Jongeren halen info over slagingspercentage van website rijschool

Bijna de helft van de jongeren haalt informatie over het slagingspercentage van de website van de rijschool zelf. Dat blijkt uit onderzoek dat het CBR heeft laten uitvoeren. De resultaten werden gepresenteerd tijdens de Nationale Rijschooldag en onlangs gepubliceerd op de website van het CBR.

Het slagingspercentage halen de jongeren voornamelijk bij de website van de rijschool zelf (47 procent), blijkt uit het onderzoek. “Dat is opmerkelijk”, vertelde communicatiemanager Inge Rohde tijdens het Nationaal Rijschool Congres in Rosmalen. “We weten allemaal dat de informatie op de websites soms klopt, maar in een aantal gevallen helemaal niet klopt. Daar is nog een wereld te winnen.”

37 procent van de jongeren heeft de informatie gevonden op de website van het CBR en 29 procent heeft over het slagingspercentage gehoord via vrienden of familie. In 26 procent van de gevallen werd de informatie gevonden via een zoekmachine.

Keuze voor rijschool

De keuze van de rijschool wordt nog altijd bepaald door de vriendelijkheid van de instructeur, blijkt ook uit het onderzoek. De goede naam van de rijschool staat op nummer twee, gevolgd door de ervaringen van vrienden en familie. Het slagingspercentage staat op plek vier.

De rol van de ouders in de keuze van de rijschool is groot. Slechts 22 procent van de jongeren maakt zelf uit welke rijschool het wordt. In de helft van de gevallen krijgen jongeren slechts advies van de ouders. Bij maar liefst 17 procent van de jongeren bepalen de ouders de keuze.

Social mediacampagne

Inge Rohde kondigde ook aan dat het CBR doorgaat met de social mediacampagne. De campagne is opgezet samen met de brancheverenigingen om jongeren objectieve informatie te geven over de weg naar het rijbewijs. De campagne bestaat onder meer uit een miniwebsite (zie foto boven) waar leerlingen tips om hun rijbewijs op een ‘goede en veilige manier’ te halen. Ook zijn er advertenties op Facebook en Instagram met tips voor de rijopleiding. Een van de nuttigste tips is het maken van een inschatting van de kosten, vinden de jongeren.

Na een onderzoek onder de eindgebruikers, wordt nu ook de mening van de rijschoolbranche gevraagd. De brancheverenigingen houden momenteel in overleg met het CBR een enquête onder rijinstructeurs over hun ervaring met deze campagne. Daarnaast mogen rijscholen ook hun mening geven hun samenwerking met het CBR in algemenere zin, waaronder het contact met examinatoren. Leden van brancheverenigingen kunnen tot 1 november de enquete invullen.

Bekijk alle resultaten van het onderzoek door het bureau Markteffect.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Jongeren halen info over slagingspercentage van website rijschool”

Jan van Steenbergen|25.10.18|12:02

Het is met de cbr site zoals die er nu uitziet ontzettend lastig om snel gegevens boven water te krijgen. Kost veel tijd. Op de vorige site had je met 3 klikken alles opgehaald, maar nu……

Clea Der Kinderen|25.10.18|13:05

Het slagingspercentage…. zegt dat iets? Ja wel iets.. lang niet alles.
Hoeveel lessen hebben ze gemiddeld? Wordt nergens bijgehouden..
Uiteindelijk gaat het erom dat de leerling met een goed gevoel in de auto zit.
Als je gaat stunten met pakketprijzen, dan wil je met aanvullende lessen en een extra examen je rendement als ondernemer. Dus zoek naar een rijschool met goede prijs kwaliteit verhouding… en het slagingspercentage ondersteunt je keuze. Groet Rijschool Oirschot

Clea Der Kinderen|25.10.18|13:09

Hoeveel lessen heb je nodig om 1e keer te slagen? Weet je niet, is bij iedere leerling anders.
Dit wordt niet meegenomen bij het slagings %. Normaal gesproken wil iedere rijschool een goed slagings %. Behalve als je stunt met pakketprijzen, dan wil je extra examens en extra lessen, want dan moet je daar je rendement uit halen. Dus zoek goede prijs/kwaliteitverhouding! En het gevoel in de auto met de instructeur is ook zeer belangrijk, vertrouwen en veiligheid! Laat je niet alleen leiden door %.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.