Radar over slagingspercentage rijscholen

‘Vals informeren met slagingspercentages is schering en inslag’

Rijscholen misleiden klanten met hogere slagingspercentages dan zij daadwerkelijk hebben. Dat kwam naar voren in het televisieprogramma Radar. De redactie deed een steekproef bij 53 rijscholen. Daarvan gaven er 27 uiteindelijk een hoger slagingspercentage aan dan zij daadwerkelijk hebben. Het CBR roept consumenten op om altijd de objectieve slagingspercentages van het CBR te raadplegen.

Van de rijscholen die Radar belde, gaven zeventien in eerste instantie aan dat ze niet wisten wat hun slagingspercentage was. “Totaal ongeloofwaardig”, zegt Ruud Rutten. “Iedere rijschool krijgt van het CBR elk kwartaal de nieuwe cijfers van zijn slagingspercentages”. Rutten schrikt niet van deze cijfers. “Het vals informeren met slagingspercentages is schering en inslag.”

Misleiding

Volgens Rutten gaan consumenten vaak af op cijfers van website of uit advertenties van rijscholen. Dat bleek onlangs ook uit onderzoek van het CBR: bijna de helft van de jongeren haalt informatie over het slagingspercentage van de sites van rijscholen.

“Als het heel erg afwijkt is dat jammer, en kun je misschien zeggen dat het leidt tot misleiding”, vertelt CBR-woordvoerster Dingeldein in de uitzending. Dat dit misleidend is, is ook de conclusie van de Reclame Code Commissie

Spookrijscholen

Er worden meer misstanden genoemd. Zoals de rijscholen die een verdienmodel maken van examens, en daarom hun leerlingen te vroeg naar examen sturen. Ook de dubbele inschrijvingen komen aan bod; dit wordt door de rijschool vaak gebruikt om de goede leerling onder de rijschool met het hoge slagingspercentage examen laat doen.

“De concurrentie is moordend. De eerlijke rijsinctructeur kan niet meer op een normale manier een boterham verdienen of zijn beroep uitoefenen”, aldus Rutten. Hij benadrukt de stappen die volgens hem nodig zijn om de misstanden aan te pakken: “Begin bij de instroming, opleiding en begeleiding.”

Rijleskeurmerk

Ook het Rijleskeurmerk kwam aan bod in de uitzending. Zo werd René Ungerer, directeur van Centrum voor Certificatie, gevraagd hoe het keurmerk omgaat met het slagingspercentage. Ungerer vertelde dat rijscholen niet in aanmerking komen voor het keurmerk als zij met deze gegevens sjoemelen.

Dat keurmerk-rijscholen tien procent onder het gemiddelde percentage mogen zitten, noemt presentatrice Antoinette Hertsenberg een ‘lage ambitie’. Volgens Ungerer is hier onder meer voor gekozen omdat sommige rijscholen gespecialiseerd zijn in bepaalde leerlingen, zoals jongeren met autisme. Die hebben volgens Ungerer te maken met lagere slagingspercentages.

Vrijblijvendheid

Rutten noemt het keurmerk ‘een goed initiatief’. “Ik weet alleen dat een groot gedeelte van de branche niet volwassen genoeg is om hiermee om te gaan. Vrijblijvendheid is niet genoeg.” Ook is minister Cora van Nieuwenhuizen om reactie gevraagd. “Het is goed dat er vanuit de branche wordt gewerkt aan een certificeringssysteem met een keurmerk. Daarmee kan de markt een duidelijk signaal afgeven en klanten helpen om een goede keuze te maken”, aldus de bewindsvrouw.

Een verplichting ziet ze nu niet zitten. Ze meldt dat het ministerie in gesprek is met CBR, IBKI en brancheorganisaties FAM, VRB en Bovag over extra maatregelen om het wangedrag van rijscholen aan te pakken. “We kijken eerst welk effect dat heeft en vervolgens wat er verder nodig is om de problemen in de sector aan te pakken.”

Bekijk hier de uitzending terug of lees het artikel met reacties de branche.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.