Jaguar I-Pace

Elektrische auto’s moeten geluid maken voor blinden

Nieuwe hybride en elektrische voertuigtypen moeten vanaf 1 juli 2019 geluid maken voor de bescherming van blinde en slechtziende voetgangers. Het geluidssysteem, genaamd AVAS (Acoustic Vehicle Alerting
System), moet automatisch een geluid produceren vanaf het starten tot 20 kilometer per uur, en bij het achteruitrijden.

Hoewel deze EU-vordering al uit 2014 stamt, lijkt het nieuws tot die tijd behoorlijk onder de radar te zijn gebleven. Uiterlijk op 1 juli 2019 moet door de fabrikanten in nieuwe hybride en elektrische voertuigtypen een AVAS worden geïnstalleerd dat voldoet aan de voorschriften. Uiterlijk 1 juli 2021 geldt deze verplichting voor àlle nieuwe hybride en elektrische voertuigen.

Blinden en slechtzienden

Ondanks de vele voordelen van de stille auto’s, heeft de opkomst van de stekkerauto ook een belangrijk
geluidssignaal doen verdwijnen voor blinde en slechtziende voetgangers. Om dit te compenseren, is AVAS ontwikkeld.

Het AVAS moet automatisch een geluid produceren vanaf het starten tot ongeveer 20 kilometer per uur, en bij het achteruitrijden. Wanneer het voertuig is uitgerust met een verbrandingsmotor die binnen bovengenoemd snelheidsbereik van het voertuig draait, mag het AVAS geen geluid produceren. Bij voertuigen die al een waarschuwingssysteem hebben voor achteruitrijden, hoeft het AVAS bij het achteruitrijden geen geluid te produceren.

Continu geluid

Het geluid moet een continu geluid zijn dat de voetgangers en andere weggebruikers erop attendeert dat een voertuig in bedrijf is. Het moet een ‘duidelijke indicatie zijn van het voertuiggedrag’ en moet lijken op het geluid van een voertuig van dezelfde categorie dat met een verbrandingsmotor is uitgerust, meldt de EU.

Jaguar heeft begin oktober AVAS gedemonstreerd in een video aan de hand van het geluid van de Jaguar I-PACE. De ingenieurs van Jaguar werkten vier jaar aan de ontwikkeling van een geluid dat buiten wel goed hoorbaar is, maar binnen het interieur van de I-PACE niet: “De eerste geluiden die waren ontwikkeld – geïnspireerd op science-fiction-achtige geluiden van ruimteschepen – vielen af omdat voetgangers in reactie op het geluid naar de lucht keken in plaats van naar het verkeer om hen heen terwijl de EV naderde.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.