Locatiebeleid BNOR-examen zorgt voor discussie

Netherlands, Eindhoven, 2014 CBR Eindhoven Fotografie; Herman van Heusden

Het veranderde locatiebeleid rond het BNOR-examen, ook wel staatsexamen genoemd, zorgde vorige week op de ledenvergadering van VRB in Lexmond voor discussie. Al deze examens worden sinds 1 januari bij de 53 locaties van het CBR afgenomen. Verschillende leden merkten op dat de vaak nerveuze leerlingen zich sinds kort tussen andere theorie- en praktijkkandidaten bevinden. “Dit zorgt voor nog meer spanning”, stelt een VRB-lid. René Verstraeten, financieel directeur van het CBR, betoogde dat het nieuwe beleid ‘weloverwogen, en goed onderzocht’ is.

Leerlingen die vier keer zakken voor het examen moeten de zogeheten BNOR-examen afleggen. Gespecialiseerde rijvaardigheidsadviseurs nemen dit examen af en de leerling krijgt tijdens dit examen meer tijd en persoonlijke begeleiding. In totaal heeft het CBR nu 35 examinatoren die dit examen afnemen en daar komen er volgend jaar 15 bij.

Frauderende examinator

Een VRB-lid bracht het onderwerp tijdens de vragenronde ter sprake. “Leerlingen die voor het staatsexamen op gaan dragen vaak een extra stukje spanning bij zich. De voorheen rustige locatie hielp hierbij. Nu zitten ze tussen al die andere kandidaten en zijn bloednerveus.”

René Verstraeten, financieel directeur bij CBR, weerlegde de argumenten. “Ten eerste hebben we de BNOR-examens in huis (CBR-centra, red.) gehaald omdat er een examinator fraudeerde. Examinatoren zijn daarnaast kwetsbaarder op een externe locatie. Overigens heeft het CBR bijna alle examenplaatsen sterk verbeterd. De locaties zijn opgeknapt en er zijn aparte ruimtes waar de BNOR-examens afgenomen worden.” Door de verhuizing kan het CBR de klanten beter bedienen in een professionele omgeving, stelt Verstraeten.

Uitgebreid onderzoek

Daarnaast vertelt Verstraeten dat het CBR uitgebreid onderzoek heeft gedaan onder BNOR-kandidaten. Ook is er gesproken met brancheorganisaties. Ondanks meerdere verzoeken van RijschoolPro heeft het CBR de resultaten van dit onderzoek tot op heden niet gedeeld.

Lees ook: ‘NO-examen vanuit CBR-locaties zorgvuldig afgestemd met branche’

Onderwerpen: , ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

5 reacties op “Locatiebeleid BNOR-examen zorgt voor discussie”

Gerrit Grevengoed|03.02.18|13:38

Quote* Ondanks meerdere verzoeken van RijschoolPro heeft het CBR de resultaten van dit onderzoek
tot op heden niet gedeeld.* End

Nou lekker dan … dan ga je als CBR directie toch af als een gieter.

Gerard Bloemzaad|05.02.18|13:32

BNOR examens in een aparte ruimte???? Nou, in Apeldoorn niet hoor.

Rijschool van Ark|05.02.18|18:57

Ik heb honderden leerling opgeleid en nog nooit een BNOR gedaan. Hoe kan dat?

Frank Eggermont|06.02.18|11:49

Het zou interessant zijn om een analyse te maken van de rijscholen die veelvuldig gebruik maken van het BNOR examen. Dan zal duidelijk worden dat hiertussen heel veel rijscholen zitten die mede verantwoordelijk zijn voor de lange reserveringstermijnen door hun slechte niveau van opleiden. Deze opleiders hadden extra faciliteiten door de andere locaties, volkomen onterecht.

Anja Huegen|08.02.18|23:02

In Goes is ook GEEN aparte ruimte . Even een opmerking naar rijschool arke: ik kom er soms ook, alleen zijn het dan overstappers van andere rijscholen die daar 4 x of meer keren gezakt zijn . ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.