk op na houd.
En uiteraard draait het weer altijd uit om geld.
Nou,die kan mij op dat moment gestolen worden.

René Kwast|27.01.18|10:42

Die bewuste donderdag had ik mijn Praktijkbegeleiding bij het IBKI, ik moest wel. Ik was “kantje-boord” geslaagd. De IBKI-examinator vond mijn tijdsindeling maar net aan voldoende. De A20 stond vast en in de sluiproute naar de plek waar ik ging straatje keren was een boom omgewaaid. Volgens de man had ik te lang gereden…..

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.