Aantal files in Nederland stijgt komende jaren fors

Het wordt steeds drukker op de Nederlandse wegen en het aantal files neemt komende jaren verder toe. Dat voorspelt het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM). Het instituut verwacht dat de reistijd van automobilisten komende vijf jaar met zo’n 35 procent stijgt.

In 2018 wordt de verkeersgroei nog enigszins gedempt door een hogere brandstofprijs, maar de verwachting is dat de prijs vanaf 2019 weer daalt. Dit resulteert voor volgend jaar in een toename van het wegverkeer op het hoofdwegennet van 2,2 procent.

Uit het rapport, dat maandag door minister Cora van Nieuwenhuizen naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat het reistijdverlies voor automobilisten tot 2023 met meer dan een derde zal stijgen. De belangrijkste reden voor de toename van de drukte is de economie die in de lift zit. In vergelijking met 2017 worden er in 2023 op het hoofdwegennet zo’n 10 procent meer voertuigkilometers afgelegd. Het totale wegverkeer groeit in die periode iets minder (+8 procent).

Uitbreiding wegennet

Het kabinet investeert komende jaren stevig in uitbreiding van het wegennet. Tot en met 2030 wordt zo’n 19 miljard euro uitgetrokken voor extra asfalt. Het gaat daarbij om 1000 kilometer aan extra rijstroken. “De cijfers van het KiM onderstrepen dat we voluit door moeten om de groei van het verkeer op te vangen”, aldus Van Nieuwenhuizen in een reactie tegenover het ANP.

Naast de stijging van het aantal files, zorgt de drukte op de Nederlandse wegen ook voor een toename van de uitstoot van CO2 en andere emissies. Door de opkomst van voertuigen die rijden op alternatieve brandstoffen moet die negatieve spiraal komende jaren doorbroken worden.

Lees ook: Steeds meer motorrijders door groeiend fileprobleem

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.