IBKI tijdens de Lesauto Testdag 2017

IBKI geeft tips voor praktijkbegeleiding op Nationale Rijschooldag

Vanwege de grote belangstelling vorig jaar, geeft IBKI dit jaar opnieuw een workshop tijdens de Nationale Rijschooldag. IBKI-examinatoren Dook van de Ven en Marcel Disselköter geven tips over hoe rijinstructeurs het beste hun vijfjaarlijkse praktijkbegeleiding kunnen afleggen. De Nationale Rijschooldag vindt plaats op 18 september bij Autotron in Rosmalen.

Sinds begin 2017 heeft IBKI al diverse presentaties gegeven over dit vijfjaarlijkse examen voor rijinstructeurs. De praktijkbegeleiding wordt door veel rijinstructeurs namelijk vaak omschreven als het opvoeren van een toneelstukje. Tijdens de workshop op de Nationale Rijschooldag leggen Marcel Disselköter en Dook van de Ven punt voor punt uit wat er wordt verwacht van de rijinstructeur.

‘Vlot, veilig en zelfstandig’

“We maken praktijkbegeleidingen mee waarbij een instructeur tegen de leerling zegt dat hij ‘vlot, veilig en zelfstandig’ een opdracht heeft voltooid, terwijl we zelf hebben gezien dat dat absoluut niet zo is”, liet examinator Disselköter eerder al weten aan RijschoolPro.

“Het gaat er niet om of de leerling iets onder de knie krijgt, het gaat om de vaardigheden van de instructeur en hoe hij zijn les aanpakt. Uiteindelijk kijken we naar het didactisch handelen, dit moet aansluiten bij de leerling. Zoals het vaststellen of een leerling een opdracht goed of fout heeft uitgevoerd, oftewel ‘het opmerken van fouten’.”

Overigens denken veel instructeurs dat hun praktijkbegeleiding alleen maar kan slagen als de leerling een taak succesvol heeft afgerond, merkt Disselköter op. Het is echter geen vereiste dat de leerling zijn doelstelling haalt.

Workshop bijwonen

Wie de workshop vorig jaar heeft gemist, of de sessie nogmaals wilt bijwonen, kan zich aanmelden via de website van de Nationale Rijschooldag. Bekijk daar ook meteen het complete programma van de workshops.

Tijdens de Nationale Rijschooldag op 18 september kunnen rijschoolhouders en rijinstructeurs vakinhoudelijke kennis opdoen aan de hand van gratis workshops, de Rijschoolbeurs én het Nationaal Rijschool Congres. Ook staan er tientallen lesauto’s en lesmotoren klaar om te testen. Het evenement vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie: Autotron in Rosmalen.

Lees ook: Nationaal Rijschool Congres: ‘In de toekomst juist meer rijles nodig’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “IBKI geeft tips voor praktijkbegeleiding op Nationale Rijschooldag”

Mart Kuiper|18.08.18|10:33

Los van de inhoudelijk (on)zin van de WRM praktijkbegeleiding zouden instructeurs om te beginnen eens gewoon les moeten gaan geven zonder panisch het IBKI protocol in de hand te houden.
Neem ook een echte rijbewijsleerling ipv een collega of buurman welke zijn rijbewijs al heeft.
Strikt genomen leer je dan ook geen nieuw instructie onderdeel aan en wordt het inderdaad een toneelstuk.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.