‘Een op vijf jongeren heeft klacht over rijschool’

Een op de vijf jongeren heeft een negatieve ervaring met een rijschool of instructeur. Dat blijkt uit een enquête van het jongerenkanaal NOS Stories. De vaakst genoemde klachten zijn rij-instructeurs die geen les kunnen geven, lespakketten die de indruk geven dat je ‘snel’ je rijbewijs kunt halen en instructeurs die je bewust te vroeg laten afrijden.

NOS Stories hield een enquete op Instagram onder vijfduizend jongeren. Hoewel de verslaggevers melden dat het niet om een ‘echte’ enquete gaat, konden ze er wel belangrijke conclusies aan verbinden. Duizend jongeren hadden een klacht, die voornamelijk over de instructeur ging.

Klacht indienen

Ook merken de verslaggevers op dat lang niet alle kandidaten met klachten terecht kunnen bij een officiële instantie. “Alleen als je rijschool is aangesloten bij een brancheorganisatie, kun je met je klacht hogerop. Als je lest bij een school die niet is aangesloten en je hebt een klacht, word je van het kastje naar de muur gestuurd.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur verwijst jongeren met klachten naar het CBR. Maar het CBR zelf spreekt dat tegen: “Wij gaan daar absoluut niet over. Wij gaan alleen over examens en examinatoren, niet over rijscholen en hun instructeurs.” Wel verwijst het CBR naar de Rijbewijstips en de Rijschoolzoeker.

Bekijk het item van NOS Stories:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “‘Een op vijf jongeren heeft klacht over rijschool’”

Hashemi Sayyed|04.10.18|10:54

Beste,
Het is belangerijk dat je instructeurs hier over vragen over dit probleem. En de exameninatoren en niet de minister. Hij heeft de leerling niet in de auto gehad en dus kan hij of zijn geen goed antwoordt hier op geven. Ik ben zo wel leerling geweest om die probleem in kaart te brengen en rijinstructeur van diversie categorieën. Ik heb beide kan gezien. Voor meer voorbeelden of reactie ben ik bereid u te beantwoorden. En mijn ervaring van beide kanten te dellen.

Hashemi Sayyed|04.10.18|11:00

Graag ook jullie aandacht voor de leerlingen die ook snel examen willen doen. BV omdat zij al in de auto van broer,zus vader of moeder rijden en denken dat ze slagen. Ik ben een ex instructeur . Het is belangerrijk dat je de beide kante van verhaal aan hoort. Meeste van de klachten kom voor en dat klopt ook wel bijvoorbeeld onnodig tijd uitreken van de leerling en daar ben ik zwart tegen , maar te vroeg examen doen of aantal rijlessen wil de leerling meestal bepalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.