Raam CBR

CBR-tarieven 2019 bekend: praktijkexamen 6 euro duurder

Het CBR heeft dinsdagmiddag de tarieven voor 2019 bekendgemaakt. Gemiddeld stijgen de prijzen met 5 procent; vorig jaar ging het nog om een stijging van slechts 1,5 procent. De verhoging van komend jaar heeft volgens het CBR onder andere met de nieuwe marktconforme cao te maken. 

Het praktijkexamen voor de personenauto kost volgend jaar 108 euro, dat is 6 euro duurder dan dit jaar. De Gezondheidsverklaring gaat 37,80 euro kosten (+3 euro) en de theorie-examens 33 euro (+1,50 euro). De tarieven bij CCV stijgen gemiddeld met 2 procent. Bij vorderingen stijgen de tarieven gemiddeld met 4,1 procent.

Nieuw cao

De gemiddelde stijging van 5 procent wordt onder andere veroorzaakt door de nieuwe marktconforme cao, zo meldt het CBR. Dit voorjaar is er een akkoord bereikt tussen de directie van het CBR en de medewerkers over een nieuw cao. Daarin is een loonsverhoging vastgelegd van 7 procent verspreid over 3 jaar. Wel moeten medewerkers atv-dagen inleveren. Medewerkers vanaf 64 jaar hebben nu nog recht op 33 atv-dagen per jaar. De groei in het aantal atv-dagen voor ouderen wordt in de nieuwe cao per 1 januari stopgezet.

Tijdens de onderhandelingen tussen de directie van het CBR en de vakbonden, stelde toenmalig financieel directeur René Verstraeten al dat een kostenstijging als gevolg van niet-ingrijpen op het stijgend aantal atv-dagen niet mocht worden doorberekend aan de klanten. “Dit vindt het CBR, maar ook onze stakeholders, niet verantwoord”, schreef Verstraeten destijds in een brief aan de vakbonden. “De afgelopen jaren zijn onze tarieven al aanzienlijk verhoogd, waarbij wij telkens hebben verantwoord hoe dit ten goede kwam aan de dienstverlening aan de burger. We liggen in die zin onder een vergrootglas. En terecht.” Uiteindelijk kozen het CBR en de vakbonden voor een middenweg.

Gezondheidsverklaringen

Verder worden de hogere tarieven veroorzaakt door de stijging van de pensioenpremie, het toegenomen aantal nader te beoordelen gezondheidsverklaringen en de inflatiecorrectie. De volledige tarievenlijst is te vinden op de website van het CBR.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR-tarieven 2019 bekend: praktijkexamen 6 euro duurder | RijschoolPro
Raam CBR

CBR-tarieven 2019 bekend: praktijkexamen 6 euro duurder

Het CBR heeft dinsdagmiddag de tarieven voor 2019 bekendgemaakt. Gemiddeld stijgen de prijzen met 5 procent; vorig jaar ging het nog om een stijging van slechts 1,5 procent. De verhoging van komend jaar heeft volgens het CBR onder andere met de nieuwe marktconforme cao te maken. 

Het praktijkexamen voor de personenauto kost volgend jaar 108 euro, dat is 6 euro duurder dan dit jaar. De Gezondheidsverklaring gaat 37,80 euro kosten (+3 euro) en de theorie-examens 33 euro (+1,50 euro). De tarieven bij CCV stijgen gemiddeld met 2 procent. Bij vorderingen stijgen de tarieven gemiddeld met 4,1 procent.

Nieuw cao

De gemiddelde stijging van 5 procent wordt onder andere veroorzaakt door de nieuwe marktconforme cao, zo meldt het CBR. Dit voorjaar is er een akkoord bereikt tussen de directie van het CBR en de medewerkers over een nieuw cao. Daarin is een loonsverhoging vastgelegd van 7 procent verspreid over 3 jaar. Wel moeten medewerkers atv-dagen inleveren. Medewerkers vanaf 64 jaar hebben nu nog recht op 33 atv-dagen per jaar. De groei in het aantal atv-dagen voor ouderen wordt in de nieuwe cao per 1 januari stopgezet.

Tijdens de onderhandelingen tussen de directie van het CBR en de vakbonden, stelde toenmalig financieel directeur René Verstraeten al dat een kostenstijging als gevolg van niet-ingrijpen op het stijgend aantal atv-dagen niet mocht worden doorberekend aan de klanten. “Dit vindt het CBR, maar ook onze stakeholders, niet verantwoord”, schreef Verstraeten destijds in een brief aan de vakbonden. “De afgelopen jaren zijn onze tarieven al aanzienlijk verhoogd, waarbij wij telkens hebben verantwoord hoe dit ten goede kwam aan de dienstverlening aan de burger. We liggen in die zin onder een vergrootglas. En terecht.” Uiteindelijk kozen het CBR en de vakbonden voor een middenweg.

Gezondheidsverklaringen

Verder worden de hogere tarieven veroorzaakt door de stijging van de pensioenpremie, het toegenomen aantal nader te beoordelen gezondheidsverklaringen en de inflatiecorrectie. De volledige tarievenlijst is te vinden op de website van het CBR.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.