Lesauto

Voorstel: rijinstructeur mag praktijkbegeleiding blijven herkansen, zonder bevoegdheid te verliezen

Spiegel, opzetspiegel

De partijen SP, PVV, D66, en CDA dienen woensdagmiddag een voorstel in bij minister Cora van Nieuwenhuizen waarbij een rijinstructeur zijn praktijkbegeleiding mag blijven herhalen, zonder de consequentie zijn lesbevoegdheid kwijt te raken. Alleen wanneer een instructeur niet opgaat voor een herkansing, verliest hij zijn WRM-pas.

Dat staat in het amendement dat woensdag is gepubliceerd. De Tweede Kamer praat woensdag om 16.30 u verder over het wijzigen van de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen. Het debat werd eind september afgebroken omdat CDA, SP, PVV en D66 wilden dat een aanpassing van het sanctiebeleid ook onderdeel van de wetswijziging wordt. Met een amendement kan de Tweede Kamer wijzigingen aanbrengen in het wetsvoorstel.

Nu is het zo dat een rijinstructeur van wie de praktijkbegeleiding niet als voldoende wordt beoordeeld, de instructiebevoegdheid kan verliezen. De partijen schrijven: “De huidige sanctie hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van rijschoolhouders en instructeurs. Ondernemers lopen de kans in een keer hun hele bedrijf kwijt te zijn. Die consequentie is buitenproportioneel.”

Blijven herkansen

Met dit amendement moet de rijinstructeur die de praktijkbegeleiding met een onvoldoende afsluit, binnen zes maanden opnieuw de praktijkbegeleiding volgen. De geldigheidsduur van het certificaat wordt dan steeds met een half jaar verlengd: voor de eerste keer met zes maanden gerekend vanaf het einde van de geldigheidsduur van vijf jaar, daarna met zes maanden gerekend vanaf de laatst gevolgde en onvoldoende beoordeelde praktische bijscholing.

De rijinstructeur kan op deze manier blijven opgaan voor herkansing zonder zijn instructiebevoegdheid te verliezen. Alleen wanneer de instructeur niet opgaat voor herkansing, verliest hij de instructiebevoegdheid. “Deze sanctie is al stevig genoeg, want het betekent onaantrekkelijke extra kosten voor een cursus en examen”, aldus de ondertekenaars van het ingezonden voorstel.

400 euro

Momenteel kost een praktijkbegeleiding 197 euro. In theorie zou het dus mogelijk zijn dat een instructeur elk jaar zo’n 400 euro kan betalen om zijn lesbevoegdheid geldig te houden, als hij tenminste komt opdagen bij de praktijkbegeleiding. In hoeverre de instructeur verplicht is theoretische bijscholing te volgen, wordt niet genoemd in het voorstel.

Ook staat in het amendement beschreven dat bij de verlenging van de instructiebevoegdheid steeds een VOG worden overgelegd.  “Ook dit kan dus extra kosten met zich mee brengen voor de rijinstructeur.”

Volg live het WRM-debat

Als de Kamer en de minister geen bezwaren hebben tegen de voorgestelde wijziging, neemt de minister de wijziging over. Als de regering wel bezwaren heeft, moet de Kamer over het amendement stemmen.

RijschoolPro is woensdagmiddag aanwezig bij het debat in de Tweede Kamer en doet live verslag via het liveblog.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Voorstel: rijinstructeur mag praktijkbegeleiding blijven herkansen, zonder bevoegdheid te verliezen”

Gideon Gielis|25.11.18|01:35

Gewoonweg schandalig hoe we worden behandeld. Geen cao, torenhoge kosten, lesprijs die onder druk staat. Mensen in den Haag. Maak een vaste wettelijke lesprijs met verplichte bijscholing. Maak de RIS verplicht. Je bent er. Veiligheid voor de leerling voorop. De instructeur hoeft geen 80 euro te rijden (mmmm tsja is ook niet zo veilig voor onze kinderen…als het jullie in den haag dan echt om de veiligheid gaat. Nou mij wel). Een hypocriet zootje..misschien minder de belangen behartigen van ??

