Frankrijk, Frans, België, Wallonië, rijschool

Verplichte EHBO-cursus bij rijopleiding in Brussel

Kandidaten die hun rijbewijs willen halen in Brussel, moeten eerst een verplichte EHBO-opleiding volgen. Deze regel gaat in op 1 november. De kandidaten leren hoe ze om moeten gaan met slachtoffers in het verkeer. De opleiding wordt betaald door het Brussels Hoofstedelijk Gewest en is dus gratis voor kandidaten.

Het Rode Kruis gaat jaarlijks 20.000 gratis opleidingen organiseren, meldt De Morgen. Kandidaten leren onder andere de basistechnieken van een hartmassage, het stelpen van bloedingen en het correct oproepen van de hulpdiensten. De cursus bestaat uit een theoretisch deel van anderhalf uur op de computer en een praktijkles van drie uur. Na afloop krijgen de cursisten een certificaat, wat ze ook nodig hebben om hun theorie-examen te kunnen afleggen.

Vlaanderen

De verplichting om een EHBO-cursus te volgen, geldt voorlopig enkel in Brussel. Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts is niet van plan het project uit te breiden naar Vlaanderen. Wel wordt er van de zogeheten terugkomdag gebruikgemaakt om enkele vaardigheden te integreren. De terugkomdag is een extra lesdag voor beginnende chauffeurs, negen maanden nadat ze hun rijbewijs behaald hebben. “Tijdens deze opleiding worden ook enkele EHBO-technieken aangeleerd.”

Risicoperceptietest

Vanaf 1 november maakt ook een risicoperceptietest deel uit van de vernieuwde Brusselse rijopleiding. De risicoperceptietest is een computertest waarbij wordt nagegaan of u de potentiële gevaren op de weg kan herkennen. Het slagen op de risicoperceptietest is een toegangsvoorwaarde voor de proef op de openbare weg. Kandidaten die tot twee keer toe niet slagen voor de risicoperceptietest moeten minstens 6 uur praktijkles volgen in een erkende rijschool om een nieuwe poging te kunnen ondernemen. De geslaagde risicoperceptietest is een jaar geldig.

Lees ook: Vlaanderen introduceert terugkomdag na behalen rijbewijs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.