Motor. foto: Triumph

Kentekenplaat aan zijkant motor onder voorwaarden toegestaan

Motor. foto: Triumph

De kentekenplaat mag in sommige gevallen aan de linkerkant van de motorfiets gemonteerd worden. Dat meldt Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM). De kentekenplaat moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De gestelde voorwaarden hebben betrekking op het aanbrengen van de kentekenplaat en de maximale gradenhoek ten opzichte van het aangebrachte voertuig. De RDW keurt per geval of de kentekenplaat aan de linkerkant is toegestaan of niet.

Er was veel onduidelijkheid over de manier waarop de kentekenplaat op de motor bevestigd moet worden. Het Hof Arnhem-Leeuwarden stelde dat de kentekenplaat in het midden van de motor moet worden gemonteerd, terwijl de RDW in bepaalde gevallen de zogenaamde ‘side mount’ wel goedkeurde. Na een reactie van de RDW is geconcludeerd dat het inderdaad onder voorwaarden is toegestaan.

De achterband mag het zicht van de plaat niet verhinderen. De plaat moet loodrecht op het middenlangsvlak van het voertuig staan. Daarbij moet de kentekenplaat op 20 meter recht achter het midden nog steeds zichtbaar zijn. De plaat mag nooit buiten het breedste deel van de motor uitsteken.

‘Niet mooi’

Volgens Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleiding bij de KNMV, plaatsen motorrijders de kentekenplaat niet met een functionele reden aan de linkerkant van de motor. “Veel motorrijders vinden de kentekenplaat in het midden van de motor niet mooi. Zij plaatsen de plaat naast de motor zodat je de vaak brede band goed kunt blijven zien.” Everink is blij dat er nu duidelijkheid is. “Bestuurders zijn ervoor bekeurd. Het is prettig dat er nu richtlijnen gesteld zijn die duidelijkheid scheppen, ook voor dienders.”

De onduidelijkheid kwam door verschillende interpretaties van de regelgeving. “De kentekenplaat moet loodrecht op het verticale mediaanvlak van het voertuig zijn aangebracht en zich in verticale stand bevinden”, was een zin die zorgde voor onduidelijkheid. Om dit in de toekomst te voorkomen geeft Jan Visser, adviseur Parket CVOM, de suggestie om de zin te veranderen naar: “De plaat moet loodrecht op het middenlangsvlak van het voertuig staan.” Dit verzoek is ingediend.

De voorwaarden zijn te lezen op de site van KNMV.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

3 reacties op “Kentekenplaat aan zijkant motor onder voorwaarden toegestaan”

Guno Ghazi|05.02.18|19:10

hoe zit het met eventuele flitsers?
kunnen ze wel geflits worden?

Guno Ghazi|05.02.18|19:11

Als de kenteken aan de zijkant bevestigd is,kunnen ze dan ook ” gewoon ” geflits worden?

Henk Uit Havelte|06.09.20|11:53

Is kentekenplaat rechts van de motor ook toegestaan ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.