Duitser pleegt fraude met ‘bomgordel’ bij theorie-examen

Duitse agenten deden onlangs een bizarre ontdekking bij de controle van een automobilist in de buurt van München. De 22-jarige bestuurder had in zijn rugtas een bomgordel verstopt. Althans, dat was de eerste indruk. Het bleek te gaan om een gordel met elektronica en een camera, die vermoedelijk is gebruikt om opnames te maken van het theorie-examen. 

Op de gordel is met zwarte tape elektronica bevestigd, schrijven Duitse media. De gordel wordt onder de kleding gedragen en maakt met behulp van een knoopgatscamera beelden van het examen via een netwerkverbinding. De examenkandidaat verzendt op die manier de vragen naar de medeplichtigen. Via een oortje krijgt de kandidaat de juiste antwoorden ingefluisterd.

Vragenbank

Wanneer, waar en hoe vaak deze techniek in de praktijk al is gebruikt, is volgens de politie niet duidelijk. De automobilist, een Syriër, wilde hier geen uitspraken over doen, maar liet weten de apparatuur van iemand anders te hebben ontvangen. Hij wordt verdacht van fraude.

De fraude is opvallend, aangezien in Duitsland wordt gewerkt met een open vragenbank. Naast het doorgeven van de antwoorden kunnen de de fraudeurs ook op zoek zijn naar het ritme van het examen: wanneer wordt welke vraag gesteld. Eerder spraken de TÜV en de Duitse politie al van een zorgwekkende toename van het aantal fraude-incidenten door criminele bendes.

Lees ook: Duitsland kampt met voorzegfraude bij theorie-examen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.