Tweede Kamer. foto Risalta/Flickr

Gaat de Tweede Kamer deze week eindelijk de WRM bespreken?

De rijschoolbranche is deze week twee keer onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. Dinsdag 25 september wordt het functioneren van het CBR besproken door de commissie Infrastructuur en Waterstaat. Maar het belangrijkste staat voor donderdag 27 september op de agenda: dan komt de WRM  aan de orde.

Na talloze malen te zijn uitgesteld, lijkt het donderdag eindelijk te gebeuren: de politiek gaat spreken over de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM). Dat debat gaat plenair plaatsvinden. De politieke partijen SP, D66, PvdA, VVD, PVV en CDA hebben hiervoor spreektijd aangevraagd. Het debat begint om 10.15 uur en is live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

Wijzigingsvoorstel

Toch is het niet zo dat de hele WRM ter sprake komt. Het gaat namelijk om een ‘gewijzigde wijzigingsvoorstel’. Dat houdt onder meer in dat het aantal praktijkbegeleidingen wordt teruggebracht van twee naar één en dat er een echte leerling wordt ingezet bij de praktijkbegeleiding. Een ander voorstel is dat in het herintrederstraject ook een praktijkbegeleiding wordt opgenomen. Op dit moment is gaat het alleen nog om theorie, zonder toetsmoment. Verder is ook het invoeren van een VOG voor de rijschoolbranche onderdeel van dit voorstel.

Evaluatie CBR

Dinsdagavond vanaf 18.00 u bespreekt de Tweede Kamer-commissie Infrastructuur en Waterstaat het functioneren van het CBR. Aanleiding is de vijfjaarlijkse evaluatie van het CBR dat onlangs is gepubliceerd. Een van de uitkomsten was dat het CBR zich naar verhouding veel bezighoudt met de primaire taken en te weinig met innovatie. Daarnaast moet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meer de regie op zich nemen als beleidsverantwoordelijke én eigenaar van het CBR.

Daarnaast staan de wachttijden bij het CBR voor de praktijkexamens en de gezondheisverklaringen op de agenda. CBR-directeur Petra Delsing heeft eerder een brief gestuurd aan het ministerie met de maatregelen die de organisatie neemt om de wachttijden aan te pakken. De brief is onderdeel van het debat. Ook deze vergadering is dinsdagavond live te volgen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Gaat de Tweede Kamer deze week eindelijk de WRM bespreken?”

Rob van Riel|24.09.18|20:19

Ja.
Eindelijk lijkt het er van te komen.
Hopelijk worden alle belangrijke zaken aangepakt waaronder de onwetmatige sanctie op de praktijk begeleiding.

Berry Croezen|26.09.18|20:05

De wijzigingen lijken me wenselijk op eentje na, ik ben rijinstructeur bij een ambulancedienst en moet voldoen aan de wrm voor de cat B en C en OGS+. Ik doe dus ook twee keer in de 5 jaar praktijkbegeleiding voor de basisbevoegdheid. Ik doe dat met een rijbewijshebbende vriend/vriendin omdat ik altijd rijbewijshebbende leerlingen heb. Ik breng ze alleen rijden met zwaailicht en sirene bij. Wanneer ik praktijkbegeleiding met een rijbewijsleerling moet gaan doen wordt dat nog een hele opgave.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.