Duizenden leerlingen dupe van faillissement Franse rijschool

Ruim vijfduizend Franse rijschoolleerlingen zijn hun geld kwijtgeraakt na een faillissement van een low budget-rijschool, PermiGo. Na een doorstart van de rijschool kwam er nieuwe hoop: de cursisten konden de rijlessen die zij nog tegoed hadden weer oppakken. Afgelopen maand bleek dat ook de nieuwe eigenaar de leerlingen in de steek laat. 

Enkele jaren geleden leek PermiGo de Franse rijschoolbranche op te schudden door extreem lage prijzen te berekenen. ‘PermiGo is een team van gepassioneerde liefhebbers, die de ambitie hebben om een ​​revolutie teweeg te brengen in de wereld van autorijscholen’, zo meldt de website van de rijschool.

Het bedrijf beloofde de leerlingen dat ze al voor 699 euro hun rijbewijs konden halen, inclusief theoriecursus. Om de kosten laag te houden werd het traject zo veel mogelijk online afgehandeld. Twee jaar na de oprichting had het al zo’n 8.000 jongeren opgeleid en 90 medewerkers in dienst. De rijschool heeft vestigingen in vijftien grote Franse steden.

Doorstart

Vorig jaar werd duidelijk dat het verdienmodel van PermiGo niet haalbaar was en werd het bedrijf onder curatele gesteld. Een ondernemer, Ronan LeBoulaire, durfde het aan een doorstart te maken. Aanvankelijk zag dit er goed uit voor de leerlingen die al een lespakket hadden aangeschaft: zij konden hun gekochte rijlessen gewoon voortzetten, zo beloofden de eigenaren vorig jaar tegenover de Franse pers.

De vernieuwde rijschool, ‘PermiGo 2’, hield zich een half jaar lang aan zijn woord, tot een maand geleden. De leerlingen kregen een bericht van de rijschool: “Sinds zeven maanden biedt PermiGo 2 leerlingen aan hun opleiding voort te zetten, maar we hebben niet langer de mogelijkheid om door te gaan met het geven van gratis lessen.” Leerlingen zouden meer lessen nodig hebben dan het pakket dat PermiGo 1 hen had voorgeschoteld. “Dus als ze voor 20 lessen hebben betaald, maar er uiteindelijk 30 nodig hebben, moeten ze de extra 10 betalen”, vertelt LeBoulaire aan een Franse nieuwssite.

Bedrogen

De leerlingen worden verzocht naar een PermiGo-locatie te komen waar zij een nieuw contract krijgen. Ook daar komen ze bedrogen uit, zo vertelt Mélissa, een van de gedupeerden. Vóór het faillissement betaalde zij 799 euro voor 20 uur les. Na twee lessen ging het bedrijf failliet. Op 9 januari ontvangt ze een e-mail om het bureau te bezoeken. “Ik kreeg te horen dat ik 499 euro moest betalen, bovenop de 799 euro die ik al had betaald om de resterende 17 lesuur te krijgen.” Van de 5.500 ex-klanten hebben nog steeds 4.000 hun rijopleiding niet afgemaakt.

De gedupeerde leerlingen hebben zich verenigd in een Facebookgroep en dienen een klacht in. Het Franse ministerie van Economische zaken is ook op de hoogte gesteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Duizenden leerlingen dupe van faillissement Franse rijschool”

Gerrit Grevengoed|10.02.18|21:30

Hier in ons eigen land worden ook jaarlijks meer dan 1000 leerlingen en CBR kandidaten gedupeerd
zodra hun instructeur WRM gesanctioneerd wordt
die kunnen dan ook op zoek naar een andere rijschool of examendatum onder dezelfde voorwaarden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duizenden leerlingen dupe van faillissement Franse rijschool | RijschoolPro

Duizenden leerlingen dupe van faillissement Franse rijschool

Ruim vijfduizend Franse rijschoolleerlingen zijn hun geld kwijtgeraakt na een faillissement van een low budget-rijschool, PermiGo. Na een doorstart van de rijschool kwam er nieuwe hoop: de cursisten konden de rijlessen die zij nog tegoed hadden weer oppakken. Afgelopen maand bleek dat ook de nieuwe eigenaar de leerlingen in de steek laat. 

Enkele jaren geleden leek PermiGo de Franse rijschoolbranche op te schudden door extreem lage prijzen te berekenen. ‘PermiGo is een team van gepassioneerde liefhebbers, die de ambitie hebben om een ​​revolutie teweeg te brengen in de wereld van autorijscholen’, zo meldt de website van de rijschool.

Het bedrijf beloofde de leerlingen dat ze al voor 699 euro hun rijbewijs konden halen, inclusief theoriecursus. Om de kosten laag te houden werd het traject zo veel mogelijk online afgehandeld. Twee jaar na de oprichting had het al zo’n 8.000 jongeren opgeleid en 90 medewerkers in dienst. De rijschool heeft vestigingen in vijftien grote Franse steden.

Doorstart

Vorig jaar werd duidelijk dat het verdienmodel van PermiGo niet haalbaar was en werd het bedrijf onder curatele gesteld. Een ondernemer, Ronan LeBoulaire, durfde het aan een doorstart te maken. Aanvankelijk zag dit er goed uit voor de leerlingen die al een lespakket hadden aangeschaft: zij konden hun gekochte rijlessen gewoon voortzetten, zo beloofden de eigenaren vorig jaar tegenover de Franse pers.

De vernieuwde rijschool, ‘PermiGo 2’, hield zich een half jaar lang aan zijn woord, tot een maand geleden. De leerlingen kregen een bericht van de rijschool: “Sinds zeven maanden biedt PermiGo 2 leerlingen aan hun opleiding voort te zetten, maar we hebben niet langer de mogelijkheid om door te gaan met het geven van gratis lessen.” Leerlingen zouden meer lessen nodig hebben dan het pakket dat PermiGo 1 hen had voorgeschoteld. “Dus als ze voor 20 lessen hebben betaald, maar er uiteindelijk 30 nodig hebben, moeten ze de extra 10 betalen”, vertelt LeBoulaire aan een Franse nieuwssite.

Bedrogen

De leerlingen worden verzocht naar een PermiGo-locatie te komen waar zij een nieuw contract krijgen. Ook daar komen ze bedrogen uit, zo vertelt Mélissa, een van de gedupeerden. Vóór het faillissement betaalde zij 799 euro voor 20 uur les. Na twee lessen ging het bedrijf failliet. Op 9 januari ontvangt ze een e-mail om het bureau te bezoeken. “Ik kreeg te horen dat ik 499 euro moest betalen, bovenop de 799 euro die ik al had betaald om de resterende 17 lesuur te krijgen.” Van de 5.500 ex-klanten hebben nog steeds 4.000 hun rijopleiding niet afgemaakt.

De gedupeerde leerlingen hebben zich verenigd in een Facebookgroep en dienen een klacht in. Het Franse ministerie van Economische zaken is ook op de hoogte gesteld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Duizenden leerlingen dupe van faillissement Franse rijschool”

Gerrit Grevengoed|10.02.18|21:30

Hier in ons eigen land worden ook jaarlijks meer dan 1000 leerlingen en CBR kandidaten gedupeerd
zodra hun instructeur WRM gesanctioneerd wordt
die kunnen dan ook op zoek naar een andere rijschool of examendatum onder dezelfde voorwaarden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.