CBR

Vertrouwen in leiding ‘niet optimaal’: vakbonden praten verder met CBR

CBR

Na het bereiken van een akkoord over een nieuwe cao, gaan vakbonden opnieuw met het CBR om tafel. Deze keer om te praten over het vertrouwen in de directie en managers van het exameninstituut. Dat stelt vakbond De Unie, die samen met de vakbonden FNV en Het Gilde de examinatoren en andere medewerkers van het CBR vertegenwoordigen. 

Na een lange periode met onderhandelingen hebben de vakbonden en de directie van het CBR vorige maand eindelijk een akkoord bereikt over een nieuw cao. Er is onder meer een structurele loonsverhoging van in totaal 7,05 procent afgesproken. Wel wordt het aantal atv-dagen afgebouwd.

De overeenkomst werd voorgelegd aan de leden van de drie vakbonden. “Zo’n 75 procent van de leden van de drie vakbonden heeft voor het nieuwe akkoord gestemd”, laat Gerard van der Lit van De Unie weten. Nu dit proces achter de rug is, wil De Unie aandacht vragen voor het vertrouwen in de leiding van het CBR.

Teksten interpreteren

Volgens Van der Lit moet deze vertrouwenskwestie ook niet zwaarder worden gemaakt dan het is. “We hebben een cao met ingewikkelde teksten. Een aantal van onze leden ervaren dat die teksten anders uitgelegd kunnen worden dan zij zelf hebben geïnterpreteerd.”

Een voorbeeld is een alinea over het volgen van een cursus. “Er staat in het akkoord dat het bij een bepaalde cursus mogelijk is om die ‘maximaal’ een week te volgen. Vanuit het management werd vervolgens gecommuniceerd dat twee dagen ook voldoende is.” Zo is er ook een verschil in interpretaties over het gebruik van leaseauto’s. “Zo af en toe wordt er buiten de lijntjes gekleurd wat dan wordt toegestaan. Dat gaat vervolgens een eigen leven leiden onder de werknemers. Al die kleine zaken versterken elkaar.”

Concreter worden

Volgens Van der Lit kunnen veel van dit soort onduidelijkheden worden voorkomen door de teksten concreter te maken. “Er is een samenhang tussen de inhoud van het cao-akkoord en hoe mensen zich bejegend voelen. Het gaat ook niet zozeer om de directie als persoon maar met name om het middenmanagement dat hier zijn eigen invulling aan geeft.”

Als hier niet aan gewerkt gaat worden, zullen dezelfde problemen in het volgende cao-traject weer naar voren komen, denkt Van der Lit: “Er is afgesproken om dit item nu eerst eens gezamenlijk goed aan te gaan pakken.”

‘Blij met akkoord’

Het CBR is positief over het onderhandelingsresultaat, maar wil verder niet inhoudelijk ingaan op de kwestie. Woordvoerster Irene Heldens: “We zijn blij dat wij een akkoord hebben bereikt met vakorganisaties over een nieuwe, toekomstbestendige cao. We hebben met elkaar afgesproken dat we het akkoord en dus de teksten de komende periode verder samen uitwerken. Dat is heel gebruikelijk en getuigt van een volwassen samenwerking. Daar willen we het verder bij laten.”

Lees ook: Minder atv-dagen en meer loon voor medewerkers CBR

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.