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Voorstel: rijinstructeur mag praktijkbegeleiding blijven herkansen, zonder bevoegdheid te verliezen | RijschoolPro
Lesauto

Voorstel: rijinstructeur mag praktijkbegeleiding blijven herkansen, zonder bevoegdheid te verliezen

Spiegel, opzetspiegel

De partijen SP, PVV, D66, en CDA dienen woensdagmiddag een voorstel in bij minister Cora van Nieuwenhuizen waarbij een rijinstructeur zijn praktijkbegeleiding mag blijven herhalen, zonder de consequentie zijn lesbevoegdheid kwijt te raken. Alleen wanneer een instructeur niet opgaat voor een herkansing, verliest hij zijn WRM-pas.

Dat staat in het amendement dat woensdag is gepubliceerd. De Tweede Kamer praat woensdag om 16.30 u verder over het wijzigen van de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen. Het debat werd eind september afgebroken omdat CDA, SP, PVV en D66 wilden dat een aanpassing van het sanctiebeleid ook onderdeel van de wetswijziging wordt. Met een amendement kan de Tweede Kamer wijzigingen aanbrengen in het wetsvoorstel.

Nu is het zo dat een rijinstructeur van wie de praktijkbegeleiding niet als voldoende wordt beoordeeld, de instructiebevoegdheid kan verliezen. De partijen schrijven: “De huidige sanctie hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van rijschoolhouders en instructeurs. Ondernemers lopen de kans in een keer hun hele bedrijf kwijt te zijn. Die consequentie is buitenproportioneel.”

Blijven herkansen

Met dit amendement moet de rijinstructeur die de praktijkbegeleiding met een onvoldoende afsluit, binnen zes maanden opnieuw de praktijkbegeleiding volgen. De geldigheidsduur van het certificaat wordt dan steeds met een half jaar verlengd: voor de eerste keer met zes maanden gerekend vanaf het einde van de geldigheidsduur van vijf jaar, daarna met zes maanden gerekend vanaf de laatst gevolgde en onvoldoende beoordeelde praktische bijscholing.

De rijinstructeur kan op deze manier blijven opgaan voor herkansing zonder zijn instructiebevoegdheid te verliezen. Alleen wanneer de instructeur niet opgaat voor herkansing, verliest hij de instructiebevoegdheid. “Deze sanctie is al stevig genoeg, want het betekent onaantrekkelijke extra kosten voor een cursus en examen”, aldus de ondertekenaars van het ingezonden voorstel.

400 euro

Momenteel kost een praktijkbegeleiding 197 euro. In theorie zou het dus mogelijk zijn dat een instructeur elk jaar zo’n 400 euro kan betalen om zijn lesbevoegdheid geldig te houden, als hij tenminste komt opdagen bij de praktijkbegeleiding. In hoeverre de instructeur verplicht is theoretische bijscholing te volgen, wordt niet genoemd in het voorstel.

Ook staat in het amendement beschreven dat bij de verlenging van de instructiebevoegdheid steeds een VOG worden overgelegd.  “Ook dit kan dus extra kosten met zich mee brengen voor de rijinstructeur.”

Volg live het WRM-debat

Als de Kamer en de minister geen bezwaren hebben tegen de voorgestelde wijziging, neemt de minister de wijziging over. Als de regering wel bezwaren heeft, moet de Kamer over het amendement stemmen.

RijschoolPro is woensdagmiddag aanwezig bij het debat in de Tweede Kamer en doet live verslag via het liveblog.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Voorstel: rijinstructeur mag praktijkbegeleiding blijven herkansen, zonder bevoegdheid te verliezen”

Gideon Gielis|25.11.18|01:35

Gewoonweg schandalig hoe we worden behandeld. Geen cao, torenhoge kosten, lesprijs die onder druk staat. Mensen in den Haag. Maak een vaste wettelijke lesprijs met verplichte bijscholing. Maak de RIS verplicht. Je bent er. Veiligheid voor de leerling voorop. De instructeur hoeft geen 80 euro te rijden (mmmm tsja is ook niet zo veilig voor onze kinderen…als het jullie in den haag dan echt om de veiligheid gaat. Nou mij wel). Een hypocriet zootje..misschien minder de belangen behartigen van ??

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.