rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator, lesauto

Minister weigert vergunning te geven aan rijschool voor vrouwen

rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator, lesauto

De Belgische mobiliteitsminister Ben Weyts weigert een vergunning te geven aan een rijschool die alleen vrouwen opleidt. “Dit moet een late aprilgrap zijn”, schrijft de minister op Facebook. “Een rijschool kan eenvoudigweg geen klanten of personeelsleden weigeren op basis van hun geslacht.” In Nederland bestaan deze rijscholen al langere tijd.

De rijschool moet binnenkort geopend worden in Merksem. “We merken dat vrouwen zich vaak ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider”, zegt de oprichtster tegenover het Nieuwsblad. Maar nog voor de eerste leerling is opgeleid, laat minister Weyts weten dat ze geen vergunning krijgen.

‘Te belachelijk voor woorden’

“Dit móet een late aprilgrap zijn”, schrijft de minister op Facebook. “Het zal hoe dan ook géén realiteit worden, want van mij krijgt deze rijschool NOOIT een vergunning. Een rijschool kan eenvoudigweg geen klanten of personeelsleden weigeren op basis van hun geslacht.”

Weyts doet er nog een schepje bovenop: “De ‘argumentatie’ is ook te belachelijk voor woorden. Vijftig jaar na de invoering van het rijbewijs zouden vrouwen zich plots ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider. Waar ík me vooral ongemakkelijk over voel is de achterliggende reden voor dit initiatief. Ik vermoed dat men munt wil slaan uit sommige verwerpelijke geloofsopvattingen die mannen en vrouwen zoveel mogelijk van elkaar willen scheiden. Mocht ik zo een rijschool erkennen, dan zou ik het signaal geven dat we het OK vinden dat mannen en vrouwen gescheiden worden. Ik zeg het heel duidelijk: voor zo’n samenleving moet men elders zijn, maar niet in Vlaanderen.”

Geen religieus motief

Ook de Vlaamse ombudsdienst verklaart tegenover het Nieuwsblad acties te zullen ondernemen. “De algemene tendens is toch dat er zo weinig mogelijk verschil wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen en dat ze alles samen doen. Dan is dit hier toch wel een zeer vreemd initiatief. Dit kunnen we niet zo laten.”

De initiatiefneemster ontkent dat er een religieus motief achter haar rijschool zit. “Ik ben religieus, maar dat is zeker niet de reden waarom we de lessen aanbieden. We doen dit enkel maar omdat we merken dat er een grote vraag naar is. We merken dat vrouwen zich vaak ongemakkelijk voelen met een mannelijke begeleider naast zich”, zegt ze.

Nederland

In Nederland bestaan al veel rijscholen die uitsluitend lesgeven aan vrouwen. RijschoolPro hield vorig jaar een interview met de oprichtster van Zij! Rijopleidingen, Samira Mahyouti. Volgens haar is het belangrijk om tijdens de rijopleiding een goede band met de leerling te hebben: “Uiteindelijk breng je tijdens de rijopleiding best veel tijd met elkaar door, en het is belangrijk dat dit onder een relaxte sfeer gebeurt. Ik zeg niet dat dit met een mannelijke instructeur niet mogelijk is, maar er zijn genoeg meiden die zich tijdens de rijles geïntimideerd voelen. Die vrouwen kloppen dan bij ons aan.”

Lees ook: Rijopleiding exclusief voor haar: ‘Wij spelen in op een behoefte van vrouwen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

4 reacties op “Minister weigert vergunning te geven aan rijschool voor vrouwen”

Gerrit Grevengoed|10.04.18|12:03

Tia.. doorgeslagen gekte overal.. straks heb je nog 96 soorten rijscholen
in Amerika heb je al iets van 14 toiletten nodig om allerlei LGBHTQSXO “genders”
van dienst te kunnen zijn
en het zal idd wel niks met religie te maken hebben …
sommige types doen het gewoon omdat het kan en ze van nature dwarsliggers zijn.

Ram Bihari|12.04.18|22:39

Het is ook goed om voor meisjes/dames ook alleen vrouwelijke leerkrachten te hebben verder ook aan te vullen met; vrouwelijke doktoren,vrouwelijke buschaffeurs,vrouwelijke taxichaffeurs,vrouwelijke examinatoren,vrouwelijke piloten etc……

Vraag: Door wie/wat worden deze gedachten gevoed: 2018 is de jaartal nu.
p.s. met alle respect

Jimmy Latumahina|12.04.18|22:57

Te gek voor woorden! Nog even dan zijn er rijscholen voor Homo,s,Lesbienes, Geestelijk gehandicapten, Misdadigers , Gelovigen, Notoirs verkeersovertreders, Blanken, Zwarten, Gele chinezen, Aziaten, Stotteraars/ Ad remmers, Racisten etc.

Dit geldt idem dito voor de examinatoren nog even!!!

Rijschool van Ark|13.04.18|08:05

Ik vind helemaal mooi. Vrij land vrije markt. Ieder zijn eigen keuze. Mooi hè die democratie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.