Een van de vlogs van de Beste Rijschool van Nederland

‘Beste rijschool van Nederland’ heeft weinig met kwaliteit te maken

Hoewel de naam anders doet vermoeden, draait de verkiezing Beste rijschool van Nederland vooral om de rijschool die de meeste stemmen binnenhaalt met een vlog. Rijscholen betalen tussen de 1.500 en 1.750 euro om mee te doen aan het programma van RTL4. De makers zelf geven toe dat aan de naam van deze verkiezing niet al te zwaar moet worden getild.

Dit jaar zijn in totaal zeventien rijscholen ‘genomineerd’ voor het programma. Zij hebben zoveel mogelijk mensen opgeroepen om op hen te stemmen. Donderdag om 19.00 uur wordt de winnaar bekendgemaakt op de Facebookpagina van De Beste van Nederland. Een stem uitbrengen is niet meer mogelijk.

Nominatie

Redacteuren van het programma hebben zelf rijscholen benaderd om mee te doen, vertelt Mike van Doorn, producer van het programma. “Daarbij doen ze een research via Google, onder meer om te kijken of de rijschool in het programma past. Google is heel transparant, je ziet positieve maar ook negatieve recensies. Ook kijken we naar het slagingspercentages en hoe actief de rijscholen zijn op sociale media.” Het komt volgens Van Doorn nauwelijks voor dat een rijschool zelf het programma benadert om mee te mogen doen. “En als dat gebeurt, dan doen we ook in dat geval eerst research.”

Om mee te doen, betaalt de rijschool 1.500 tot 1.750 euro. Dat geld is nodig om het programma mogelijk te maken, zegt Van Doorn: “Bijvoorbeeld voor de professionele voice-over. Ook werken we met professionele editors.” De video’s van de rijscholen zijn terug te zien op het Youtube-kanaal van RTL Lifestyle.

Kwaliteit

Vanuit de rijschoolbranche wordt er wisselend gereageerd op de verkiezing. De naam van de verkiezing zou te misleidend zijn, aangezien deze weinig te maken heeft met kwaliteit van een rijschool. Volgens de producer is er geen sprake van misleiding: “In de uitzendingen zelf zeggen wij heel duidelijk dat er op de favoriete vlog gestemd kan worden. Wij vinden het juist leuk om die online interactie te hebben met de kijkers. Dit levert ook meteen online reuring op voor de deelnemers, die ook na de uitzending doorgaat.”

‘Niets opgeleverd’

Vorig jaar heeft rijschoolhouder Arie van de Kamp uit Putten de verkiezing gewonnen. Toch zou hij niet nog een keer meedoen, vertelt hij: “Ik heb er geen spijt van, maar de uitkomst is anders dan ik had verwacht. De titel heeft me niks opgeleverd. Slechts één leerling had er over gehoord.” Dat Van de Kamp won, heeft hij te danken aan zijn grote netwerk, zegt hij. “Dat is een vereiste als je meedoet. Ik deed mee voor de lol, maar zal het niet nog een keer doen.”

Lees ook: Rijschool van de Kamp wint RTL4-wedstrijd met leukste vlog

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.