Politie-instructeur verantwoordelijk voor ongeval tijdens rijles

De kantonrechter in Den Haag heeft een rijinstructeur van de politie een geldboete van 250 euro opgelegd. De agent is als juridisch bestuurder verantwoordelijk voor een ongeval met een lesauto van de politie en een personenauto in Hazerswoude-Dorp. Hierbij raakte een bestuurder van een personenauto gewond.

Het ongeval gebeurde in april 2016. De instructeur en zijn leerling naderden met een snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur een T-kruising op de Hoogeveenseweg. Ter plaatse gold een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Op die kruising wilden zij keren maar raakten daarbij in botsing met een andere auto. De inzittende van de personenauto liep hierbij letsel op.

Zicht belemmerd

Volgens de Officier van Justitie was het onverantwoord om daar te keren, aangezien het zicht werd belemmerd door een vrachtauto. De politieauto had bovendien voorrang moeten verlenen aan de personenauto. Omdat de rijinstructeur tijdens het geven van rijles als juridische bestuurder wordt gezien -de agent die rijles kreeg is de feitelijke bestuurder- wordt hij verantwoordelijk gehouden.

De rijinstructeur verklaarde onder meer dat de cursist kort voor het ongeval tweemaal een ingreep had gehad. Hij gaf de cursist de instructie om heel voorzichtig weg te rijden, terwijl de instructeur zelf met zijn voet boven het rempedaal zat. Hiermee zou hij voldoende zorg hebben betracht. Hij was bovendien van mening dat hij de ruimte moet hebben om zijn cursist fouten te laten maken. Ook was het volgens hem onmogelijk om op tijd in te grijpen.

Eerder ingrijpen

De kantonrechter is het hier niet mee eens. Hij is van oordeel dat de verdachte ‘een ongeoorloofde gedraging heeft begaan’. De instructeur had eerder kunnen en moeten ingrijpen, concludeert de rechter, die meegaat in de eis van de Officier van Justitie en de instructeur een geldboete oplegt van 250 euro.

Lees ook: Taakstraf voor rijinstructeur die leerling (17) betastte

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Politie-instructeur verantwoordelijk voor ongeval tijdens rijles”

Gerrit Grevengoed|29.03.18|01:06

Precies..de ruimte om je cursist fouten te laten maken en zelf nog te kunnen ingrijpen krijg je alleen wanneer je de snelheid niet zo idioot hoog laat oplopen.
Vreemd verhaal overigens, het lijkt erop dat hier 2 bekvechtende agenten elkaar dus de schuld geven van het ongeval.

Ruud De Goede|26.04.18|23:06

Het is hier niet duidelijk of het om een rijbewijs leerling gaat die toevallig ook politieman is of om een VRO (Voort gezette rijopleiding ) gaat waarbij beiden een rijbewijs hebben. In iedergeval hebben excecutieve politiemensen ontheffing voor het RVV dus geldt hier alleen de Wegenverkeerswet en in dit geval lijkt me art5 WvW overtreden. Andere bestuurder is in gevaar gebracht.

Ruud De Goede|26.04.18|23:08

Bij een rijbewijsleerling moet de instructeur in alle gevallen de veiligheid (en juiste naleving van het RVV) waarborgen. Bij een VRO rijopleiding ligt dit anders. Dan kan er op zeer hoge snelheden worden gereden en kunnen de ricico’s groter worden. Dan gaat het om het juiste samenspel tussen de bestaande rijvaardigheid van de politieman in opleiding en de politie instructeur. Dit is een vak apart.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Politie-instructeur verantwoordelijk voor ongeval tijdens rijles | RijschoolPro