Rechter. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Tachtig rijbewijsfraudeurs voor de Belgische rechter

Rechtbank. Foto voor onbeperkt gebruik

De rechtbank van Antwerpen buigt zich deze week over een zaak waarbij tachtig kandidaat-chauffeurs betrokken zijn die vermoedelijk fraude hebben gepleegd met het rijbewijs. Ze kochten een zogeheten bekwaamheidsattest waarmee zij een voorlopig rijbewijs ophaalden. De Belgische verdachten riskeren 12 maanden cel. De receptioniste van de Belgische rijschool uit Borgerhout die de attesten verkocht, is een van de verdachten. 

De rijschool uit Borgerhout heeft naar schatting zo’n 300 valse bekwaamheidsattesten verkocht. Dit attest krijgt een leerling normaal gesproken wanneer hij of zij 20 uur praktijklessen bij een rijschool heeft gevolgd. Verdachten die dit papiertje kochten, volgden volgens de rechtbank geen rijlessen, maar kregen wel het bekwaamheidsattest. De verdachten betaalden prijzen tussen de 250 en 900 euro, zo stelt Het Laatste Nieuws.

Rijschoolhouder spoorloos

Naast de kopers gaat de rechtbank ook achter de rijschool aan. De eigenaar van de rijschool is spoorloos verdwenen, maar de 35-jarige secretaresse van de rijschool verscheen deze week voor de politierechter. De vrouw zat achter de receptie en reikte de documenten uit. Ze ontkent alle beschuldigingen.

De Antwerpse politie kwam de praktijken in 2015 op het spoor en startte een onderzoek. De directie van de beruchte rijschool R. uit Borgerhout verdween spoorloos. De rijschool ging failliet en werd overgenomen. Voor het mogen verschaffen van de betreffende attesten moet de rijschoolhouder een hoog brevet halen. Er was hier dus sprake van een gerenommeerde rijschool die misbruik maakte van zijn macht.

Lees ook: Gerenommeerde Belgische rijschool verkoopt massaal rijbewijzen

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

1 reactie op “Tachtig rijbewijsfraudeurs voor de Belgische rechter”

John Willemsen|15.02.18|11:05

“Hoog brevet, dus een gerenommeerde rijjschool”?
Die twee houden geeen enkel verband met elkaar! Waar halen jullie je informatie vandaan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tachtig rijbewijsfraudeurs voor de Belgische rechter | RijschoolPro
Rechter. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Tachtig rijbewijsfraudeurs voor de Belgische rechter

Rechtbank. Foto voor onbeperkt gebruik

De rechtbank van Antwerpen buigt zich deze week over een zaak waarbij tachtig kandidaat-chauffeurs betrokken zijn die vermoedelijk fraude hebben gepleegd met het rijbewijs. Ze kochten een zogeheten bekwaamheidsattest waarmee zij een voorlopig rijbewijs ophaalden. De Belgische verdachten riskeren 12 maanden cel. De receptioniste van de Belgische rijschool uit Borgerhout die de attesten verkocht, is een van de verdachten. 

De rijschool uit Borgerhout heeft naar schatting zo’n 300 valse bekwaamheidsattesten verkocht. Dit attest krijgt een leerling normaal gesproken wanneer hij of zij 20 uur praktijklessen bij een rijschool heeft gevolgd. Verdachten die dit papiertje kochten, volgden volgens de rechtbank geen rijlessen, maar kregen wel het bekwaamheidsattest. De verdachten betaalden prijzen tussen de 250 en 900 euro, zo stelt Het Laatste Nieuws.

Rijschoolhouder spoorloos

Naast de kopers gaat de rechtbank ook achter de rijschool aan. De eigenaar van de rijschool is spoorloos verdwenen, maar de 35-jarige secretaresse van de rijschool verscheen deze week voor de politierechter. De vrouw zat achter de receptie en reikte de documenten uit. Ze ontkent alle beschuldigingen.

De Antwerpse politie kwam de praktijken in 2015 op het spoor en startte een onderzoek. De directie van de beruchte rijschool R. uit Borgerhout verdween spoorloos. De rijschool ging failliet en werd overgenomen. Voor het mogen verschaffen van de betreffende attesten moet de rijschoolhouder een hoog brevet halen. Er was hier dus sprake van een gerenommeerde rijschool die misbruik maakte van zijn macht.

Lees ook: Gerenommeerde Belgische rijschool verkoopt massaal rijbewijzen

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

1 reactie op “Tachtig rijbewijsfraudeurs voor de Belgische rechter”

John Willemsen|15.02.18|11:05

“Hoog brevet, dus een gerenommeerde rijjschool”?
Die twee houden geeen enkel verband met elkaar! Waar halen jullie je informatie vandaan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.